21. listopadu 2023

Události, komentáře: Důvodům stávky odborů nerozumím

(ČT 24) „Platí, že buď budeme spolu jednat, nebo budete stávkovat,“ uvedl k avizované pondělní stávce odborů ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Důvodům protestů prý nerozumí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula má za to, že se vláda po zveřejnění konsolidačního balíčku nebyla ochotna dohodnout na ničem. O vyjednávání mezi zástupci odborů a vlády hovořili v pořadu Události, komentáře.

Celou debatu se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

Šéf resortu financí ohledně nadcházející stávky prý nervózní není. „Aby byla nějaká dohoda, tak se musejí chtít dohodnout obě strany, to se bohužel zatím nesplnilo,“ uvedl. „Důvodům stávky nerozumím,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura k avizované pondělní akci odborů. Zdůraznil však, že právo na stávku má každý.

Jsou to politické postoje odborů, míní ministr

„Žádný důvod pro stávku jsem neslyšel, to jsou politické postoje odborů, které velmi často pořádají demonstrace s naší opozicí,“ adresoval Stanjura. Odbory obvinil z toho, že popírají potřebu snižovat deficity státních rozpočtů. Dopady konsolidačního balíčku prý vláda rozložila spravedlivě. „Žádná věková, sociální, profesní skupina neponese náklady tak vysoko, že by se s nimi nemohla vypořádat,“ tvrdí Stanjura.

Zbyněk Stanjura

ministr financí