12. září 2018

Zálohované výživné stát nevymůže, samoživitelkám mají pomoci sociální dávky

(ČRo Plus) V Česku dostává výživné na dítě jen každá druhá samoživitelka, jak vyplývá z aktuálního průzkumu Klubu svobodných matek. Třetina samoživitelek si musí vystačit s příjmem pod 10 tisíc korun a jen každá čtvrtá si může dovolit pravidelně kupovat ovoce a zeleninu.

 
Podle poslankyně Veroniky Vrecionové z ODS by se stát měl postarat o děti, které se dostanou do takové situace. „Ale od toho je tu náš velký a v současnosti přebujelý sociální systém. Navrhovanou úpravu považuji za nesmyslnou, protože podle odborníků bude stát schopen vymoci maximálně tři procenta z dlužné částky,“ tvrdí.
 
„ČSSD je pět let součástí vlády a měla by se postarat o vymahatelnost práva. Potom je jakýkoli mezičlánek jako je zálohované výživné úplně zbytečný,“ upozorňuje Vrecionová, která odmítá přijmout tezi, že by jednotlivec neměl mít při vymáhání stejná práva jako stát.
 
Podle ní by opatření mělo negativní efekt i na ty, kteří výživné platí. „Budou se ptát, proč oni platí, zatímco se stát stará o lajdáky, kteří neplatí,“ podotýká.
 
„Pojďme pomoci jednorázovou, krátkodobou a rychlou sociální dávkou a postarejme se o to, aby soudy fungovaly rychle.“ Veronika Vrecionová
 
Peníze na pomoc samoživitelkám by se prý měly hledat v rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí, aniž by bylo nutné ho navyšovat. „Přes toto ministerstvo se přerozděluje polovina státního rozpočtu, letos to bude přes 600 miliard. Neříkejte mi, že právě pro ty nejpotřebnější nenajdeme v systému prostředky,“ zdůrazňuje Vrecionová.
 
„Sociální dávky by měly být co nejvíce adresné, aby pomáhaly v tíživých životních situacích a fungovaly co nejrychleji. Pojďme se podívat na celý dávkový systém, jestli je nastaven dobře,“ vyzývá.
Veronika Vrecionová

poslankyně PČR
expert pro zemědělství a venkov