9. listopadu 2022

ČRo Plus: Standardy péče neměňme, ale diskutujme o doplňkovém připojištění

(ČRo Plus) Nadstandardy ve zdravotnictví jako téma nedávno otevřel ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09. Přivedlo by připlácení za nadstandard víc peněz do zdravotnictví a zlepšilo by lékařskou péči u nás, nebo by zavedlo rozdíly mezi bohatými a chudými nemocnými?

Celou debatu se Zdeňkou Němečkovou Crkvenjaš si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Nadstandardy by se zavádět neměly a v tuto chvíli se ani debata tímto směrem nevede. Vede se ale o doplňkovém a dobrovolném připojištění, tedy na výkony, které už teď jsou hrazeny pacientem, nikoliv z veřejného zdravotního pojištění,“ uvádí v Pro a proti na ČRo Plus lékařka a místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS).

Poslankyně připomíná, že už nyní si připlácíme v nemocnicích za jednolůžkové pokoje nebo že velká část stomatologické péče je pacienty hrazena. „Tady bych viděla možnost doplňkového připojištění. A to naopak pro ty, kteří třeba za tyto služby nejsou schopni zaplatit najednou.“

„V tuto chvíli mají všichni nárok na ty nejlepší medicínské postupy, které jsou dostupné. Takže opravdu léčíme stejně bezdomovce i miliardáře. Nemyslím si, že by kdokoliv z kolegů lékařů na to měl jiný názor,“ soudí Němečková Crkvenjaš.

„Diskuse se nevede o zavádění nadstandardů, ale o doplňkovém připojištění,“ opakuje poslankyně. „Spíš se obávám toho, že v horizontu 10 či 15 let bude tento problém, ale z důvodu nedostatku kvalitního personálu. Silné ročníky půjdou do důchodu a lékařské fakulty negenerují dost lékařů, také dalšího zdravotního personálu je nedostatek,“ varuje Zdenka Němečková Crkvenjaš z ODS.

Zdenka Němečková Crkvenjaš

poslankyně PČR
členka programového týmu pro zdravotnictví