23. srpna 2017

Události, komentáře: Macronova evropská mise

(ČT 24) Francouzský prezident Macron začíná sérii zahraničních návštěv ve střední a východní Evropě. Začal v Rakousku, kde dnes ale kromě rakouského premiéra Kerna jednal i s jeho protějšky z Česka a Slovenska – Sobotkou a Ficem. Společně řešili hlavně pravidla pro zahraniční pracovníky v EU. Francie a další členské státy si totiž stěžují na to, že u nich například řidiči kamionů z chudších zemí unie jezdí za výrazně menší platy a tím znevýhodňují tamní šoféry. Dnešní schůze prý přinesla zásadní posun k úpravě evropských směrnic. Pro koho budou pravidla výhodná? Co dalšího chtějí vyřešit středoevropští premiéři s Francií? A jaký vzkaz dává Macron tím, že nechává stranou Polsko a Maďarsko? Téma Událostí, komentářů pro místopředsedu ODS Martina Kupku.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Zaznělo to tady, už jsme o tom mluvili. Visegrád nebo Slavkov. Francouzský prezident Emmanuel Macron přijel na svoji první oficiální cestu do střední a východní Evropy. Maďarsko, jak zaznělo, a Polsko přitom vynechal. Objevují se spekulace, zda to může souviset se snahou rozdělit visegrádskou čtyřku, přesto hlavním tématem těch diskusí dnes byl sociální dumping.
A o tématu teď zevrubně s mými hosty, kteří už jsou tady ve studiu. Zdravím Tomáše Zdechovského, europoslance. Dobrý večer.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Naproti sedí Petr Mach, europoslanec také. Dobrý večer.

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A s námi ve studiu je i Martin Kupka, místopředseda ODS. Dobrý večer i vám.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pánové, taková otázka, kterou jsem si pokládal na úvod a začnu u vás, pane Machu. Pro koho vlastně ta dnešní schůzka má největší význam?

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
To je Macronovo PR doma, to nemá jiný význam.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Nic jiného v tom nevidíte?

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Pro Českou republiku dává smysl se samozřejmě pobavit s panem Macronem, když přijede, ale my bychom měli posilovat to spojenectví s Polskem, které je největší v tom regionu střední Evropy, s Maďarskem, se kterým nás pojí ty společné zájmy, zejména pokud jde o odpor vůči migračním kvótám a stejně tak, pokud jde o ten tzv. sociální dumping, kdy oni chtějí všelijak házet klacky pod nohy řidičům kamionů a dalším pracovníkům. Bojí se naší konkurence, protože oni si zvykli prostě na vyšší platy. A tohle je opravdu jenom Macronova hra, kterou chce ukázat doma, že se baví s Merkelovou, že se baví s Trumpem a že přijede i do střední Evropy. Ale vynechat Maďarsko a Polsko, to je jeho hra.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Kupko, je to tak, že když přeložím ta slova, jak jsem je pochopil, že v zásadě to byla cesta Emmanuela Macrona, která směřuje pouze k němu domů a my mu děláme takovou stafáž?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já se obávám, že na tom opravdu je hodně pravdy a že za tím ten efekt pro Českou republiku se těžko dohledává. Možná je to také demonstrace toho, že V4, ty státy, které spolu dlouhodobě spolupracují a mohly by nebo dokonce měly by více, tak že vlastně nejsou úplně jednotné. Jemu se podařilo nabourat tu jednotu i větším vlivem nebo větším kontaktem se Slovenskem a to nevěstí nic dobrého, protože je v zájmu států V4 celou řadu postojů, tak jak to tu také už zaznělo, společně prosazovat a prosazovat je i v sídle Evropské unie a samozřejmě vůči dalším partnerům, jako je to takzvané nebo státy takzvaného tvrdého jádra Evropy.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Zdechovský, kdo tedy na tom vydělá nejvíc na té schůzce?

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Já myslím, že na tom vydělají všichni, že je důležitý, že se politici scházejí a já v tom nevidím žádnou zvláštní symboliku. Já si myslím, že občas politici zavítají do Varšavy, občas ty z Varšavy zavítají do Berlína nebo jedou mimo V4. Tady já třeba za 3 roky v Evropském parlamentu nevidím žádnou velikánskou soudržnost států V4. V klíčových otázkách si jednotlivé státy, můžeme to vidět třeba u Polska, kdy si domlouvá vlastní politiku. Maďarsko několikrát třeba otočilo a obrátilo v nějakých klíčových věcech. Takže já to vidím tak, že český premiér a slovenský premiér využili této příležitosti, přidali se vlastně k tomu, co se dojednávalo skrze Rakousko a vlastně zkusili v platformě si vyřešit některé důležité otázky, které chce Emmanuel Macron v rámci svého prezidentství otevřít.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Chcete krátce reagovat?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já jsem tedy nezaznamenal žádnou otázku, kterou by vyřešili. Jediné, co zaznělo i z té tiskové konference, je, že se otevřela cesta k nějakému kompromisu. Ale zároveň zazněly poměrně vážné věty o tom, co opravdu znamená ten sociální dumping a v jistém slova smyslu, že je také oboustranný, že pokud na straně Francie či Německa zaznívá podezření, že jejich firmy mohou být znevýhodněné nebo jsou znevýhodněné působením českých firem, tak na druhou stranu je třeba, aby zaznělo, že celá řada francouzských a německých firem působí na českém trhu, využívá prostředí, které je prostě nám vlastní a které má také své jasné mzdové parametry.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Velmi krátká reakce.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Pane kolego, já si myslím, že fakt nevím, jak vy čtete diplomacii, ale když chcete vyjednat ústupky u kvót, musíte prostě někomu něco nabídnout a je to něco za něco. A možná, že na konci na tiskové konferenci kvóty nebyly zmíněny, ale já vám garantuju, že u toho stolu, i když jsem u něj neseděl, tak o tom, co vím a co se připravovalo po celou dobu, tak třeba migrační kvóty a ústupky ohledně povinných migračních kvót byly jedna z věcí, které třeba mohly být vyměněny za sociální dumping.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pan Mach chce reagovat.

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Já se musím smát, když pan Zdechovský nám tady říká, že něco garantuje a neseděl u toho. Pan Zdechovský asi všude byl a všechno umí garantovat. Prostě nikdo neslyšel nic o kvótách, my nepotřebujeme žádné ústupky ve věci kvót. My prostě kvóty nechceme, to je celé. Jako ústupek, že bychom chtěli půl kvóty, to nepřipadá v úvahu. Takže mně připadá, že přijel pan Macron, přijel do Rakouska, nějak přesvědčil nějakým trikem tak, jak oni to umí, aby Fico a Sobotka mu tam dělali stafáž a přitom je absolutně evidentní, že ten náš zájem je přímo opačný. On reprezentuje francouzské voliče, kteří mají pocit, že čeští řidiči kamionů jim tam berou práci, že jezdíme levněji, to je celé. Náš zájem je naopak, aby naše kamionové firmy a naši řidiči mohli do té Francie jezdit.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já bych se k tomu dostal, ale dostanu se trochu oklikou a začnu u vás, pane Machu. Robert Fico prohlásil, a byla to jeho slova, že teď a tady, respektive tam v Salcburku se rozhoduje o budoucnosti Evropské unie, o tom, kde bude jádro a jestli Slovensko do něj bude patřit nebo ne. On řekl, že by chtěl, aby Slovensko do toho jádra patřilo. Moje otázka zní, pokud my bychom se rozhodli stejně, pomůže nám to k většímu ekonomickému blahobytu?

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Já se velmi a moje strana Svobodní velmi stavíme proti tomu, abychom byli zavlečeni do toho takzvaného jádra, neboli to takzvané jádro znamená eurozónu, to by znamenalo zrušení koruny. To takzvané jádro znamená na bázi té eurozóny vytvořit armádu EU, znamená to samozřejmě společnou politiku ve věci migrace, ve věci daně z příjmu právnických osob a to je všechno proti našim zájmům...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
To je odpověď na moji otázku, jestli to přinese větší ekonomický blahobyt?

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Samozřejmě, euro zemím přináší problémy. To přeci každý vidí a nám by to přineslo problémy. Já věřím, že tady není snad nikdo, kdo by euro chtěl.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím. Pane Kupko.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já mám podobný názor, v něčem ještě jasnější v tom směru, že pro Českou republiku účast v tom tvrdém jádru, aspoň tak, jak ho vidíme dnes, protože tvrdé jádro znamená například také větší míru regulací, prostě výhodné nebude. A že by pro Českou republiku tady měl být dominantní úkol přispět k tomu, aby se pozitivním způsobem Evropská unie měnila, třeba jednoznačně ve směru od přemíry regulací, přemíry evropské legislativy. Pro nás je výhodné nepochybně zůstávat členským státem Evropské unie, ale snažit se...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ale nikoli jádro?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
…snažit se o to, aby to byla Evropská unie, která bude pro všechny členy opravdu pohodlná. Nebude tak, jak by se skoro už z toho názvu tvrdé jádro chtělo tušit, že to pro některé bude výhodnější a pro některé méně výhodné. Přece od začátku Evropská unie byla postavena na tom, že znamenala pro jednotlivé členské státy uplatnění jejich možností a samozřejmě uplatnění jejich růstu. Pokud najednou tady slyšíme pokusy omezovat volný trh, omezovat svobodný pohyb, a to se fakticky děje, osob, zboží a služeb, tak je to poměrně vážný útok na základní principy Evropské unie a tomu já se chci bránit, protože není lepší cesta v tuto chvíli pro Českou republiku než změna uvnitř Evropské unie.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano. Tomáš Zdechovský, stejná otázka. Máme být v tom jádru a vyděláme na tom?

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Na Evropské unii vyděláváme a to, co pan Mach tady tvrdí, tak já, pane Machu, na rozdíl od vás vidím tu prosperitu států, které mají euro. A myslím si, že tady mluvíte za všechny občany a velmi často používáte floskule, který prostě tvrdí, že všichni vidíme, jak to vypadá ve státech eurozóny. Já jsem tam strávil teď poslední 3 roky a vidím, že ty státy nějakou progresi mají. A k tomu, co bylo vaše otázka, já si myslím...

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Já vím, že chcete euro, ale otázka je, jestli to chtějí vaši voliči.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Já jsem vás nechal taky domluvit, tak mě, prosím, taky nechte domluvit. A k tomu, co tady byla základní otázka. Já si myslím, že je dobře být v hlavním proudu. Já si myslím, že když ty státy můžou mluvit do legislativy a můžou mluvit právě do těch regulací, můžou mluvit do reformy Evropské unie, na čem se tady shodneme, tak že v tu chvíli můžou být plnohodnotné členové Evropské unie. Já nechci být už v pozici, že budeme pouze jeden stát, který bude hlasovat proti nebo budeme jediný stát, který bude přehlasován. Já si myslím, že je lepší sedět u toho vyjednávacího stolu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Protože pan Mach neskočil do řeči, tak mu dám teď slovo.

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Já jsem chtěl říct, že vím samozřejmě, že KDU-ČSL se vyslovila, že chce rychle do eurozóny, ale nemyslím si, že by to chtěla většina jejích voličů, že prostě jenom spoléháte na to, že ty hlasy dostanete.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Znáte voliče KDU-ČSL?

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Já jsem se potkal s lidmi, kteří říkali já jsem tradiční lidovec, ale nechci euro. Potkal jsem se s takovými lidmi, ale jsou to vaši voliči, takže já...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře, ta debata už se odvíjí potom někam jinam. Dám prostor ještě vám, pane Kupko.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já se v tomhle směru domnívám, že opravdu pro Českou republiku je důležité jít fakticky svou cestou ve spolupráci se zeměmi, které jsou nám blízké, hledat spojence pro náš názor, a to je přece jedna z důležitých podmínek toho, být úspěšný v Evropské unii. A mimochodem například ti Poláci byli při mnoha vyjednáváních daleko úspěšnější než Česká republika a nemuseli se zrovna přimknout k onomu či druhému. Bylo pro ně podstatnější hledat dobré spojence a jasně říkat svůj názor. A pro Českou republiku je opravdu důležité najít na národní úrovni jasný postoj k tomu, kam se má Česká republika v rámci Evropské unie vydávat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Stručná reakce.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Právě Polsko bylo úspěšnější, protože se často přimknulo k Německu. Polsko si vyjednalo s Německem nějaký kompromis a potom ho společně s Francií a s dalšími státy prosadilo. Takže myslím si, že na tom se shodneme, že ta V4 vždycky nebyla, vlastně ty státy nedržely spolu a řada těch států vždycky, když to pro ně bylo výhodné, tak si dojednala tu či jinou výjimku třeba v zemědělství nebo v jiných oblastech.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Machu, já jsem použil výraz blahobyt, použil jsem ho záměrně. A zajímá mě váš názor vás všech na následující věc. Nakolik podle vás to, že je nerovnoměrný blahobyt, že po 27 letech například v České republice, ale v celém jaksi tom bývalém východním bloku nedosahují podle očekávání nebo naproti očekávání platy toho, co na Západě, že jsou poloviční, až třetinové. Nakolik je tohle to moment, který dnes stále a významně rozděluje Evropskou unii?

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Rozděluje. Právě to rozdělení východ západ samozřejmě, že je kvůli tomu, že my tady nechceme ty migrační kvóty, to je jedna věc. Ale to druhé dělení, které se ukazuje v tom jejich používaném termínu sociální dumping, ukazuje na to, že jsou zde rozdílné úrovně platů, ale i cen a taky vidíme, že zavedení eura to není jako zázrak, který by najednou srovnal tu úroveň, protože Slovensko zavedlo euro, ale ekonomicky je na tom stále jako Česká republika. To neznamená, že oni, když mají euro, že mají důchody jako v Německu, samozřejmě nemají. Mají je nižší, než jsou v Řecku a tak dále. Takže to je důležitý faktor. A slibujeme si od Evropské unie především tu oblast volného pohybu lidí, myslím tím občanů, ne migrantů, volného pohybu zboží, to znamená obchodování volného pohybu služeb, aby se dalo něco dovézt z České republiky třeba do Španělska bez bariér a bohužel v tomhle stále...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A to se nestává?

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Nejde to, protože Francie ten zákon, který omezuje české řidiče, se mimochodem jmenuje ‚Loi Macron‘, neboli Macronův zákon, protože on byl ministr hospodářství v té předchozí vládě, a nemůžeme tedy čekat od dnešního prezidenta Macrona, že to bude jiný Macron, než byl ministr hospodářství Macron...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Stále ještě platí tam ta směrnice, o které novele se teď mluví. Ale pojďme k tomu, k té frustraci, protože mě to zajímá v té rovině o patro výš. Ta frustrace z toho očekávání, kdy země východního bloku, bývalého východního bloku měli očekávání, že do několika let se dostanou na úrovni západní Evropy. To, že tam nejsou, je to moment frustrace, který rozděluje Evropu, pane Kupko?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já si to tolik nemyslím. Hlavně pojďme se třeba bavit o jiné kategorii, jako je kvalita života a ta už se nemusí tolik lišit, protože kvalita života, tam do toho také vstupuje to, co je možné si za peníze v těch státech východní Evropy a střední Evropy koupit...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Přesto to, pardon, že vám skáču do řeči, přesto to číslo je nižší, to vy víte.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To je jasné, ale pojďme ještě otevřít jednu důležitou věc. Jak se dostat k tomu blahobytu? To se přece nedá zajistit nějakou regulací nebo nějakým nařízením, to, jestli ta ekonomika bude úspěšná, spíš souvisí s tím, jak se lidé, firmy a koneckonců i stát, státní aparát té země, jak se mu bude dařit, jak se bude vyvíjet, jakou bude mít v tomhle směru úspěšnost svých jednotlivých opatření a své práce. A v tomhle směru je to mnohem víc výzva k těm jednotlivým státům a nedá se zajistit nějakým opatřením, nebo nějakým jednoduchým semknutím, nebo nějakým spojenectvím silnějším s konkrétním uskupením. V tomhle směru v situaci, kdy funguje a má fungovat konkurence i mezi jednotlivými státy, tak tady se přece otevírají dveře příležitostí a je na těch jednotlivých státech, aby je dokázaly využít. A my se přirozeně budeme bránit větší regulaci, která naopak tu svobodu a konkurenci omezuje, nebo dokonce reformuje.

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Ale připusťme, pane Kupko, že právě ten obrovský balík regulace, který přichází z Bruselu, je tou největší brzdou, to je tím břemenem, to je ten důvod, proč Česká republika jako ekonomika nemůže být v rozletu a dohánět, protože ta legislativa, která padá na nás, je ta stejná, která padá na ty bohatší Francouze a Němce, kterým možná vyhovuje, ale my, pokud máme být tou ekonomikou, která dohání, tak nemůžeme na zádech nést to obří břemeno všech těch možných příkazů a zákonů.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já vám vezmu slovo, protože dám prostor. Ne, já se omlouvám, prosím.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Teď pan Kupka chvíli mluvil jako člen KDU-ČSL, já s ním souhlasím s tím, co řekl mi to, protože náš postoj je podobný nebo stejný a v tomhle si myslím, že nevidím žádný problém. K tomu, co říkal pan Mach, nejbohatší státy Evropy jsou státy, státy Evropské unie nebo...

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Nejbohatší státy Evropy jsou...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Machu, já se omlouvám, prosím...

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Ale pan Zdechovský tady prostě neříká pravdu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
...Pojďme držet nějaké dekorum té debaty. Prosím.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Lucembursko není členem Evropské unie...

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Není, ale vy jste řekl, tak já vám jmenuju ty nejbohatší.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Není Lucembursko členem Evropské unie...

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
To je, ale není nejbohatším.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Dobře. Takže...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A teď, prosím.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Takže bych tady rád dodal, že mají stejnou regulaci jako Česká republika, v tom to přece není. Je to, že je potřeba podporovat...

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Víte, kolik má, Lucembursko má výhodu, že jejich...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pan Machu, prosím...

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
...DPH může být 2 %.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Prosím.

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
My musíme plnit všechny, oni mají výjimky na rozdíl od nás...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Machu, já vás poprosím, abyste držel dekorum této debaty a dovolil mi jí moderovat. Tak, prosím, dokončete svoji myšlenku.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Já jsem ji dokončil. Já jsem říkal, že v regulací to přece není. Je to prostě o tom, že naše ekonomika byla v nějakém stavu a prostě my musíme dohnat ten stav, a to se nedožene, jak tady bylo zmíněno regulacemi, nedožene se to tím, že někdo rozhodne, že se zvýší platy ze dne na den. Prostě je to postupný vývoj, myslím si, že v 90. letech, když se změnila situace, tak byly ty očekávání, že doženeme Německo, Rakousko a další státy za 10, 15 let a že to půjde rychle, ale prostě tak rychle to nepůjde. A bude to prostě nějakou, nějaký čas trvat, takže já ty frustraci osobně necítím.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A dospějeme vůbec někdy?

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Já si myslím, že určitě.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře. Pane Machu.

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Chtěl jsem upozornit na všemožné výjimky, které si Lucembursko na rozdíl od nás jako České republiky vyjednalo, takže to je známá věc, že Evropská...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
/Souzvuk hlasů/.

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Měli jsme špatné reprezentanty a máme dosud, a proto jsme si nevyjednali nic. Všechny možné země mají výjimky, Dánsko na migrační kvóty, na ně se nevztahují, Lucembursko má DPH 2 % tam, kde my musíme mít minimálně 15, takže jsou nějaká pravidla Evropské unie, ale pak jsou někteří, kteří je nemusí dodržovat, třeba Lucembursko.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pokud jsou šikovní a dohodnout si je.

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Ano.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Kupko.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Dvě poznámky. Pro nás je přeci důležité, aby se opravdu Evropská unie zbavovala zbytečných regulací, a to se bohužel zatím neděje, a bohužel tvrdé jádro Evropské unie tak, jak zatím vystupuje ústy například Merkelové či Macrona, tak to ani trochu nenaznačují, že by v Evropské unii regulací ubývalo. A my potřebujeme nejenom státy střední Evropy, ale jsem přesvědčený o tom, že celá Evropa bez výjimky potřebuje méně regulací. To je první poznámka. Myslím, že pro Českou republiku neplatí to, že by největší brzdou byla evropská regulace. Je významnou brzdou, ale není tou nejpodstatnější brzdou. My jsme v roli, kdy se ještě musíme vyrovnat s tím, že ta ekonomika nefunguje tak, jak by fungovat měla, ale to je samozřejmě především výzva dovnitř. Nemůžeme to svádět na Evropskou unii. Máme pracovat na tom, aby regulací významně ubylo, a to je mnohem víc společným…

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Když jsme u těch regulacích, jak potom v tom aspektu vyznívá prosba, řekněme, premiéra České republiky, který přijde za Emanuelem Macronem a říká: u nás jsou nízké platy, udělejte s tím něco.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Já nevím, já jsem se tomu smál. Když jsem slyšel...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jako člen vládní koalice.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Jako člen vládní koalice, když předseda vlády přijde za Emanuelem Macronem nebo za rakouskými firmami a řekne vy nám dáváte 30, 40 % platu, co dáváte u vás doma, tak mi to přijde takové, že poručíme větru dešti. Mně to přišlo takové jako hodně socialistické jakoby řešení.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, pardon, že vám skočím do řeči, není to vlastně sociální dumping stejný, o kterém se bavíme ve Francii u českých řidičů kamionů, v zásadě úplně opačný?

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Já bych to lépe neřekl. Fakt si myslím, že to je určitá forma sociálního dumpingu, teď změníme ty platy, teď to uděláme, teď to dorovnejme, to si myslím, že tak by to mohlo určitě vyznívat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Machu.

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Ne, to mohlo zaznít od premiéra Sobotky jako nějaký vtípek typu vy nás tady kritizujete, že naši řidiči kamionů jezdí za nižší mzdu, ale podívejte se, kolik vaše francouzské firmy platí našim zaměstnancům, taky jim platí míň, než platí ve Francii. Tak to mohlo zaznít jako vtípek. Ale těžko to mohlo zaznít jako nějaký argument dojednání, protože co má co Macron společného se mzdami, které platí francouzské firmy u nás? To prostě je irelevantní do diskuse takový argument. Takže já pevně věřím, že to myslel jenom jako takovou glosu nebo vtípek a nemyslel to jako vážný vstup do jednání.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Kupko.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To pravděpodobně mělo přesně ten efekt pro nějaké vyvážení té atmosféry, která tam zaznívala, která se obracela fakticky proti státům jako je Česká republika a Slovensko. Pravděpodobně pan premiér hledal nějakou rovinu, jak to vyvážit. Nicméně je prostě pravda, a v té debatě to musí zaznít, že podmínky v těch jednotlivých státech jsou přeci odlišné a ta odlišnost není v neprospěch věci, ale začasté ve prospěch té věci.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Takže nižší plat může být ve prospěch věci?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ne. Podmínky, které jsou v tom státě, to, že tady žijeme samozřejmě v nějaké síti cen, to, že se tady platí úplně jiné nájemné, než se platí v Německu, že jsou tu jiné ceny, prostě znamená konkrétní podmínky v tom státě. A těžko vyčítat, že samozřejmě francouzské firmy tady odměňují zaměstnance svých francouzských firem, řekněme, spíše v relaci českého státu, v relaci České republiky. Na druhou stranu tohle přece v té debatě musí zaznít v okamžiku, kdy někdo tlačí i takový stát jako je Slovensko, Maďarsko, Polsko, do naprosto jednotné sociální politiky, platové, daňové politiky, tak to musí zaznít, protože potom by samozřejmě bylo možné jakési sjednocení nároků, ale v okamžiku, kdy ty státy opravdu mají rozdílné podmínky, tak se domnívám, že na to Evropská unie nemá směřovat svoje střely a šípy, ale má toho rozumně a pozitivně využívat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Teď použuji takový trochu populistický argument, ale je to fér? Je fér, aby někdo, kdo dělá stejnou práci tedy jako ve Francii a můžeme se bavit o spotřebním koši, můžeme se bavit o tom, kolik, jaké už jsou dnes ceny v České republice, vydělával, řekněme, třetinu toho, co vydělává jeho kolega na Západě?

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Já si...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jenom pardon pan Kupka.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Přeci musíme sledovat vývoj české ekonomiky, vývoj ekonomiky v těch státech. Já bych si moc přál, abychom byli v situaci a mimochodem také se tomu významněji blížíme, než jsme se blížili ještě před nějakými 20 lety, ta propast tehdy byla mnohem větší, tak samozřejmě, že máme zájem na tom, aby se platy přibližovaly, ale to opravdu nejde zařídit nějakým nařízením.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To opravdu musí sledovat vývoj ekonomiky a...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, to je logický argument, ano. Pane Machu.

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Ta otázka férovosti tady v tom prostě neplatí. Ta mzda je výsledkem nějaké dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem v každé zemi. A to je jasné, že i moderátor televize by mohl mít třeba třikrát tolik, kdyby byl moderátorem ve francouzské televizi. Ale prostě žijeme tady v jiné realitě a je to, ta otázka férovosti by se dala uplatnit asi uvnitř jedné instituce, nebo pokud by to bylo skutečně jako za stejných podmínek, ale jinak se žije v Čechách, jinak se žije ve Francii a v mnohém se v Čechách žije lépe a já bych za Francii neměnil, to vám řeknu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Zdechovský.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Bylo tady řečeno hodně argumentů. Já si myslím, že, že opravdu se srovnává nesrovnatelné, kdo třeba žil nebo žije někdy v zahraničí v západních zemích, tak ví, že ty ceny nebo ty služby jsou dražší, že třeba zdanění je jiné a tak dále. Prostě musí se porovnávat skutečně to, co se porovnávat může. Ale já taky věřím v to, co tady zaznělo, že myslím si, že Česká republika opravdu má nakročeno k tomu, abychom rychle západní státy dohnali, ale potřebujeme si chci udělat naše domácí úkoly, potřebujeme tady udělat nějakou vnitřní strukturální reformu a pak...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A to už je na jinou debatu, pane Zdechovský.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Dobře.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Tomáš Zdechovský, děkuju za účast.

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/:
Děkuju.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Petr Mach a Martin Kupka. Pánové, děkuju, že jste byli se mnou v Událostech, komentářích, těšilo mě, na shledanou.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Díky za pozvání.

Petr MACH, europoslanec a předseda strany /Svobodní/:
Děkujeme.

Martin Kupka

místopředseda strany
expert pro veřejnou správu