5. prosince 2023

CNN Prima News: Ke zdražování už není důvod, říká ministr financí Stanjura

(CNN Prima News) Pro další zdražování potravin není žádný důvod. Zdůraznil to ve vysílání CNN Prima NEWS ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj je také možné, že vláda Petra Fialy (ODS) přistoupí na využití zákona o cenách. Šéf státní kasy také naznačil, co může stát za dalším zdražováním, které ohlásili zástupci obchodníků.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

V Česku od příštího roku znovu zdraží potraviny v obchodech. Řetězce nepromítnou snížení daně z přidané hodnoty do cen, které naopak vzrostou o pět až deset procent. Podle Stanjury by to tak ale být nemělo. „K avizovanému zvýšení cen nevidím žádný důvod. Obchody si chtějí jen zvýšit či minimálně zachovat své zisky,“ řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS ministr financí Zbyněk Stanjura.

Podle něj je ve hře využití zákona o cenách, jak k tomu vládu vyzývala opozice. Pomocí tohoto nástroje by ceny mohly klesnout. „Teoreticky to lze. Pokud bychom ale zákon využili, musíme ho i kontrolovat. Jedná se totiž o desetitisíce míst. Určitě o tom budeme na vládě debatovat,“ uvedl Stanjura.

Ministr financí se ale vyhnul otázce, zda by byl pro schválení tohoto nástroje. Podle něj je o tom nejdříve potřeba vést diskuse a provést analýzy. „Musíme si ale říct, že vláda má omezené možnosti. Nežijeme v centrálně plánované ekonomice,“ odpověděl Stanjura na otázku, zda může vládní kabinet s cenami potravin něco dělat.

Potravináři namítají, že zdražení je očekávané. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy budou vyšší ceny z důvodu drahých energií nebo vyšších cen v dopravě. Vedle toho se na nákladech projeví i zvýšení daně z nemovitosti. „Pokud se vláda rozhodla, že chce firmám zvedat náklady, je logické, že potravináři vyšší náklady promítnou do cen,“ řekl Prouza.

Kromě cen potravin řeší vláda také kompenzace za vysoké ceny energií u firem. Ministerstvo proto jedná o mimořádné pomoci se Svazem průmyslu a dopravy a Hospodářskou komorou. „Nejdřív máme modernizační fond, aby mohly energeticky náročné provozovny investovat. Tam bude 40 miliard korun. Pak je zde kompenzace nepřímých nákladů, kde jsou nižší jednotky miliard korun. Budeme také debatovat o dodatečné pomoci v řádu nižších miliard korun. V polovině prosince se vyjádříme veřejně, k jakému řešení jsme došli,“ řekl Stanjura.

Ministr zároveň dodal, že kompenzace se rozhodně netýkají obchodníků, kteří zdražení potravin přisuzují vyšším nákladům.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR