13. listopadu 2022

Otázky Václava Moravce

(ČT 1) Soubor zákonů, které by pomohly snížit schodek státního rozpočtu zhruba o sedmdesát miliard korun, chce ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předložit do května příštího roku. V Otázkách Václava Moravce uvedl, že na základě návrhů Národní ekonomické rady vlády uvažuje o zrušení některých daňových výjimek.

Celou debatu se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT.

Na začátku listopadu navrhla Národní ekonomická rada vlády osmadvacet bodů, díky kterým by mohla vláda Petra Fialy (ODS) snížit strukturální schodek rozpočtu. Podle Stanjury jsou všechny představené body k diskuzi a během příštího roku chce díky zavedení některých opatření v příštím roce schodek snížit.

„Můj cíl je, abychom v prvním pololetí přišli s takovou legislativní změnou, abychom mohli v jednom roce snížit strukturální saldo o sedmdesát miliard,“ řekl Zbyněk Stanjura s tím, že chce soubor opatření po širší debatě představit v květnu příštího roku.

K návrhům NERV na snížení výdajů a zvýšení příjmů rozpočtu Stanjura řekl, že mají z ekonomického hlediska smysl, vláda ale podle něj musí zohledňovat i investiční aktivitu státu a udržení sociálního smíru, což debatu komplikuje. „Jsou dvě cesty. Zvyšování daní nebo snižování výdajů, či kombinace obou přístupů, k čemuž se kloním. Obojí je složité a bude bolestné a těžko budeme hledat většinu,“ předjímá Stanjura.

Stanjura: Inflace bude ještě stoupat

Nejvýznamnějším ekonomickým tématem je podle ministra Stanjury nyní vysoká míra inflace. Domnívá se totiž, že během listopadu a prosince se může v meziročním srovnání ještě zvýšit, a nepředpokládá, že aktuální říjnový pokles meziroční míry inflace na patnáct procent znamená bod obratu. Analytici už dřív upozorňovali, že říjnovou inflaci zkreslilo započtení úsporného tarifu na energie a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie.

„Důležité je, aby kroky, které činí Česká národní banka (ČNB) a vláda, směřovaly k tomu, abychom se v příštím roce dostali pod dvoucifernou hodnotu inflace a do dvou let se blížili ke třem procentům,“ řekl Stanjura.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR