8. dubna 2022

Projev ministra financí na 30 kongresu ODS

(www.ods.cz) Projev ministra financí Zbyňka Stanjury na 30 kongresu ODS.

Hezký podvečer, vypadá to fakt moc dobře.

Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, milé kolegyně, milí kolegové,
dnes k Vám promluvím jako ministr financí, politický projev si nechám na zítřek do své kandidátské řeči.

Původně jsem chtěl předložit seznam předložených tisků, stanovisek meziresortních připomínek a podobně. Pak jsem se rozhodl, že toto štěstí nechám jenom svým kolegům a kolegyním ve vládě. Já chci poděkovat panu předsedovi, že mi dal šanci být ve vládě a že mi dal šanci být ministrem financí. Petře, děkuji.

A jenom v krátkosti připomenu čtyři hlavní priority, se kterými jsem se svým týmem 17. prosince loňského roku vstoupil na Ministerstvo financí. Jako první a možná nejdůležitější: Vrátit důvěru občanů ve stát. Stát musí a má vybírat daně, ale nemá lidi šikanovat a nemá na ně zaklekávat. Toto skutečně skončilo. Chci stát, který je pro lidi partnerem, kterému mohou věřit, který se zjednoduší a zprůhlední.

Druhá priorita: Žádné další zbytečné zadlužování. Tak jako každá rodina musí hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, tak musí hospodařit i stát. Ano, v nejbližší době se to nepovede, ale nesmíme na to rezignovat. Postupně musíme snížit to obrovské zadlužení státu a musíme odolávat populistickým návrhům na řešení. Zvedněte, vydejte, dotujte, kompenzujte, omezte. Ale ti, kteří to navrhují, už zapomínají říct, stejně to nakonec zaplatíte. Stejně to zaplatíte i s úroky a už letos platíme 50 miliard korun ročně jenom za úroky, a pokud to nezastavíme, tak během 2–3 let budeme platit 100 miliard ročně.

Třetí priorita (a je mezi námi mnoho zkušených komunálních politiků): Státní majetek nesmí být překážkou rozvoje měst a obcí. Jsem připraven přispět k tomu, aby majetek, který má dneska stát, přecházel jednoduše, levně na obce a města – pokud města a obce přijdou s rozumnými projekty.

A čtvrtá priorita: Každý jsme odněkud. Všichni víte, že jsem hrdý Opavan a hrdý občan Moravskoslezského kraje. Shodou okolností jsem jediný ministr z našeho kraje. Takže ve vládě Petra Fialy budu hájit zájmy, budu hájit projekty občanů, firem, šikovných lidí z Moravskoslezského kraje. Ani po těch víc než 100 dnech se ty priority nezměnili, přestože se dramaticky změnila mezinárodní situace tím, že Putin rozpoutal agresivní válku na Ukrajině. Nesmíme zapomenout, s čím jsme kandidovali a co jsme slíbili. Já jsem v rámci své kampaně navštívil celkem 101 malých, středních i velkých podnikatelů. S každým z nich jsem mluvil alespoň hodinu. Moc dobře si pamatuju, co je trápí, jaké mají zkušenosti, jak jsou úspěšní a z tohoto místa jim chci poděkovat za to, že mě pozvali a že mi ten svůj čas věnovali. Byla to opravdu moc dobrá průprava na funkci ministra financí.

Teď pár slov k naší milé opozici. Od prvního dne nás kritizují zleva, zprava, shora, zdola. Samozřejmě mají na to plné právo, ale bohužel pořád pálí vedle. Pár příkladů. Nejdřív kritika a pak fakta.

Vzpomeňme si, kolikrát jsme slyšeli, jaká to bude katastrofa, když bude rozpočtové provizorium. Co všechno nebude fungovat. Na koho to všechno dolehne. Stát vlastně lehne. Jaká je realita? Rozpočtové provizorium skončilo 21. března. Nikdo si ani nevšiml, jestli bylo, nebo nebylo. Všechno fungovalo.

Druhá kritika. Když jsme oznámili, že chceme najít zhruba 80 miliard úspor, co jsme slyšeli. No to není možné, vyloučeno, nedá se. Maximálně jednotky, nic tam není. My jsme tak hospodární, však uvidíte. Jaká jsou fakta? Našli jsme úspory 77 miliard. Schválili jsme rozpočet, a jak se nám dneska hodí, že jsme ty úspory našli a že ten deficit nebyl plánovaný tak velký, jak to populisté plánovali.

A teď k rozpočtu. Slyšíme dvě nové pohádky. Za prvé. Žádné úspory, jenom účetní triky. A za druhé. Vláda Petra Fialy provedla brutální škrty. Tak já nevím, buď může platit jedno, nebo druhé, nebo nic. Naši milí kolegové z opozice velmi často řeknou v jednom vystoupení: To jsou jenom účetní triky, bych chtěl připomenout, a navíc to jsou hrozně brutální škrty. Jaká jsou fakta? Ani brutální škrty, ani účetní triky. Normální zodpovědná rozpočtová politika středopravicové vlády.

Nejsme v jednoduché situaci, a když nám to někdo připomíná, tak říkám a doufám, že to nebude znít příliš sebevědomě: Máme, co jsme chtěli. Chtěli jsme vyhrát volby? Chtěli. Chtěli jsme mít premiéra? Chtěli. Chtěli jsme sestavovat vládu? Chtěli. Takže děláme všechno pro to, abychom to zvládli. Zvládneme to. Budeme postupovat klidně, rozvážně s chladnou hlavou. Budeme se rozhodovat na základě dat, faktů a analýz. Ale to neznamená, že opustíme naše hodnoty. Ty jsou pořád stejné. Možná změníme priority. Určitě budeme rychleji zvyšovat výdaje na obranu. Určitě se musíme a chceme postarat o ty tisíce, dneska už statisíce ukrajinských uprchlíků. Já jsem včera říkal, že se málokdy už v politice rozčílím, ale co mě opravdu rozčiluje, když jim to někdo závidí. Co jim závidí? Těch pět tisíc měsíčně? V okamžiku, kdy manžel bojuje na frontě a žena s dětmi přijede do České republiky. To jsou věci, které mě fakt rozčilují, a naše opozice to jenom podporuje, takové názory, i když to maskuje. My jsme sice pro, ale … Tam žádné ale není. Oni bojují za nás a my to dobře víme.

A už za těch pár prvních měsíců jsme začali plnit naše programové body v oblasti daní, ekonomiky. Navrhli jsme zrušení EET. Navrhli jsme zrušení silniční daně. Zjednodušujeme daně. Zvýšíme limit pro povinnou registraci k DPH na 2 miliony. Zvýšíme limit na 2 miliony pro uplatnění paušální daně a takto bych mohl pokračovat. Chtěl bych poprosit nás všechny, vás, ale i veřejnost o jednu věc. O trpělivost. Když jsem říkal, že budeme postupovat klidně, rozvážně, na základě dat, tak to někdy může trvat déle, než bychom si přáli, ale myslím si, že ta rozvaha v této době je skutečně na místě. A první, koho žádám o jistou míru trpělivosti, jste vy, členové Občanské demokratické strany.

Já myslím, že v každém projevu by mohla zaznít alespoň jedna omluva. Řekl jsem si, že se nemusíme tvářit úplně vážně. Takto zcela oficiálně bych se chtěl jako ministr financí jménem celého Ministerstva financí omluvit všem pávům a slibuju, že jejich fotky nebudu používat na vysvětlování složité materie mého resortu.

Hezký den.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR