5. listopadu 2018

Události, komentáře: Nechtěné a zakázané koalice

(ČT 24) Je přesně měsíc od komunálních voleb. Většina měst a obcí už má dohodnuté nové vedení a začíná se pracovat. V několika případech ale vznikla uskupení stran, které šly před volbami proti sobě, nebo kterým to nedoporučuje, či přímo zakazuje celostátní vedení. Proč k tomu dochází a jak situaci hodlá řešit vedení stran? Téma Událostí, komentářů pro místopředsedu ODS Martina Kupku.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

Michal KUBAL, moderátor:
Je to přesně měsíc od komunálních voleb. Jasno o novém vedení už má většina měst a obcí. To druhé největší Brno i včetně koaliční smlouvy. Odpoledne ji podepsali zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD. Situaci ve městě sleduje Michal Cagala. Michale hnutí ANO doteď mělo primátora, zvítězilo i v říjnových volbách. Teď jde do opozice. Co se ve městě s tou novou koalicí změní?

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A ve studiu je místopředseda ODS Martin Kupka. Přeji vám dobrý večer.

Martin KUPKA, místopředseda strany a starosta Líbeznic, /ODS/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ten problém obcházení vítěze voleb se vás jako ODS týká z obou možných pohledů. Ve dvou největších městech, v Praze a v Brně. V Praze jste byli obejiti, v Brně jste vy spoluobešli vítěze. Proč vám to na jedné straně republiky vadí a na druhé totéž uděláte?

Martin KUPKA, místopředseda strany a starosta Líbeznic, /ODS/:
Ono v případě městských koalic a platí to vlastně i pro krajské koalice, jde opravdu o to, kde se podaří vyjednat lepší program, lepší shodu, a to i shodu lidskou, pro to, jak by mohla vypadat vláda v těch následujících čtyřech letech. Samozřejmě, že tam, kde ten vítěz nemůže sestavit nebo se mu nepodaří sestavit tu budoucí koalici, tak to samozřejmě je škoda. Lépe kdyby se to podařilo jinde.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Promiňte. Paní Udženija vaše kolegyně z vedení ODS třeba nedávno v České televizi doslova řekla: „My jsme jako ODS v minulosti taky udělali tu chybu, že jsme obešli vítěze, tenkrát TOP nula devět a já si myslím, že se to každému vymstí i nám se to vymstilo.“ V Brně tohle neplatí? Tedy nemáte třeba obavu, že by se vám to právě v tom Brně vymstilo, kde jste společně s dalšími budoucími koaličními partnery obešli vítěze voleb ANO?

Martin KUPKA, místopředseda strany a starosta Líbeznic, /ODS/:
Vždycky záleží a bude záležet i v Brně na tom, jak ta vláda ve skutečnosti bude vypadat. Co všechno se tam podaří v tom programu prosadit. Jak bude to nové vedení radnice komunikovat s Brňany. Co v téhle oblasti nabídne veřejnosti v Brně. A tak to platí i pro jiná města. Samozřejmě, že tam, kde se podaří sestavit koalici, kde ten, kdo vyhrál, tu koalici vede, tak je to přirozenější. Ale v některých případech to opravdu nejde. Anebo se poskládá koalice, která prostě může se sejít jak programově tak lidsky prostě lépe a i pro to město je to pak lepší a vhodnější varianta.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Možná, ale větším problémem toho letošního povolebního vyjednávání na radnicích bude množství místních koalic, které se nelíbí celostátním vedením stran, které jsou v těch koalicích na té lokální úrovni zastoupeny. Kamil Švec má i k tomuto bodu podrobnosti.

Kamil ŠVEC, politolog FSV UK, analytik ČT:
Některé koalice, které vznikají po komunálních volbách nejsou pozitivně přijímány vedením politických stran. Například občanští demokraté si před dvanácti lety přijali usnesení, které zakazuje spolupráci s KSČM. Takovouto spolupráci občanští demokraté dohodli například v Rychnově nad Kněžnou či v Hranicích. Jako specifickou potom vysvětlovali občanští demokraté spojení občanských demokratů a SPD v koaličním svazku v Kladně. Zmíněná města Kladno a například i Hranice, kde také občanští demokraté vládnou s SPD a komunisty, jsou problematická i pro TOP 09. Dva zastupitelé této strany uspěli na kandidátce Hranice 2000 a v koalici je tak s komunisty i s SPD, což opět usnesení strany TOP 09 zapovídá. A situaci řeší i lidovci, kdy jejich dva zastupitelé na kandidátce Krupka naše město jsou členy koalice s SPD. Předsednictvo strany má situaci řešit zítra na jednání. Vedení stran na uzavírání těchto nechtěných či dokonce zakázaných koalic reaguje různě. V první fázi se snaží přesvědčit své zastupitele, aby svou účast v takto domluvené koaliční vládě ukončili. Třeba ODS navíc dodává, že pokud se tak nestane, může jim dokonce ukončit i členství. Strany také zmiňují možnost zrušení celé místní organizace. To se zatím nestalo. Ve zmíněných Hranicích občanští demokraté například v reakci na výzvy vedení strany ukončili své členství ve straně. Podobně reagoval i zastupitel zvolený za TOP 09 v Kladně.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane místopředsedo Kupko, proč jste i vy v České televizi obhajoval onu koalici, v níž je v Kladně spolu s ODS i SPD a teď chcete rušit stranické buňky ODS ve městech, kde je ODS v koalici s komunistickou stranou?

Martin KUPKA, místopředseda strany a starosta Líbeznic, /ODS/:
Myslím, že i diváci chápou rozdíl mezi KSČM a SPD. V tomhle směru KSČM.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To nám vysvětlete. O obou se říká, že jsou to extrémistické strany, proto se ptám, proč jedna nevadí a druhá vadí?

Martin KUPKA, místopředseda strany a starosta Líbeznic, /ODS/:
Třeba proto, že v České republice máme od roku devadesát tři zákon, který jednoznačně stojí proti komunistickému režimu. To je přece dostatečný důvod. A dalším podstatným důvodem je, že dnes zažíváme od celé řady vrcholných představitelů KSČM, že popírají zjevná fakta, že chtějí překrucovat historii. Naposledy výroky předsedy Filipa ve vztahu k okupaci v roce šedesát osm. To jsou všechno důvody, které nás samozřejmě vedou k tomu, že to usnesení kongresu dvanáct let staré, prostě občanští demokraté drží. Z těch závažných důvodů, protože leccos z toho se i do komunální politiky promítnout může. Je pravda, že asi na silnici se nepozná, jestli jí projektovali a prosadili pravicoví nebo levicoví politici, ale pozná se, jestli to jsou politici, kteří dopustili zadlužování toho města a jestli jsou to třeba politici, kteří dali přednost zasahování do života lidí v tom místě. Tak tedy já vnímám rozdíl mezi komunisty a SPD.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře. Dejme slovo komunistické straně, konkrétně poslanci Zdeňku Ondráčkovi. Přeji vám dobrý večer.

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec, /KSČM/:
Dobrý večer vám i divákům.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane poslanče, jak vaše strana vnímá to, že se ODS nelíbí, že na místní úrovni jsou někde vaše dvě strany koaličními partnery?

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec, /KSČM/:
Je to ryze politické rozhodnutí Občanské demokratické strany. A tady vidíte, že i přesto, že si politický subjekt dává do svého názvu demokratická strana, v podstatě o demokracii hovoří každý den a pro jistotu se v tom utvrzují, tak nemusí být vůbec demokratickou stranou. Pan kolega Kupka zmínil lidský faktor a třeba na příkladu Rychnova na Kněžnou je ten lidský faktor dobře vidět a koalice Komunistické strany Čech a Moravy s Občanskou demokratickou stranou tam funguje již od roku dva tisíce deset.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Kupko, je pravda, že ty lokální podmínky přece bývají zmiňovány jako argument. Zaznívá i z Rychnova nad Kněžnou, jak zmiňoval pan Ondráček. Tamní vaše členka, místostarostka paní Drejslová doslova řekla, na místní úrovni je to o lidech. Proč tohle neberete v potaz?

Martin KUPKA, místopředseda strany a starosta Líbeznic, /ODS/:
Samozřejmě, že na lokální úrovni je to o lidech, ale také z politiky přece nemůžou vymizet hodnoty. Tady zaznělo z úst pana kolegy poslance, že nemáme být demokratickou stranou, protože prostě na některé věci nechceme přistoupit. No to je přeci demokratické, pokud demokratická strana řekne, že jsou nějaké zásady, tak je naprosto v pořádku, aby za nimi stála a snažila se je promítnout i na tu místní úroveň. A dala jasný signál i do jednotlivých místních sdružení, že taková koalice není vítaná.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
K místním sdružením se dostaneme. Pane Ondráčku, berete to třeba vy tak, že skrze spolupráci se stranou, jakou je ODS, z vás pomalu bude snímána nálepka extrémistické strany, že je to o jakási postupné legitimizaci vaší strany?

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec, /KSČM/:
Víte, my máme vůči Občanské demokratické straně, jako strana, které je spojená anebo i symbol korupce devadesátých let a počátku tohoto tisíciletí, mnoho výhrad. Ale pak jsou, my neposuzujeme jejich jednotlivé členy podle toho, čí jsou, v jaké politické straně jsou, ale podle toho právě v tom regionu a v té úrovni, jak pracují, jak fungují, jak jsou přínosné pro svoji obec, pro své město. A na tom konkrétním případu Rychnova nad Kněžnou můžeme hovořit o lidech, které velmi dobře známe, vážíme si jich a vůbec nám nevadí, že jsou to členové Občanské demokratické strany, protože oni zastávají principy práce pro lidi. To, co má dělat politik v tom regionu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já jsem se právě na to přesně chtěl ptát, protože napadlo mě, zda by to nemělo vadit i vám tedy tohle spojení, protože pokud platí to množství slov a plamenných projevů přednesených vašimi představiteli za poslední tři desetiletí vůči ODS, tak byste přece z logiky věci neměli být příliš nadšeni ze spojení s touto stranou.

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec, /KSČM/:
Ale nám to vadí. Nám samozřejmě vadí, že Občanská demokratická strana je symbolem korupce devadesátých let a počátkem tohoto století. A my chceme vyvolat i a máme tam bod jednání Poslanecké sněmovny, kde se budeme bavit o zločinech právě spojených s Občanskou demokratickou stranou z období privatizace. Ale teď mluvíme o místní politice a ta místní politika je prostě jiná než ta celonárodní. Tam to je o lidech, o pracovitosti a jak bylo zmíněno, ten, kdo vystaví chodník, není ani levicový ani pravicový, je to prostě občan, politik, kterého si zvolili občané v daném městě a on má, on má právo vykonávat svůj mandát. A tak, jak vnímám třeba tu situaci v Rychnově nad Kněžnou, kde znám jak pana starostu, paní místostarostku i samozřejmě našeho člena rady, který už tam je, jak zmiňují, třetí volební období, tak jsou to všechno velmi pracovití a čestní lidé. A já si myslím, že budou dál pokračovat ať již v trikotu ODS nebo ne. A Komunistická strana Čech a Moravy se nevymezuje vůči nikomu, protože my hodnotíme lidi a jejich práci. Nikoliv jen politické subjekty.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře. Pane Kupko, proč si tedy víc vedení ODS, když vám tohle vadí, jak jste naznačil, nehlídá ta, ta místní sdružení, ty lokální buňky? Pokud tedy vám skutečně vadí ta přílišná autonomie v těch lokálních záležitostech?

Martin KUPKA, místopředseda strany a starosta Líbeznic, /ODS/:
My jsme v tuhle chvíli dali jasný signál směrem k těm místním sdružením, aby ta rozhodnutí změnila. Já se ještě vrátím k tomu, co zaznělo. To je přece naprosto nehorázné ono nálepkování, kterého se tady dostává ze strany komunistů vůči demokratické straně, která samozřejmě má za sebou také svá špatná období, ale jsou naprosto nesrovnatelná svým dopadem do života společnosti oproti tomu, k čemu se ještě pořád hlásí komunisté. Tak to chci, aby to tady taky zaznělo.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tak je vidět, že na celostátní úrovni ta koalice zatím asi před dveřmi není. Pojďme tedy zpátky a chápu, že.

Martin KUPKA, místopředseda strany a starosta Líbeznic, /ODS/:
To opravdu není.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tedy v tomto se asi neshodnete. Ale pojďme tedy ještě k těm místním sdružením. Jaký máte na to vliv nebo jaké na to máte páky demokratické v demokratické straně, abyste to tedy změnili? Co tedy konkrétně budete dělat třeba s tím Rychnovem nad Kněžnou?

Martin KUPKA, místopředseda strany a starosta Líbeznic, /ODS/:
Tam samozřejmě zazní z naší strany jasná výzva. A protože je Občanská demokratická strana stranou samozřejmě demokratickou včetně různých úrovní krajského, oblastního, tak samozřejmě, že i oblasti i kraji dáme prostor na to, aby se svými členy v Rychnově nad Kněžnou, potažmo v jiných místech ten problém řešili. Ale z naší strany je to jasná výzva, srozumitelná výzva.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Ondráčku, co když tohle celé i třeba to, o čem teď mluví pan Kupka, ohrozí fungování některých těch koalic třeba i té vámi několikrát zmíněné rychnovské? Neřekne si pak komunistická strana, zda to vůbec měla zapotřebí? Takovéto spojení, které v té druhé straně vyvolá takovou bouři?

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec, /KSČM/:
Já jenom, jestli si divák teď všiml, kolikrát stačil pan kolega Kupka zmínit demokracii a demokratická strana u Občanské demokratické strany. Oni se vlastně v podstatě přesvědčují, že jsou demokratickou stranou, ale na druhé straně je to samý příkaz a zákaz. Ne my se neobáváme té situace, o které vy hovoříte, protože my známe ty lidi, ty konkrétní lidi v tom Rychnově nad Kněžnou a víme, že to jsou čestní, pracovití politici a oni budou pracovat ku prospěchu svých občanů i bez ohledu na to, co po nich možná chce jejich centrála. Komunistická strana Čech a Moravy nikomu nenařizuje, s kým má uzavírat koalice. Přestože bychom to samozřejmě vzhledem k centrální politice, kterou třeba ODS vedla, dělat mohli, ale my tak nečiníme, protože odpovědnost je na regionálních politicích.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano. Dejme jenom rychle prostor pro reakci pana Kupky.

Martin KUPKA, místopředseda strany a starosta Líbeznic, /ODS/:
Já se ohradím proti těm nesmyslným frázím. Samozřejmě, že našim politikům na mnoha úrovních jde v první řadě o to, aby se podařilo vést obce a města dobrým směrem. A nepochybuji o tom, že v mnoha, v desítkách, stovkách měst a obcí máme politiky, kteří tohle chtějí změnit k lepšímu. A ta nařčení úplně zbytečná tady nejsou opravdu na místě.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové. Pane Ondráčku, děkuju vám za čas, který jste věnoval dnešním Událostem, komentářům. Děkuju vám pěkně, na shledanou.

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec, /KSČM/:
Hezký večer vám i divákům, na shledanou.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Děkuji vám, pane Kupko, že jste přišel do studia České televize. Díky a na shledanou.

Martin KUPKA, místopředseda strany a starosta Líbeznic, /ODS/:
Na slyšenou, na viděnou.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu