16. července 2021

Televizní noviny: Je Česko připravené zvládnout normy Evropské unie?

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu místopředseda sněmovního rozpočtového výboru a místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na Novaplus.cz.

Martin POUVA, moderátor:
A ve vysílání s námi místopředseda
poslaneckého klubu občanských demokratů Jan Skopeček. Dobrý večer.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer vám i divákům.

Martin POUVA, moderátor:
Pane místopředsedo, co vy říkáte na zelenou revoluci? Jak jsme slyšeli, přijetí změn toho zeleného plánu by podle odborníků zdražilo nejen letenky, ale i bydlení anebo třeba elektřinu. Je na takový krok Česko podle vás připraveno?


Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ten plán je velmi radikální. Já bych ho viděl rozložen do více let. Tak, jak to plánuje Evropská unie, tak to skutečně bude znamenat dramatický nárůst nákladů na energie, na dopravu a na bydlení. A ten zákaz spalovacích motorů, to je absolutní nesmysl, protože nemáme infrastrukturu na to, abychom nabíjeli elektromobily. Ty elektromobily jsou navíc velmi drahé, takže zákaz spalovacích motorů by celou řadu lidí, kteří si nemůžou dovolit drahé elektromobily, odsoudil k tomu vlastně auto vůbec nemít.

Martin POUVA, moderátor:
Tím pádem mi z toho vyplývá jedna varianta, nebudeme tedy sami proti sobě, pokud na ten klimatický balíček kývneme, kývneme bez problémů?


Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já bych na ten balíček určitě nekýval. Je škoda, že premiér Babiš ve chvíli, kdy se to v Evropské unii vyjednávalo, nebyl mnohem radikálnější a mnohem hlasitější a nechtěl nějaké výjimky či kompenzace pro Českou republiku. Pokud bychom ten plán přijali, tak jak je na stole, tak to skutečně je revoluce a přinese obrovské náklady, které zaplatí nejvíce střední třída a nízkopříjmoví lidé. Já bych opravdu se velmi zaměřil a vyzýval celé politické spektrum k tomu, abychom si sedli a vyjednali českou pozici a velmi důrazně vyjednávali, aby se ten plán pro Českou republiku, která je průmyslově založena, je potřeba říci, že tím se ohrožují i pracovní místa v průmyslu, automobilovém průmyslu, tak abychom vyjednali takové podmínky, které budou ty škody na českou ekonomiku minimalizovat.

Martin POUVA, moderátor:
A proč podle vás Evropská komise na klimatické změny tak tlačí, když třeba Spojené státy nebo Čína jsou daleko zdrženlivější v téhle otázce?


Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Je to svým způsobem absurdní, protože Evropská unie se na celkových emisích CO2 podílí ani ne 10 procenty. U Číny je to 30 %, ta se vůbec žádnými takovými plány nebude zabývat, bude více vyrábět, bude vypouštět více CO2, takže i kdybychom se v České republice postavili nebo v Evropské unii postavili na hlavu a radikálně snížili CO2, tak globálně na celém světě ty emise budou růst. Takže to ukazuje ještě větší absurditu toho plánu. Já jsem velmi pro to, abychom chránili přírodu, abychom předali dalším generacím naši krajinu a přírodu v co možná nejlepším stavu, ale k tomu musí být racionální politika, racionální kroky a spontánní rozvoj elektromobility. Třeba za 20, za 30 let už budeme elektromobily jezdit všichni a budou levné, ale takto regulativní, takto příkazy takto narychlo to diktovat, to je prostě cesta do pekel.

Martin POUVA, moderátor:
Rozumím. Pane místopředsedo, děkuji, že jste přišel a přeji hezký večer.


Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuju vám a hezký večer.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS