29. října 2023

Partie CNN Prima News: Snažíme se, aby naše kroky byly sociálně citlivé

(CNN Prima News) V tomto volebním období už vláda neplánuje žádné zvýšení daní, řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Návrh rozpočtu na rok 2024, který počítá se schodkem 252 miliard, hájil s tím, že pokud nebude rychlejší tempo příjmů, deficity půjdou dolů pomaleji. „Snažíme se, aby naše kroky byly sociálně citlivé,“ dodal.

Celou debatu se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Šéf státní kasy vyloučil, že by vláda Petra Fialy (ODS) do konce svého volebního období ještě zvyšovala daně. „Žádné úpravy daní v tomto volebním období už neplánujeme. Myslím si, že platí princip, že jednou za volební období je to až až. My jsme to udělat museli. Chci jen připomenout, že pro letošní rok jsme snížili zátěž daňových poplatníků o 30 miliard,“ hájil rozpočet Stanjura.

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok v pátek. Počítá se schodkem 252 miliard korun.

V diskusi zazněla i slova ekonoma a poradce premiéra Petra Fialy Štěpána Křečka o zeštíhlení státní správy. „Jsem velice spokojený s tím, že se propustí 11 388 státních zaměstnanců, z toho dva tisíce úředníků. A to je přesně to, co jsme také potřebovali, aby stát šetřil na sobě,“ řekl už dříve Křeček.

Stanjura potvrdil, že v tomto čísle je jen minimum nějakých nevyplněných tabulkových míst. „Většina těch pracovních pozic bude zrušená,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura s tím, že se vláda bude soustředit na další možné rušení pracovních pozic a další úspory.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR