19. dubna 2022

Nový den CNN Prima NEWS: D1 bude bez dostavby D35 vždy extrémně přetíženou komunikací

(CNN Prima News) Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v Novém dni na CNN Prima NEWS prozradil, co čeká řidiče o letních prázdninách na dálnici D1. Všem, kteří usednou za volant, doporučil kvůli opravě jednoho z mostů trpělivost. Co se týče kontroly marží čerpacích stanic, nevyloučil další vládní kroky.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Na D1 nás o prázdninách čeká oprava ještě jednoho mostu. Nastane znovu zúžení provozu, ale musíme to udělat, v rámci velké modernizace v minulých letech se oprava nestihla. Řidiči to budou muset snést s trpělivostí,“ nastínil ministr dopravy Martin Kupka, co lidé zažijí, pokud v dalších měsících vyrazí po hlavním tahu mezi Prahou a Brnem.

Ministerstvo tak chce co nejrychleji dokončit alternativu D1, tedy dálnici D35, aby existovala další možnost pro řidiče, kteří jedou třeba z Liberce nebo Prahy do Ostravy. „D1 bude bez dostavby D35 vždy extrémně přetíženou komunikací. Všichni víme, že stačí zaváhání jednoho z řidičů a jsou hned kolony. Opravdu pomůže jen D35, letos by se měl otevřít další úsek,“ podotkl Martin Kupka.

Promluvil i o kontrolách marží čerpacích stanic, které budou pokračovat až do 30. září, a to kvůli vládou snížené spotřební dani o 1,50 Kč/litr. Opatření bude platit od června právě do konce září.

„Chceme na konci dubna vyhodnotit, jak se kontrola promítla do reálných cen. Pokud by se ukázalo, že ani náš měkký zásah nepomohl, sáhli bychom k dalším krokům. Teď chystáme snížení spotřební daně, které by se mělo projevit poklesem až o 1,50 Kč na litr,“ nastínil Kupka.

Martin Kupka

ministr dopravy