13. července 2018

Senát může Říčanům pomoci

Senát je třeba zrušit, není myšlenka úplně nová. Mnohokrát jsme slýchali o jeho zbytečnosti a vyhozených penězích. Nový rozměr anti-senátnímu tažení dal nárůst autoritářských choutek představitelů nesystémových stran v čele s ANO, KSČM a SPD. Tyto strany v Senátu vidí svého nepřítele, protože se jim nedaří jej ovládnout. Populismus stačí na poměrný systém, který máme například v Poslanecké sněmovně. Ale ve dvoukolové většinové senátní volbě se proti populistům zpravidla postaví rozumnější většina. A tak je logika jasná: nejde-li to podrobit, je třeba to zrušit.

Obrana demokracie

Za posledních deset let jsem z pozice ředitele CEVRO uspořádal projekty podpory demokracie pro demokratické lídry z víc jak padesátky zemí světa. Jenže zatímco jsem venku přednášel o svobodě a demokracii, začala se ta rozpadat u nás v Čechách. A tak chci vstoupit do politiky aktivně, abych mohl naší svobodu podpořit přímo.

Dění posledních měsíců jasně ukazuje, jak je Senát potřebný. Je tím posledním orgánem, který stojí v cestě zásadním změnám ústavního pořádku u nás. Zatímco v Poslanecké sněmovně by současná extrémistická koalice mohla prosazovat změny Ústavy, v Senátu na to sílu nemá.

Senát se v minulosti bohužel zbavil některých svých pravomocí. Například výsady ústavní žaloby na prezidenta. To je dle mého chyba a minimálně do té doby, než ukončíme boj o podstatu české demokracie, není možné podobnou chybu znovu opakovat.

Obrana naší svobody je tedy první z věcí, kvůli které má smysl o Senát bojovat.

Rušení zákonů

Ta druhá věc se úzce váže k mému přesvědčení, že stát by měl být malý a jeho občané nezatížení byrokracií. Když v devadesátých letech Senát vznikal, měl jednu ambici - měl být komorou, která bude dělat jakousi inventuru českého právního řádu a bude z něj vyhazovat to, co je zbytečné a špatné. Tato ambice zůstala do velké míry bohužel nenaplněna. Já bych chtěl vytvořit kolem sebe tým, který se čištění práva bude věnovat. Chtěl bych aktivně vyhledávat zbytečné zákony či paragrafy a ve spolupráci s dalšími zákonodárci je pak zkusit vymazat ze Sbírky zákonů. Čím jednodušší právní řád, tím lehčí orientace v paragrafech a jistota, že stát své občany neomezuje zbytečně.

V dnešní době už člověk spoustu věcí zařídí pohodlně pomocí internetu a aplikací ve svém mobilu. Jen stát občany neustále nutí probírat se hromadami paragrafů, aniž by měl snahu život lidem jakkoliv ulehčit. Zbavme se nepotřebných zákonů a pro ten zbytek zaveďme efektivní správu přes moderní technologie.

Výhoda pro Říčansko

Říčany momentálně nemají žádného „svého“ poslance či senátora. Poslanci ODS Martin Kupka, Veronika Vrecionová i Jan Skopeček do Říčan sice často jezdí. Ale město by si svým významem zasloužilo vlastního zákonodárce.

Dvanáct let jsem spolupracoval se senátorem Luďkem Sefzigem a díky tomu vím, že aktivní senátor může pomoci v obcích svého senátního obvodu. Chci pracovat s těmi, kdo sedí v zastupitelstvech obcí na Benešovsku, Praze-východ i západ, abychom řešili problémy, které lidé žijící v tomhle kraji mají, ať už je to doprava, další infrastruktura, školky a školy nebo třeba nedostatek pracovních míst pro ženy po mateřské dovolené. A protože se ženou a dětmi jsme doma v Říčanech, věřím, že z pozice senátora pomohu i našemu městu.

Senát svůj smysl má. A je na senátorech, aby si dokázali svou práci obhájit. Vím, jak této obhajobě pomoci a chci se tomu plně věnovat. V sázce je letos na podzim budoucnost naší svobody a demokracie. A nejde jen o to svobodu ubránit. Senát je prostorem, který musí pomáhat jí i rozšiřovat.

Jiří Kozák

Kandidát na senátora pro Benešov, Prahu-východ a západ