17. července 2019

ANO: Budete hezky platit víc a víc, občané

(FORUM 24) Premiér Andrej Babiš kdysi sliboval, že jeho hnutí nebude zvyšovat daně. Lhal, jak je jeho dobrým zvykem. Místo toho, aby jeho hnutí v době ekonomické konjunktury snižovalo schodek státního rozpočtu, tak na příští rok naplánovalo deficit ve výši 40 miliard korun. A přesto to nebude stačit. Kvůli rozhazovačné populistické politice docházejí současné vládě zdroje a tak musí začít s okrádáním občanů prostřednictvím vyšších daní.

Zvýšit by se měl například poplatek za vklad do katastru nemovitostí ze současných 1000 Kč na 2000 Kč. Vyšší bude rovněž zdanění tvrdého alkoholu a tabákových výrobků. Spotřební daň z cigaret a tabáku by měla příští rok stoupnout o deset procent, krabičky cigaret by měly zdražit o 12 až 13 korun. Už dříve ministryně financí Alena Schillerová prosadila zavedení patnáctiprocentní daně z výhry v sázkách a loteriích nad sto tisíc korun.

To všechno je špatně, zvyšování daňové zátěže u alkoholu sice vypadá na první pohled líbivě, ale je to klam. Daně by se obecně zvyšovat neměly a stát by měl začít šetřit jinde. V letošním roce stát zaměstnává rekordních 470 tisíc lidí, což je o 17 tisíc víc než v minulém roce a na jejich platy půjde přes 200 miliard korun. Já se však domnívám, že počet státních pracovníků by se s výjimkou policistů a vojáků měl snižovat. Prostor k tomu jistě, a mezi recepty patří i méně byrokracie a zjednodušení zákonů. Platí v tomto případě přímá úměra, že čím složitější právní prostředí, tím je potřeba více úředníků.

Jednou z možností, jak ušetřit na administrativě a zároveň zjednodušit podnikatelské prostředí je zrušení kontrolního hlášení DPH a elektronické evidence tržeb. Ty totiž slouží jenom k šikaně podnikatelů a jejich přínos je v podstatě nulový.

Ministerstvo financí vedené hnutím ANO však ve skutečnosti místo podpory podnikatelů, které Babiš a spol. tak rádi hlásají, dělá pravý opak. Jinak si nelze vysvětlit prodloužení lhůt vracení DPH a přeplatků na daních na 45 dnů. Na druhé straně pokuta za jediný den opoždění s podáním daňového přiznání vzrostla na půl milionu korun. To není pomoc živnostníkům, ale jejich cílená likvidace.

Michael Pánek

krajský zastupitel
místostarosta