PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.

Povolání: výkonný ředitel think-tanku TOPAZ, politolog
*1978

Přispět na kampaň

Politická příslušnost: TOP 09

Životopis

PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D., se narodil 26. listopadu 1978 v Plzni. Vystudoval Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a Fakultu sociálních věd Karlovy univerzity v Praze. V roce 2006 obdržel doktorský titul z oboru politologie.

Od krajských voleb v roce 2020 je náměstkem hejtmanky Plzeňského kraje pro oblast kultury a památkové péče. V minulosti působil ve funkci náměstka ministra spravedlnosti a 1. náměstka ministra zdravotnictví, kde stál u zrodu reformy psychiatrické péče. V letech 2013–2017 byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR. Poté pracoval jako proděkan pro strategii, rozvoj a vnější vztahy Fakulty zdravotnických studií na Západočeské univerzitě v Plzni. Zde také na Katedře politologie a mezinárodních vztahů přednášel politologii. 

V současné době je členem krajského předsednictva TOP 09 a působí také jako výkonný ředitel politického think-tanku TOPAZ. Je též expertem strany na zahraniční politiku. 

Marek Ženíšek je autorem či spoluautorem několika knih a odborných textů na téma politické a volební systémy. K jeho zájmům ve volném čase patří četba, sport a cestování. Je ženatý a má dvě děti.