17. prosince 2020

Interpelace na ministra průmyslu a obchodu ve věci „beranidlo na hospody“

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Vojtěcha Munzara na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka ve věci „beranidlo na hospody“.

Vojtěch Munzar:

Děkuji. Vážený pane ministře, poslední dobou jsme byli svědky situací, kdy se policisté dobývali do restaurací pomocí beranidel. Já samozřejmě nikoho nevyzývám, aby porušoval vládní nařízení, i když sám s mnohými nesouhlasím, ale snažím se je dodržovat. Ale kladu si otázku nad přiměřeností takového postupu. Dobývat se beranidlem kvůli podezření z přestupku - je to podle vás opravdu přiměřené? A co může přijít dál? Zásah jednotky rychlého nasazení? Kde je ta hranice přiměřenosti?

Jsme v situaci, kdy vláda ohromným způsobem zasáhla do občanských práv a do svobody podnikání. I přesto, že účelem má být ochrana zdraví obyvatelstva, tak to nesvětí úplně jakýkoliv prostředek. Pokud podobné postupy vy jako ministr vnitra přejdete mlčením, nebo je budete dokonce obhajovat, tak je to výrazný signál státní moci, že vůči občanům je vše dovoleno a že žádné hranice neexistují, a bude se to brát také jako legitimizace těchto postupů.

Takže se vás chci zeptat na váš názor, zda je pro vás jako ministra vnitra přiměřené a adekvátní, aby se bezpečnostní složky dobývaly beranidlem do hospody kvůli podezření na přestupek. Děkuji za odpověď.

Vojtěch Munzar

poslanec PČR