30. května 2022

CNN Prima News: Kvůli populismu riskujeme, že budeme mít průměrné manažery

(CNN Prima News) Skupina ČEZ zveřejnila odměny, které za rok 2021 dostanou členové představenstva energetické společnosti. Celkem si přijdou na 135 milionů, generálnímu ředitelovi Danielu Benešovi připadne téměř 35 milionů. Zpráva však vyšla v době, kdy ČEZ oznámil další zdražování. Kritiku výše odměň ale odmítají někteří politici i experti. Poslanec Jan Skopeček (ODS) v pořadu Co na to vaše peněženka varoval před populismem a průměrnými manažery.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Snad žijeme v právním světě, kde stát musí manažerské smlouvy respektovat a případnou odměnu vyplatit. Odměny nevybočují z výše obvyklé v podnicích v soukromé sféře. Chceme-li mít špičkové manažery, musíme akceptovat takové podmínky i ve státních firmách,“ uvedl Jan Skopeček.

Dodal, že kdyby vysoce postavení manažeři pobírali nižší platy, nebyl by ČEZ veden dobře. „Nebude ziskový a ani státní rozpočet nedostane tak velkou dividendu. Manažeři splnili kritéria a nezáleží jen na cenách energií. Mají i další úkoly, které musí splnit,“ pokračoval a připomněl, že výše odměn za rok 2021 se nijak neliší od těch v minulých letech.

„Musíme to akceptovat. Neriskujme kvůli populismu, že se do vedení takových firem dostanou průměrní nebo podprůměrní manažeři, kteří budou mít špatné výsledky. Ušetříme na platech, ale ztratíme miliardy ze zisku,“ dodal.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS