30. ledna 2020

Interpelace na premiéra Andreje Babiše ve věci New Green Deal

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Vojtěcha Munzara na premiéra Andreje Babiše ve věci New Green Deal.

Vojtěch Munzar:

Děkuji, pane předsedající, dobrý den. Vážený pane premiére, takzvaný Zelený plán pro Evropu, New Green Deal, bude znamenat zdražení elektrické energie, tepla, zdražení cestování, zdražení dopravy, zkrátka se tím zvýší životní náklady domácností, zvýší se tím náklady podniků a bude to stát také ohromné částky státního rozpočtu, tedy to bude stát ohromné částky daňové poplatníky.

Vláda České republiky s tímto plánem souhlasila, přestože jste ještě nedávno tvrdil, že podmínkou pro přijetí bude to, aby jaderná energie byla uznána čistým zdrojem, a také záruky, že Česká republika může dostavět své jaderné elektrárny. Jaderná energie se nestala čistým zdrojem a žádné záruky, že Evropská komise bude souhlasit s výstavbou, nemáme. V Evropské radě pouze konstatovali, že některé státy mají jadernou energii jako součást svého energetického mixu. Takže výsledkem je toto bezzubé konstatování v Evropské radě, a přesto jste s plánem New Green Deal souhlasili. V Evropském parlamentu to dopadlo ještě hůře, protože ten neuznal roli jaderné energetiky jako nízkouhlíkové technologie. Přesto europoslanci za hnutí ANO hlasovali pro přijetí New Green Deal.

Takže já se vás chci zeptat, pane premiére, co získali čeští občané výměnou za váš souhlas se zdražováním energií a zvýšením jejich životních nákladů, co ve skutečnosti získala vláda České republiky výměnou za tento svůj souhlas, a zejména, kolik zavedení New Green Deal bude stát naše hospodářství. Děkuji za vaše odpovědi.
 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš:

Samozřejmě, pane poslanče, to vaše vystoupení je klasicky demagogické, a zeptejte se nějakého jiného premiéra, ale my tam sedíme sami, tak nevím, koho znáte, koho byste se zeptal, že dvě hodiny jsem bojoval za to, že v těch conclusions je tam to jádro, a nechtěli to tam, protože my tam máme blokační pozice. To znamená, Rakousko to blokovalo, a nakonec jsem je přesvědčil. A je to velký úspěch. Poprvé v historii Evropské unie a Rady je tam doslova napsáno naše právo postavit jádro, ano?

Evropský parlament nekomentuji. My tam v Evropském parlamentu máme 21 českých poslanců, ti to většinou jenom využívají na to, aby tam bojovali proti Babišovi, tak to vůbec neřeším, jak dopadly evropské volby.

Mě to fascinuje o to víc, že díky ODS tady máme ten solární tunel, těch tisíc miliard. Víte, a ono nám to stále žere ten rozpočet. Díky vašemu Topolánkovi, že udělal ten deal na dvacet let pro ty solární barony. A ten rozpočet i minulý rok, i tento rok, díky ODS je třicet miliard pryč. Tak já nevím, o čem tady mluvíte. O čem mluvíte. My samozřejmě jsme jednali a já jsem ještě v červnu, s polským premiérem jsme tam navrhli a de facto i prosadili ten sto miliard euro transition fund, ze kterého dostaneme peníze, protože jsme jasně argumentovali, že hlavně Polsko, a my také, v podstatě máme tady spalování uhlí a to spalování uhlí bychom chtěli jednou ukončit a na to, abychom ho ukončili, potřebujeme to jádro.

Takže já nechápu vůbec, co říkáte. Uhlíková neutralita 2050, samozřejmě, to by byla debata na dlouho. Otázka je, pokud Zelení v Německu a v Rakousku a jinde nebudou mít taková procenta, jestli ten Green Deal bude takový, jaký je. Já říkám, Evropský parlament je v nějakém složení. Česká republika tam má jenom dvacet jedna poslanců. A já jsem několikrát vystoupil velice kriticky a hlavně, abychom konečně donutili ty ostatní země, aby snižovaly emise. My jako Evropa snižujeme, ostatní navyšují. Ano, takže je tam velká debata, a v podstatě pokud jsme tam tak vystupovali, tak tam vystupujeme proto, abychom hlavně dostali peníze na ty investice, které my tady potřebujeme, a jsou to samozřejmě velice konkrétní programy.

U nás je to hlavně o vodě, o zadržování vody v krajině, o propojování vodárenských soustav, o dostupnosti vody pro naše lidi, pro občany, to je hlavně největší dopad klimatické změny, sucho, a v tomhle směru tam vystupujeme a samozřejmě jsme kritičtí vůči elektroautům a vůči atakům proti automobilovému průmyslu, kde jsme samozřejmě významný producent. Takže v tomhle směru určitě tam vystupujeme kriticky a samozřejmě i to vyjednávání je nějaká taktika s cílem získat maximální profit pro Českou republiku a hlavně i pro ten příští rozpočet.

Takže je pravda, a my i kritizujeme, že Evropa mluví jenom o climate change, o změně klimatu a tak dále, ale my samozřejmě poukazujeme na další věci. Takže já zásadně nesouhlasím s tím, co jste řekl. Je to obrovský úspěch, že jsme to tam prosadili. Kvůli tomu jsme tam seděli až, nevím, do dvou, že jsem to blokoval, a nechtěli tam dát to jádro, tak neříkejte - vy to komentujete, jako že to je, tak proč to neprosadil někdo před námi? Proč například Topolánek neprosadil v roce 2009 vaše slavné předsednictví, že nám platí za tranzit elektřiny. Merkelová má vrtule na moři a ten proud nedostane do Bavorska, musí přes Českou republiku. A kolik my dostáváme? Téměř nic! Drobné. A Rakousko si také nakoupí elektřinu a jde to přes nás. Patnáct procent energie dostávají od nás. A co nám dají? Nic. A my máme vlastně jednu z nejlepších rozvodných sítí, v Evropě, do které investujeme pět miliard. Ročně, ano?

Takže to jsou všechno věci, které jsme my nějak zdědili, ale to jsou věci, kterými my argumentujeme. Takže pro nás nejdůležitější je samozřejmě náš průmysl, zaměstnanost, ale i příroda, samozřejmě... A proto to řešíme. Ale u nás je to hlavně voda, kůrovec a další věci.


Vojtěch Munzar:

Děkuji, pane premiére, za vaši specifickou odpověď, ve které jste mě obvinil z demagogie, ale zároveň jste tady říkal, že za soláry může ODS. Když se podíváte na hlasování, které tady bylo ve Sněmovně, když se o tom hlasovalo, tak poslanci ODS, tehdejší, nehlasovali pro to. To se obraťte na vaše koaliční partnery za sociální demokracii.

Zároveň mě mrzí, že vás nezajímá podle vašich slov hlasování vašich poslanců o tak důležité věci, jako je New Green Deal. Já samozřejmě oceňuji, že se vláda v některých věcech snaží prosazovat zájmy České republiky, zejména co se týká jádra, ale bohužel se to úplně nedaří, a my jsme propásli díky váhání vlád, ve kterých jste byl a ve kterých jste, to několikaleté váhání o jaderné energetice a dostavbě jaderných elektráren, tak jsme přišli bohužel o několik let. Takže chci zopakovat aspoň, kolik to bude stát, New Green Deal, naše hospodářství a jaké máme záruky, že budeme moct dostavět naši jadernou elektrárnu. Děkuji za vaši odpověď.


Předseda vlády ČR Andrej Babiš:

Tak na těch solárech jste se podíleli všichni, tradiční demokratické strany. Ale ten tunel tam zazdil Topolánek, protože když zlevnily panely, tak neudělal to co v Německu. A já vám pošlu svůj blog, tam to máte přesně napsáno.

A Evropský parlament, prosím vás, já nevím, na co ho máme tedy. Skutečně to nás stojí 2 milirad eur. Samozřejmě my máme evropské volby, kde našich lidí je 28 %, ale myslím si, že ti, kteří jsou zvoleni ve sněmovních volbách, ti mají ten hlavní mandát. To je ta Evropská rada. A my tam máme 21 lidí. My tam máme 21 lidí a bohužel celá Evropa je fanaticky zelená a těžko já na tom něco změním. Takže nás to stojí, hlavně ty vaše soláry, to nás bude stát ještě 300 miliard, a toto nás nebude stát nic. Já jsem vybojoval to, abychom měli jádro, a poprvé to tam je.

Vojtěch Munzar

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení