5. března 2015

Události

Hostem hlavní zpravodajské relace ČT Události byl v živém vstupu předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor s předsedou poslaneckého klubu Zbyňkem Stanjurou.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

A v Událostech teď vítám Zbyňka Stanjuru, šéfa poslanců opoziční ODS, živě. Zásahy Kobry dokládají, že na daních tady utíkají značné sumy. Proč tedy speciální tým nevznikl už dřív, za minulých vlád, včetně té, v níž jste byl vy? Anebo je to všechno jenom tím, že se teď o Kobře hodně mluví?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Já myslím, že ty jednotky, to znamená policie, finanční úřad, finanční ředitelství a celní ředitelství spolupracovaly už dříve. Teď to dostalo takovou tu líbivou marketingovou značku Kobra. Je to asi dobře, nic proti tomu. Já si myslím, že musíme porovnat výsledky i z předchozích let a ty výsledky jsou obdobné, co se týče škod, kterým bylo zabráněno, případně peněz, které byly zabaveny z trestné činnosti.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

I vy sám jste ale fungování týmu hodnotil vcelku pozitivně. Přesto podle vašeho odhadu, kolik z těch zmiňovaných zhruba dvou miliard se nakonec dostane do státní pokladny?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

To jsou dvě různé věci. Pokud někdo teprve připravoval ten podvod a Kobra tomu zabránila, policisté, celníci a finanční úřad tomu zabránili, tak ten stát ušetřil tím, že ty peníze nevyplatil. Takže těžko říct. Právě proto jsem říkal, bylo to v tom, v tom příspěvku, že bude taky záležet, kolik peněz se podaří zabavit z trestné činnosti, kterou tyto lidé a tyto firmy páchají.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Prozatím vám děkuju. Poprosím vás, ještě vydržte, za okamžik budeme v rozhovoru pokračovat.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Důslednější výběr daní je jednou z priorit současného kabinetu. Tak se pojďme podívat, jak se mu daří. Loni získal přes devět set padesát miliard. Meziročně skoro o třicet miliard víc. Pomohl hlavně hospodářský růst, který navýšil sumu z DPH a taky odvody z příjmu. Letos je ovšem situace horší. V prvních dvou měsících minus zhruba dvacet tři miliard. Do pokladny přišlo míň. Za spotřební daň z tabáku a na výběru se podepsaly taky vyšší odpočty DPH. A právě pomalejší inkaso kritizuje opozice. My se teď vracíme za Zbyňkem Stanjurou. Ministerstvo financí říká, že navzdory těm prvním dvěma měsícům nakonec dopadne výběr daní dobře, že se zvedne. Jaký by byl váš konkrétní návod, jak dosáhnout co nejvyšší sumy?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Já chci říct, že ta mantra a to, co sliboval Andrej Babiš, že vybere, jednou říkal dvě stě miliard, jednou sto padesát miliard, jednou sto miliard, se ukazuje, že není pravda. Ten výběr za první dva měsíce byl horší nejenom než loni, ale i horší než v roce 2013. Tak já si myslím, že se hlavně musí stát zaměřit na ty velké, nesnažit se opravdu šikanovat malé živnostníky, drobné podnikatele, protože to je slepá cesta, to nikam nepovede. A pokud možno zjednodušit daňový systém. Vláda zavedla třetí sazbu DPH, další a další výjimky a komplikace, a to jsou všechno důvody, které vedou k nižšímu výběru. To znamená, pokud možno zjednodušit systém daní, pokud možno jednu sazbu DPH. Pokud možno snížit i daň z příjmů fyzických osob.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Hostem Událostí byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Děkuju vám za to.

Děkuji, na shledanou.

Ing. Zbyněk Stanjura