13. října 2021

ČRo: Priority, na kterých se shodneme? Snižovat rozpočtový schodek a neprohlubovat sociální příkopy

(Radiožurnál) „I v životě platí, že na prvním místě je shodnout se tam, kde střet není a co dává šanci postupovat rychle k finální dohodě,“ popisuje Martin Kupka postoj koalice SPOLU k vyjednáváním o vládě.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou si můžete poslechnout na ČRo Radiožurnál.

Pane Kupko, s jakými prioritami jde do rozhovorů vaše koalice, respektive Občanská demokratická strana?

Na prvním místě je zastavení strmého zvyšování dluhu a zadlužování České republiky, kdy stát rozdával finanční prostředky, kam jen mohl, bez ohledu na to, zda to bylo nezbytně nutné. I NKÚ ukázal, že z loňského schodku významná část nijak nesouvisela s covidovými problémy.

Chceme přijít s úpravou rozpočtu, který by se už nepropadal do takového schodku, jaký navrhla současná vládní koalice, a směřovat k tomu, aby podíl schodku v dalších letech postupně klesal. S kaolicí PirSTAN se lišíme jenom v míře – zatímco PirSTAN uvádí podíl schodku vůči HDP 3 % na konci volebního období, my bychom chtěli být ambicióznější a uvádíme 1,5 %.

Piráti a Starostové chtějí také uzákonit dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050, prosadit místní příslušnost exekutorů a princip jeden dlužník, jeden exekutor, nebo posilovat sociální služby. Je v těchto otázkách prostor pro kompromis?

Jasná shoda je ale na tom, že pro další období bude důležité neprohlubovat sociální příkopy, zachovat soudržnou společnost, a dokonce naopak ji spoluvytvářet. To, co se odehrávalo v předchozím období, spíš prohlubovalo propasti a budoucí vláda musí mít i toto jako jednu z důležitých priorit.

Shodu podle mě budeme schopní nalézt ve snaze formovat podmínky státu tak, aby opravdu těm, kteří si sami nemohou pomoci, stát nezbytnou službu a pomoc poskytl, ale aby na druhou stranu nevynakládal plošně prostředky tam, kde to ve výsledku znamená pro stát jenom zátěž, ale faktická pomoc se nedostavuje.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu