6. února 2018

Radiožurnál: Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře

(Radiožurnál) Hostem diskusního pořadu ČRo Radiožurnál byl místopředseda ODS Martin Kupka.


Celý rozhovor s Martinem Kupkou si můžete poslechnout na ČRo Radiožurnál.

 

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
„Kdyby Andrej Babiš přišel se skutečně vážnou nabídkou na vstup do vlády, jsme otevřeni k jednání,“ řekla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija v rozhovoru pro Mladou frontu DNES. Zatím podle ní ale ODS nemá žádné signály, že by s nimi ANO chtělo jednat. Jak Udženija také řekla, společnou vládu s obviněným Andrejem Babišem si dokáže představit těžko, ale neříká, že je to vyloučené. Místopředseda ODS Martin Kupka je teď naším hostem. Dobrý den.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Dobré odpoledne.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Pane Kupko, pokud by vám tedy nabídlo ANO seriózní jednání o vládě, šli byste do toho?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Žádná politická strana se přece nemůže uzavřít jednáním, pokud myslí svoji roli vážně. My jsme ale také jasně řekli, jaké jsou naše důležité programové podmínky, co jsme slíbili našim voličům a na tom pochopitelně trváme.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
A to, jestli by tyto podmínky byly splněny, ale můžete zjistit až při tom seriózním jednání.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To nepochybně můžeme, ale musím také říct, že jsme se vlastně už spálili, protože my jsme přišli do sněmovny s našimi návrhy, konkrétními zákony, které by měly posloužit a určitě by posloužily tomu, aby se v České republice žilo lépe, aby lidé platili nižší daně, aby se zjednodušovala administrativa a bohužel všechny ty zákony ANO smetlo ze stolu. Takže na jedné straně Andrej Babiš hovoří o tom, jak by se mu dobře s ODS vládlo, ale na druhou stranu ty reálné kroky, reálné signály, nejenom slova, ale ty reálné signály jsou bohužel přesně opačné.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
ANO sice odmítlo vaše návrhy ve sněmovně, ale zatím je žádná koaliční smlouva k vám neváže. Proč by tedy mělo na vaše návrhy zatím přistupovat? Něco jiného by to asi bylo, pokud byste byli vázáni nějakou koaliční smlouvou.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Je to ale přeci jasná zpráva o tom, jestli slova o programové blízkosti jsou míněna vážně, nebo ne. Jestli to celé není jenom hra. Já jsem se dočetl v sobotu v Lidových novinách v rozhovoru s Andrejem Babišem, že stejně má zájem skládat, že preferuje menšinovou vládu. A jeho představa o tom, že by vlastně nejraději vyhověl všem politickým stranám, splnil jejich program, od komunistů až po ODS, to působí přeci směšně. Ty programy nejsou vzájemně kompatibilní, jinak by politika nemusela existovat, nemusely by existovat politické strany, ale hlavně by to předpokládalo, že všichni se budou na vývoj v České republice dívat stejně, a to se naštěstí…

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Ale pokud by došlo tedy k tomu serióznímu jednání, tak vaše programy, věříte, že by se podařilo sladit vaše programy?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To by byl především míč na straně Andreje Babiše. My jsme už do té hry jasně vložili naši vůli měnit české zákony k lepšímu, předložili jsme ty zákony, jakékoliv jednání o tom, jak by mohla vypadat další léta vládnutí v České republice, by přeci na začátku musela zahrnovat konkrétní jasnou představu o tom, kam by Česká republika šla, jaký program by se naplňoval. Bohužel na žádné takové opravdu vážné jednání žádná taková vážná pozvánka zatím nezazněla.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Ale 24. ledna vám hnutí ANO nabízelo jednání o vládě, vy jste na něj nepřistoupili, teď tady jsou slova Alexandry Udženija, že byste byli za určitých okolností ochotni jednat, tak si to seriózní jednání představujete? Znamená to, že by ANO nesmělo jednat tedy s dalšími stranami?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To seriózní jednání by se muselo zakládat opravdu na tom, že existuje jednota mezi slovy a činy. To, co člověk očekává v běžném životě od svých partnerů, od svých kamarádů a přátel, to jest, že když tedy na jedné straně Andrej Babiš a hnutí ANO říká: my máme vlastně pravicový program, tak na druhé straně nevysílá do médií informace o tom, že už sestavuje expertní programové týmy, které se zabývají sladěním programu ANO a komunistů. To přece nedává smysl. Z toho si nikdo rozumný nemůže vyvodit závěr, že by tu najednou existovala větší programová blízkost mezi ANO a ODS. My jsme řekli jasně, co pokládáme pro Českou republiku za důležité, že chceme snižovat daně, že chceme omezovat byrokracii, připravili jsme konkrétní návrhy zákonů. Tak to je přece jasná nabídka třeba nejenom pro hnutí ANO, ale pro kohokoliv dalšího, co občanští demokraté chtějí, za čím pevně stojí a co by se mělo realizovat.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
A máte tedy domluvená jednání o povolební situaci s dalšími stranami? Lidovci například říkali, že by se s vámi a dalšími stranami chtěli v průběhu týdne sejít, je tu nějaká představa o společném postupu?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Myslím, že v tuhle chvíli nemůže existovat představa o společném postupu, ale my se těch jednání pochopitelně budeme účastnit, protože nám záleží na tom, jak se bude dál vyvíjet Česká republika, co se tu dál bude dít.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka:
Říká místopředseda ODS Martin Kupka. Děkujeme, na slyšenou.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Na slyšenou.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu