11. března 2021

Interpelace na ministra průmyslu a obchodu ve věci programu COVID - nepokryté náklady

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Vojtěcha Munzara na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka ve věci programu COVID - nepokryté náklady.

Vojtěch Munzar:
Děkuji, vážený pane ministře. Moje dotazy budou směřovat k nově navrženému programu COVID - Nepokryté náklady. Tento program by měl být určen pro fyzické i právnické osoby, které měly pokles obratu alespoň o 50 % a podpora by měla činit 60 % takzvaných nepokrytých nákladů. Od nákladů se mají odečítat vyplacené podpory z ostatních programů.

Avšak i když je program určen pro fyzické osoby, tedy osoby samostatně výdělečně činné také, není tento program podle návrhu slučitelný s kompenzačním bonusem. A v tom vidím značný rozpor. Proč by program nemohl být slučitelný s kompenzačním bonusem, pokud by se o tuto podporu snížily nepokryté náklady stejně jako u ostatních programů? Co je věcným důvodem neslučitelnosti? Můžete mi to, pane ministře, vysvětlit, proč u ostatních podpor slučitelnost možná je a u kompenzačního bonusu není?

Kompenzační bonus i přes jeho zvýšení na tisíc korun nepokryje u mnohých živnostníků jejich náklady. Tak proč jsou takto z podpory COVID - Nepokryté náklady vyloučeni? Děkuji.

Vojtěch Munzar

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení