2. února 2022

Televizní noviny: Obstrukce ve Sněmovně kvůli pandemickému zákonu

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na tn.cz.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
A ve vysílání už je teď s námi předseda SPD Tomio Okamura a také místopředseda sněmovny za
ODS Jan Skopeček.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Dobrý večer. Pane předsedo Okamuro, co vám konkrétně vadí na pandemickém zákonu?

Tomio OKAMURA, předseda strany /SPD/:
Je to bezprecedentní útok na práva a svobody občanů ze strany vlády
Petra Fialy, jelikož ústavou garantovaná práva a svobody jako právo před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života, právo podnikat, právo na vzdělání, právo svobodně se sdružovat, to jsou ústavní práva, proto je nelze omezovat běžným zákonem. Tato vláda má prostě doslova totalitní manýry, že se snaží pod rouškou nouzového stavu to přejmenovat názvem pandemický zákon – dělal to i Andrej Babiš – a omezovat plošně ještě další občanská práva a svobody. A já myslím, že to je úplně skandální ve světle dnešního rozsudku Nejvyššího správního soudu, který naopak zrušil ta vládní opatření, která diskriminovala neočkované při vstupu do restaurací. A místo aby vláda postupně rozvolňovala a tak, jak říká SPD, my chceme, aby se už zrušila ta plošná protiepidemická opatření, stejně jako to dělá Británie, Irsko, Norsko, Dánsko a další země, tak už rozvolňují, tak vláda jako prioritu tady chce přijmout pandemický zákon, kterým ještě více chce omezit občanské svobody. To je přece úplně nepřijatelné.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Ano, rozumím. Pane místopředsedo Skopečku, proč vlastně potřebujeme pandemický zákon? Na začátku epidemie žádný takový zákon nebyl a také se to dalo zvládnout. Tak proč ho potřebujeme teď?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ano, dalo se to zvládnout díky nouzovému stavu a my jsme proti nouzovému stavu vždycky vystupovali. My ho považujeme za mnohem brutálnější zásah do práv a svobod občanů. A protože jsme nouzový stav nechtěli, tak jsme přišli a tlačili jsme na vznik pandemického zákona, jehož účinnost končí. A my chceme mít pojistku na nadcházející měsíce. Pojistku, která nemusí být aktivována, pokud vše půjde, co se týče covidu dobře. A pojistku, která bude zaparkována jenom pro případ, kdyby nastal nějaký problém s covidem, abychom měli nástroje, kterým proti němu zasáhnout. Já odmítám, že by to byly nějaké totalitní manýry. Naopak vláda
Petra Fialy krátce po nástupu přišla s trendem liberalizace restrikcí souvisejících s covidem. Připomenu, že se zrušilo to plánované povinné očkování ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví, že se zkrátila doba karantény a tak dále, a tak dále. Čili my tu máme opačný trend, než který jsme tady měli s vládou Andreje Babiše, která byla mnohem restriktivnější, mnohem méně liberálnější a ke které měl Tomio Okamura mnohem blíže. Takže vůbec nechápu, že útočí na naši vládu, když ten směr jde úplně opačně. Dneska dodám, že vláda zrušila povinné testování a naznačuje, že pokud půjde zdravotní situace i v nadcházejících týdnech dobrým směrem, že na jaře dojde k úplnému rozvolnění, něco, co bychom si vládou Andreje Babiše mohli těžko představit.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Okamuro, otázka na vás: jaká je vaše alternativa k pandemickému zákonu? Chcete ho přepracovat, nebo odmítnout bez náhrady?

Tomio OKAMURA, předseda strany /SPD/:
Pandemický zákon je potřeba zrušit. Přece my tady tu náhradu už dávno máme. Je to funkční a platný a dosud používaný zákon na ochranu veřejného zdraví a krizový zákon, který mimochodem umožňuje i povolat posily z řad vojáků. Jinak jsou to samozřejmě neuvěřitelně totalitní návrhy. Já vám řeknu jenom velice stručně, co vláda navrhuje: pokuty až 3 000 000 Kč u fyzických a soukromých osob, například pro seniory, pro studenty, když nebudou mít roušku nebo dezinfekci. Dokonce mají mít nově lidé i záznam v rejstříku trestů při porušení. Dále z náhrady je vyloučen ušlý zisk, když oni zavřou někomu provozovnu. No je to úplně šílený. Přece to jsou ústavní práva, a tahle vláda si prostě osobuje právo na základě běžného zákona tady vlastně ovládat občany. To znamená, máme tady funkční zákony, na základě kterých můžeme chránit zdraví občanů, to je jistě naším společným cílem, ale mě překvapují ty totalitní manýry a místo, aby vláda řešila zdražování potravin a zdražování energií, tak jako prioritu celý leden prosazuje korespondenční volbu a pandemický zákon. Já si myslím, že je to úplně děsivý. A já myslím, že už jenom tento moment je, nezlobte se na mě, na demisi, protože lidé potřebují vyřešit zdražování a oni tady řeší úplně jiné šílenosti, jako kdyby byli z Marsu.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo Skopečku, současný pandemický zákon končí na konci února. Pokud nebude přijat nový, máte plán co dál?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já věřím, že nový zákon ještě dneska večer přijat bude. Já ještě dodám, že my jsme připravili i pozměňující návrhy, které dál liberalizují tu normu, protože i pro mě je svoboda občana velmi důležitá. A já jsem velmi stál o to, aby ten zákon měl omezenou platnost, to znamená do listopadu tohoto roku, ani ne dokonce, do listopadu. To znamená, že to je opravdu pojistka, která nemusí být aktivována, pokud ten problém nebude. Ale já chápu, že pan
předseda Okamura má problém, protože ztrácí politické téma, když tu máme vládu Petra Fialy, která jde jasně liberálním směrem a ruší jedno opatření za druhým a s tím covidem se začínáme učit žít bez omezení. A věřím, že tento trend, který vláda Petra Fialy nastoupila, tak i v nadcházejících měsících bude plněn a my se budeme konečně vracet k normálnímu životu bez restrikcí a bez jakýchkoliv omezení ze strany státu.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pánové, své argumenty jste divákům představili. My vám oběma děkujeme a přejeme klidný večer. Díky, že jste přišli.

Díky. Hezký večer přeji.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Děkuji. Krásný večer přeji.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny