11. října 2021

Seznam Zprávy: Máme plán, jak na Babiše, pokud neuzná porážku

(Seznam.cz) Andrej Babiš avizoval, že chce o vládě jednat s koalicí SPOLU. „Není žádný důvod,“ reaguje Zbyněk Stanjura z ODS a říká, že pokud bude ANO jednání o vládě zdržovat, riskuje, že jeho poslanci zůstanou ve Sněmovně bez funkcí. Zbyněk Stanjura, první místopředseda ODS, byl šéfem volebního štábu koalice SPOLU, odkud řídil úspěšnou kampaň. V roli hlavního stratéga SPOLU zůstává i v povolebních vyjednáváních. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje chystané kroky pro vznik nové vlády.

Jaké konkrétní kroky teď chystáte? Jedna věc je ustavující schůze nové Sněmovny, druhá jednání s prezidentem - ten je teď ale hospitalizován v nemocnici.

První je akutnější, a to je ustanovení Poslanecké sněmovny. Tu musí svolat prezident, pokud by tak neučinil, scházíme se nejpozději třicet dnů od voleb. Ustavující schůze je důležitá, teprve po ní musí podat stávající vláda demisi. Ale paralelně s tím povedeme konkrétní jednání o budoucím vládním programovém prohlášení, na jehož konci by mělo být jmenování nové vlády Petra Fialy.

Jak byste postupovali, pokud prezident Zeman nebude respektovat jasnou většinu 108 hlasů a bude se snažit i nadále udržet u moci Andreje Babiše?

Náš ústavní systém je postaven na většině ve Sněmovně. Pokud by se Andrej Babiš pokoušel v nějaké agonii pokračovat se svojí vládou, tak my máme v Poslanecké sněmovně možnosti a nástroje, abychom dali jasně najevo menšině, že podle naší Ústavy rozhoduje většina. Uvidíme. Já jsem optimista, protože Andrej Babiš nemá s kým vyjednávat a nemá o čem vyjednávat. Může se sejít s Tomio Okamurou a mohou se vzájemně politovat, že nemají většinu, ale to je tak asi všechno.

Nebo se Babiš může sejít s prezidentem, který ho nechá vládnout v demisi. Samozřejmě pokud na to má síly a chuť. Je možné, že prezident si uvědomil, že prohrál.

Prohrál jeho favorit. Andrej Babiš nemá kde brát. S Okamurou mají jen 92 mandátů. Podle mě je v bezvýchodné situaci a měl by vystoupit a říct: Uznávám porážku, nebudu aspirovat na vedení příští vlády, protože jsem prohrál. Neměl by si s tím vůbec hrát, protože má nulovou šanci. My s ním vůbec jednat nebudeme. O ničem, není žádný důvod.

Mluvil jste o tom, že ve Sněmovně můžete v případě potřeby zatlačit na Babiše. Jak? Co konkrétně myslíte?

Pokud si budou hrát s tím, že mají první pokus a že nějaká slepená Babišova vláda si hraje s programovým prohlášením, tak hnutí ANO nedostane žádné funkce v Poslanecké sněmovně. Do žádných funkcí při obsazování jednotlivých výborů je prostě nezvolíme. Tohle my jim určitě otevřeně řekneme hned na první schůzce, že takhle ne. Politici musí umět vyhrát, ale musí také umět prohrát a musí respektovat vítězství oponenta.

Největší nejistota je kolem postupu prezidenta Zemana, který je v nemocnici, ale netušíme přesně, jaká je jeho diagnóza. Víte něco víc? Kdy se s ním Petr Fiala sejde?

Nemáme dostatek informací. Miloš Zeman je náš politický soupeř, ale v okamžiku, kdy politický soupeř není zdravý a není na tom dobře, tak ta soutěž nedává smysl. Já doufám, že zdravý bude - a pak má smysl s ním vyjednávat. Teď bych mu popřál, ať se dá dohromady. Jeho úředníci z kanceláře píšou, že prezident se těší na povolební vyjednávání, ale tak to prostě není.

Pokud vytvoříte vládu s PirSTAN, budou v ní zástupci pěti politických stran. To tady ještě nebylo a zřejmě to nebude jednoduché vládnutí, ne?

Nebude. Ale my jsme přece říkali dopředu, že takhle a v této sestavě vládnout chceme. Nejsme překvapeni, nejsme zaskočeni. Známe se všichni z opozice, kde jsme společně proti Babišovi a jeho věrným stáli čtyři roky, s některými dokonce osm let. Je na co navazovat a já se té spolupráce nebojím.

A jak moc si uvědomujete, že přebíráte zemi v nezáviděníhodné situaci? S rozvrácenými veřejnými financemi, dluhy, v době prudkého růstu cen a třeba s potížemi automobilového průmyslu, klíčového pohonu české ekonomiky?

My jsme o tom otevřeně mluvili v kampani. Upozorňovali jsme na problémy, které se musí řešit. Nemá smysl říkat, jako to bude skvělé, jak to půjde. Tím, že už máme dohodnutý program s KDU-ČSL a TOP 09, tak už jsme museli hledat kompromisy. Máme zkrátka plno řešení už dohodnutých a připravených, takže je můžeme rychle zavádět. Zároveň my jsme v kampani lidem nelhali a neslibovali jim, že stačí, když si dají ruce do klína a my všechno zařídíme. Naši voliči dobře vědí, že takhle svět nefunguje.

Ve vašem štábu byla v sobotu neuvěřitelná euforie, ženy slzely štěstím, muži skákali a pískali jak na rockovém koncertě. Přišlo už vystřízlivění z oslav?

Já jsem nikdy nic takového ani neviděl, ani nezažil. Myslím to, jak se naši podporovatelé nebo i mladí i zkušení straníci emotivně radovali. Byla tam obrovská radost a myslím, že i obrovská úleva. Zafungovalo všechno dohromady, ten výsledek je fantastický. Pro nás, včetně předsedy Fialy, ale čas na oslavu teprve přijde. Kampaň byla fakt dlouhá, vyčerpávající, dali jsme tomu hodně, únava je dnes velká. Takže my lídři jsme v sobotu měli jakousi vnitřní radost a jen sledovali kolegy straníky, jak nadšeně to prožívají, což byl fakt dobrý pocit.

Co podle vás nakonec rozhodlo?

Vy novináři si rádi utahujete, že my politici před každými volbami říkáme, že tyhle jsou ty nejdůležitější. Ale tentokrát jsme si to fakt mysleli, že jde o všechno a že jsou zlomové. Proto jsme na začátku září vyvěsili na billboardy hrozbu v podobě vlády Babiše, Okamury a Filipa, za což nás mnozí kritizovali, že děláme negativní kampaň. Tohle nám vyšlo, to byla jedna z věcí, jež zmobilizovala typického pravicového voliče. Naším cílem bylo co nejvíc zvýšit volební účast tak, aby se snížila pravděpodobnost, že projdou menší strany ochotné podporovat Babišovu vládu. Je úžasné, že se to povedlo.

Sám popisujete ohromnou euforii. Vyvolali jste velké naděje a očekávání, že přinesete změnu. Znáte to, pak obvykle přichází fáze zklamání. Nebojíte se toho?

Tíhu necítíme, spíše zodpovědnost. Ale nijak se toho nelekáme. Jsme dostatečně zkušení. Víme, že vítěz má být velkorysý a pokorný, to prostě platí. Ale ta euforie vlastně pramení z toho, co nám na první dobrou říkali naši voliči: Vyžeňte toho Babiše! Až potom, o hodně níž, byly konkrétní programové věci. Nejtěžší bude vrátit důvěru občanů ve stát a instituce. Na tom musíme stavět od prvního okamžiku.

(Autor: Václav Dolejší)

Rozhovor vyšel na Seznam Zprávy.

Zbyněk Stanjura

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu ODS