23. března 2022

Téma energetiky je i nadále zásadní

(Lidovky.cz) V současné, válečným konfliktem na Ukrajině zasažené době těžkou soudit, co budeme v unii řešit za pár měsíců. Energetika ale nejspíš zůstane jedním z vážných témat. Už kvůli snaze zamezit financování války platbami za plyn, ropu a uhlí z Ruské federace, míní europoslanec za ODS Evžen Tošenovský.

Na čem jste už začal pracovat ve druhém funkčním období toho EP? A ve kterých oblastech již víte, že se vaše agenda, případně celá agenda EP, změní a proč?

Jsem stínovým zpravodajem čtyř zpráv, všechny spadají do balíčku Fit for 55. Jde o soubor klimaticko-energetických opatření EU, respektive o aktualizaci existující legislativy v oblasti klimatu, energetiky a dopravy s cílem sladit stávající právní předpisy. První směrnice je zaměřená na obnovitelné zdroje, další se týká leteckého průmyslu, dále lodní dopravy a poslední řeší problematiku dobíjecích stanic.

Věnuji se také kybernetické bezpečnosti, tzv. NIS II, dlouhodobě kosmickému programu EUSPA a průběžně také HORIZONTu 2020, tedy programu pro výzkum a inovace.

Jaký význam přikládáte českému předsednictví v Radě EU?

Z mého pohledu je české předsednictví hlavně prestižní záležitostí s významem pro budoucí pozici České republiky v rámci EU. Jsme v EU středně velká země, a tak přirozeně nemáme tak velký silový vliv jako Francie nebo Polsko. O to více můžeme propojovat zájmy velkých i malých zemí. Pokud těch šest měsíců dobře zvládneme, můžeme být bráni jako schopní hráči v rámci Rady.

Chcete a můžete se sám zapojit do jeho agendy, aby bylo předsednictví úspěšné jako celek?

Pokud to bude možné, tak se chci zapojovat ve všech oblastech, kterým se věnuji, zejména v energetice. Určitě se budu jako stínový zpravodaj účastnit Trialogů ve zprávách, které mám v gesci.

Kam by mělo české předsednictví EU v ideálním případě nasměrovat?

Je důležité mít dobrou profesní přípravu a jasné představy, co chceme řešit. Ještě nedávno bych řekl, že jako nejdůležitější vidím projednávání energetiky, ale v současné, válečným konfliktem na Ukrajině zasažené době těžko soudit, co budeme řešit za pár měsíců. Energetika ale nejspíš zůstane jedním z vážných témat. Už kvůli velké snaze zamezit financování války našimi penězi v podobě plateb za plyn, ropu a uhlí z Ruské federace.

Rozhovor vyšel na serveru Lidovky.cz.