1. dubna 2022

CNN Prima News: Putinovy výhrůžky by nás měly od zeleného šílenství opět přivést ke zdravému rozumu

(CNN Prima News) Rusko nadále tvrdí, že bude za dodávky plynu do Evropské unie přijímat platby pouze v rublech. V opačném případě prý hodlá tento obchod zastavit. Dokázaly by si státy EU poradit? Podle poslance Jana Skopečka (ODS) jdou však energetické problémy České republiky za předchozími kabinety, ve kterých sedělo hnutí ANO.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Ruský prezident Vladimir Putin už před týdnem oznámil, že za plyn určený pro Evropu nebude přijímat ani eura, ani dolary. Ve čtvrtek pak podepsal příslušný dekret, podle kterého musejí kupci od pátku platit pouze v rublech. Evropská unie ale platit dodávky v ruské měně kategoricky odmítá.

„Dodávky přichází podle dlouhodobé smlouvy. Nic s rubly se tam nepíše. Nepřistupoval bych na Putinovo vydírání. Na ruském plynu jsme závislí. Je třeba ale říct, že i Rusko je na evropském trhu stále závislé a potřebuje na něj plyn dodávat. Jeho vydírací pozice není tak veliká. Můžeme jen odhadovat, do jaké míry to Putin myslí vážně,“ uklidňoval v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Jan Skopeček.

Podle Jana Skopečka otevírají ještě více otázku evropské energetické soběstačnosti. „Tyhle výhrůžky by nás měly od zeleného šílenství opět přivést ke zdravému rozumu,“ rýpnul si poslanec do zastánců Green Dealu a alternativních zdrojů energie.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny