12. června 2022

CNN Prima News: Kdybychom poslouchali rady z hnutí ANO, pak by Česko mělo mnohem vyšší inflaci

(CNN Prima News) Kdybychom poslouchali rady exministryně financí Aleny Schillerové a jejích kolegů z hnutí ANO, pak by Česko mělo mnohem vyšší inflaci než nynějších 16 procent. V pořadu 360° to prohlásil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Naopak poslanec Patrik Nacher (za ANO) kritizoval současnou vládu, že proti inflaci nic nedělá.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Oba politici se do sebe ve vysílání pořadu 360° trefovali kvůli krokům předešlé, resp. současné vlády. Skopeček například zmínil dřívější kritiku exministryně Schillerové a dalších členů hnutí ANO na konto České národní banky, která se před časem rozhodla zvýšit úrokové sazby.

Jan Skopeček uvedl, že Schillerová před několika měsíci označovala inflaci za „dočasnou“ a že „centrální banka nemá nic dělat“. „Uběhlo pár týdnů a paní exministryně se diví,“ poznamenal ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Dodal, že on sám prý současnou inflaci, která již dosahuje 16 procent, očekával. Podle něj jde řada současných problémů s ekonomikou za předešlou vládou Andreje Babiše (ANO).

Podle něj by politici z řad ANO „nejspíš chtěli 20 až 30procentní inflaci jako v Turecku“, které má ovšem už dnes inflaci přes 70 procent. „Kdybychom poslouchali rady paní exministryně Schillerové a kolegů z hnutí ANO, aby ČNB nic nedělala a nechala ty sazby nízko, tak už tu máme dávno mnohem vyšší inflaci,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS Jan Skopeček a doplnil, že „rady těchto neumětelů máme nechat na jindy“.

Místopředseda dolní komory Parlamentu zároveň zmínil, že se doslova „utrhla“ inflační očekávání. Řada firem si tak myslí, že si může říkat o vyšší ceny, než tomu bylo dříve. Na druhou stranu, lidé jsou stále ochotni tyto ceny platit, i když jsou vyšší. Tuto situaci Skopeček označil za „začarovaný kruh“.


 

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS