10. srpna 2022

Nový den CNN Prima News: Jak vláda zvládá krizi?

(CNN Prima News) V případě energetické krize by neměly nastat černé scénáře. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj je vláda připravena i na případ úplného zastavení dodávek ruského plynu. Politik rovněž radil, na čem lidé mohou v současnosti ušetřit. „Když vytápění domu stáhnete o 1 stupeň, můžete ušetřit až 6 procent spotřeby plynu za rok,“ zmínil.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Děláme kroky, aby černé scénáře, které mnozí malují, nenastaly. Věřím tomu, že nenastanou. Sehnali jsme nové zdroje plynu, abychom nebyli závislí na ruském plynu skoro ze 100 procent jako v předchozím volebním období,“ prohlásil Stanjura.

Připomněl také, že vláda vyčlenila na pomoc lidem s vysokými cenami energií zhruba 66 miliard korun. „Pro ty, kterým to nebude stačit, jsou připravené standardní sociální dávky, které jsme zjednodušili,“ doplnil. Ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž prozradil, jak se s energetickou krizí vypořádává on sám.

„V obytných místnostech máme kolem 21 stupňů, v ložnici asi 17, protože mně osobně se lépe spí, když je nižší teplota. Možná to na podzim a v zimě stáhneme o 1 stupeň i v místnostech, kde žijeme. Odborníci říkají, že když teplotu snížíte o 1 stupeň, můžete ušetřit až 6 procent spotřeby plynu za rok, což každý z nás může zvážit,“ poradil politik.

Zároveň zmínil své přesvědčení, že lidé nepotřebují rady ministra financí, jak ve vlastní domácnosti šetřit. „Uvidíme, jaká bude zima. Hodilo by se nám, aby byla mírná. Teď v létě je jednodušší hlídat spotřebu energií, na podzim to bude složitější,“ dodal.

Kabinet také uvažuje o zavedení mimořádné daně z neočekávaného zisku. Stanjura však vyloučil, že by se jednalo o často zmiňovanou sektorovou daň.

Stát podle ministra financí bude kromě odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje kompenzovat zvýšené výdaje na energie firmám i jinak. Podporu by mohly získat například společnosti, které jsou energeticky mimořádně náročné, vyžaduje to ale schválení Evropskou unií.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR