23. srpna 2019

Události, komentáře: Bitva o rozpočet

(ČT 24) Místo dvanácti miliard šest. Ministryně práce získala půlku požadované sumy. Hrozí stále krach sociálních služeb? Bude ANO spolu s opozicí prosazovat vyšší věk odchodu do penze i proti vůli koaličního partnera? Bitva o rozpočet byla prvním tématem Událostí, komentářů pro předsedu poslaneckého klubu a člena sněmovního rozpočtového výboru a Zbyňka Stanjuru.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

Michal KUBAL, moderátor:
Finále debat o státním rozpočtu na příští rok. Předseda ČSSD Jan Hamáček je spokojený s penězi, které dostanou úřady vedené sociálními demokraty. Podle něj tak není důvod z vlády odcházet. Nejdelší jednání měla ministryně financí se šéfkou resortu práce, nakonec se dohodly dnes. Výdaje mají stoupnout o dodatečných bezmála 6 miliard korun třeba na domovy pro seniory a další sociální služby. Původně Jana Maláčová žádala skoro 12 miliard.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Ministerstvo práce a sociálních věcí bude muset řekněme velmi pečlivě hospodařit příští rok s každou korunou. Nebude to pro nás jednoduché, ale tento výsledek považuji za slušný kompromis.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Ta dohoda proběhla, trvala dlouhé hodiny, ale já ji považuju za konstruktivní a reálnou, spoustu věcí jsme si prostě vysvětlily, vyjasnily, a to si myslím, že to je to nejcennější, protože jsme to dělaly u jednacího stolu, a to má pro mě vždycky největší cenu.

Michal KUBAL, moderátor:
Znovu jednat by se mohlo o penězích pro resort kultury. Lubomír Zaorálek se má ministrem stát v úterý a chce mít ještě možnost do rozpočtu zasáhnout třeba kvůli platům.

Lubomír ZAORÁLEK, kandidát na ministra kultury /ČSSD/:
Já jsem si vymínil, že v případě ministerstva kultury prostě neuzavíráme ta jednání, protože já chci mít prostor, abych se s tím seznámil důkladně a přesvědčil se o tom, co tam chybí, protože že tam něco teď chybí, to jsem si už skoro jist.

Michal KUBAL, moderátor:
Opozice přípravu rozpočtu kritizuje, vadí ji, že vláda plánuje hospodařit se 40 miliardami v minusu. Třeba podle
ODS ministryně financí ani nevysvětlila, kde na dodatečné miliardové výdaje vezme peníze.

Jan BAUER, místopředseda sociálního výboru sněmovny /ODS/:
Jsem trochu zděšen, jakým způsobem se v České republice vyjednává o rozpočtu, protože tady lítají desítky miliard nahoru a dolů a z toho jednání je evidentní, že cena, za kterou zaplatí Andrej Babiš, respektive paní ministryně Schillerová za to, aby sociální demokracie zůstala ve vládě, je v tuto chvíli 6 miliard korun.

Mikuláš FERJENČÍK, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny /Piráti/:
Celý ten spor o rozpočet byla jenom nějaká mediální hra mezi ČSSD a hnutím ANO.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A ve studiu teď Alena Schillerová, ministryně financí za hnutí ANO. Dobrý večer.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A ve spojení s námi jsou taky
poslanci Zbyněk Stanjura, předseda klubu ODS. Dobrý večer.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer z Malých Hoštic.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A taky
poslanec KSČM Jiří Dolejš, i vás vítám.

Jiří DOLEJŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /KSČM/:
Zdravím vás i diváky.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, vaše kolegyně vládní Jana Maláčová chtěla skoro 12 miliard, víc, než jste zatím rozdělila všem ostatním vládním kolegům, nakonec jste se dohodli na necelých 6. Je to tedy ten kompromis, o kterém jste vy mluvila po té úterní schůzce a který jste si chtěla s Janou Maláčovou říct z očí do očí?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Vždycky je dohoda o kompromisu. Já jsem samozřejmě měla představu ještě nižší, ona zas měla vyšší, potkaly jsme se na té částce 5 miliard 900 milionů. To jednání trvalo 7 hodin a trvalo proto, že jsme skutečně jely položku po položce a já jsem k tomu chtěla různé prostě podklady, chtěla jsem diskusi, chtěla jsem skutečně vědět, na co ty peníze půjdou, a proto prostě to trvalo tak dlouho. Já toho nelituju, protože si myslím, že tohle bylo to, co jsem chtěla, abychom seděly a řekly jsme si to.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Většina vládních kolegů si schůzky s vámi pochvalovala jako věcné a velmi dobře připravené. To vaše jednání s ministryní práce trvalo opravdu velmi dlouho, upřímně, jak jste se při něm cítila, protože při těch dnešních záběrech z tiskové konference se mi nezdálo, že by vedle stály dvě dámy, které si předtím notovaly?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
No, tak já jsem opravdu profesionál, já netahám žádné osobní vztahy ani žádné pocity do své práce, já se chovám ke všem absolutně stejně bez rozdílu. Bylo to vyčerpávající, zvlášť v úterý těch 5 hodin, a protože jsme to jely jenom pouze se dvěma pětiminutovými přestávkami, ale já toho nelituju a dnes za 2 hodiny vlastně už jsme dořešily zbytky, které zůstaly mezi námi nedořešené. Takže já toho nelituju a prostě bylo to normální věcné jednání jako s každým jiným.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
poslanče Stanjuro, jsou požadavky ministerstva práce a sociálních věcí z vašeho pohledu oprávněné?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Některé byly, některé nebyly. Já jsem u těch jednání nebyl, ale možná trochu obecnější komentář. Za prvé, já jsem překvapený jak se jedná o rozpočtu. Ministr financí nebo ministryně financí není nadřízená ostatním ministrům a ti ministři se tak tváří a jezdí s prosíkem na ministerstvo financí, pak vyběhnou, usmějí se a řeknou: „My jsme získali 250, 500 milionů, 1 miliardu, 1,7 miliardy.“ Tak to prostě není, byla to jenom skutečně, já bych řekl, letní folklorní sezóna, úplně stejný průběh mělo vyjednávání o rozpočtu v loňském roce, kdy se taky nakonec zvýšily příjmy a tím pádem se zvýšily výdaje, což bylo i v letošním roce. Některé ty, abych se vrátil k té otázce, některé ty návrhy z MPSV byly úplně mimo realitu. Například v době, kdy je rekordní zaměstnanost a rekordně nízká nezaměstnanost, tak chtěli skoro další 3 miliardy na aktivní politiku zaměstnanosti. To jsou podle mého názoru úplně vyhozené peníze. A pevně doufám, že v tom kompromisu, o kterém hovořila paní ministryně Schillerová, na tuto položku není vůbec nic, protože to by byly zbytečně a špatně investované peníze. Co ale platí, že ten rozpočet je špatný, protože má pořád deficit 40 miliard. Paní ministryně nic nenašla, vždycky jsem slyšel: „Paní ministryně našla peníze,“ no, to by mě zajímalo, kde by je našla, kdyby škrtla nějaké výdaje, zůstal by celkový objem příjmů a výdajů stejný jako v tom květnu, kdy to ministerstvo financí předkládalo do vlády, tak potom by paní ministryně něco našla. Takhle si jenom zvedli příjmy, kouzlo a najednou jsou další miliardy. Nikdo nic nenašel, vůbec ne paní ministryně, nikdo nic nikomu nedal, taky paní ministryně, všechno to jsou peníze daňových poplatníků.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
K rezervoárům se ještě dostaneme. Pane
poslanče Dolejši, výsledek té dnešní schůzky očima KSČM. Vy byste rádi, kdyby schodek byl jenom 30 miliard, nikoli 40. Vejdou se do těchto vašich představ všechny požadavky, které, včetně těch dnešních, které v minulých týdnech zazněly, ty dodatečné nároky?

Jiří DOLEJŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /KSČM/:
Především pokud se konečně představy koaličních stran, tedy ANO a sociální demokracie nějak protínají, tak je účelem jednat. Pokud začátkem léta sociální demokracie vznesla požadavek na 20 miliard a neřekla, kde se mají vzít, tak jsme vůbec nevěděli, jak to celé dopadne a ani jsme nevěděli, zda se o tomto rozpočtu bude hlasovat na půdorysu hlasů, které podporovaly vznik této vlády. Takže pokud se začalo mluvit věcně a proti konkrétním požadavkům se staví konkrétní zdroje, tak to považuji za pozitivní posun. Nemusí to být úplné finále, já dokážu ocenit, že se učinil vstřícný krok vůči sociální demokracii, možná ne v tom rozsahu původním, jak chtěli, je to něco kolem 9 miliard, chtěli 20, ale je to posun. Ale samozřejmě, že o některých položkách bude ještě debata. Já vnímám před krajskými volbami v příštím roce jako určitý problém, že není ještě definitivní představa, jak budou zafinancovány sociální služby v krajích, ale to se ještě musí dořešit. V každém případě to nešlo na úkor deficitu, ty korekce...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže jste spokojený.

Jiří DOLEJŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /KSČM/:
...a to je nejdůležitější. My bychom samozřejmě byli rádi, aby to bylo ještě, ještě řekněme níž ten deficit, ale je to o konkrétním jednání. My vnímáme, že ekonomika zpomaluje, ale na druhou stranu stále ještě roste a pokud ty výdaje jsou rozumné a dokonce prorůstové, tak si myslím, že jsme schopni o těch 30 miliardách nebo 40 miliardách diskutovat.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
My jsme se tady už dostali k tomu, že do těch jednání chce ještě narychlo vstoupit Lubomír Zaorálek, který se s největší pravděpodobností v úterý stane ministrem kultury. Ta zatím si vyjednala zhruba 440 milionů navíc. Máte nějakou rezervu, kde byste mu mohla vyhovět, protože bude, předpokládám, požadovat peníze na platy.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Určitě zareaguju. Já bych ráda ještě zareagovala na své předřečníky. Vyjednávání o rozpočtu je standardní a probíhá tak každý rok. Pan předseda Stanjura to velmi dobře ví, že se schválí předběžný rozpočet, pak se upraví makroekonomická predikce, podle toho se odhadnou příjmy, nejsou to žádná kouzla, já ho zdravím, ale já budu muset předložit příští týden naprosto už konečnou makroekonomickou predikci, budu muset předložit i přesný odhad příjmů a budu to muset hlavně předložit nezávislému týmu odborníků výboru pro rozpočtové prognózy. Takže žádná kouzla, musí to mít naprosto jasný podklad.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A teď k panu budoucímu ministru Zaorálkovi.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
K panu budoucímu ministrovi kultury. Já jsem vyjednávala rozpočet kultury s náměstkem zastupujícím. Ten náměstek shodou okolností je náměstek pro ekonomiku, takže člověk nejpovolanější, který zná podrobně problémy resortu. My jsme se domluvili, probrali jsme všechny potřeby. Já předpokládám, že pan ministr určitě bude chtít se mnou mluvit, ale já jsem v určitém skluzu i v tom časovém presu, že do konce srpna musím podle rozpočtových pravidel poslat vlastně na vládu ten rozpočet, což mám na něho v podstatě na dofinalizování něco přes týden. Takže já nepředpokládám, že pan ministr by se nějak zásadně stačil seznámit s těmi potřebami. Ale určitě se s ním sejdu. Nepředpokládám žádné zásadní změny, protože jsme to dojednali velmi podrobně a velmi poctivě. A co se týče platů, tak platy se en bloc budou vyjednávat vlastně v rámci ještě jednání se sociálními partnery, s tripartitou, takže platy budou ještě předmětem jednání.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A my si teď s Michalem uděláme pořádek v tom, co, kteří ministři chtěli a co vyjednali.

Michal KUBAL, moderátor:
Pokusím se. Vůbec nejvyšší rozpočet má už zmíněný resort práce a sociálních věcí, hned za ním je ministerstvo školství, oproti původnímu návrhu bude mít nakonec příští rok 213 miliard korun. Tedy o miliardu víc. Hlavně na nábor nových učitelů. Miliardu navíc vyjednalo vnitro, třeba na policejní auta. Výrazně vyšší výdaje oproti letošku plánuje obrana, nakonec dostane 75,5 miliardy. Naopak meziročně si pohorší doprava. Pro Fond dopravní infrastruktury ale rozpočet určil ještě 5 miliard navíc. Míň oproti letošku bude mít i průmysl, výdaje na výzkum ale naopak o miliardy vzrostly. Polepší si spravedlnost, dodatečné peníze vyjednala hlavně pro vězeňskou službu. Zemědělství bude mít 56 miliard korun ze státního rozpočtu, dostane víc, po započítání evropských dotací ale výdaje klesnou. Kultura a diplomacie mají mít příští rok podobné množství peněz jako letos. Mírně si meziročně pohorší ministerstvo životního prostředí a resort pro místní rozvoj, aspoň tedy, pokud jde o ty státní peníze. Ve vyznačených sumách totiž nejsou započítané evropské dotace.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy jste, paní ministryně, mluvila o tom, že budete mít teď zpřesněné odhady, zpřesněné predikce, jste si jistá, že v nich objevíte ty skryté rezervoáry dodatečných miliard, nějaká naleziště?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Já samozřejmě jsem měla předběžný odhad příjmů i jak daní, tak pojistného, já jsem věděla, v jakém rámci se mohu pohybovat. Samozřejmě, že vnímám to, že ekonomika, ještě ta malá douška k 40miliardovému schodku, já bych byla ráda, abychom si uvědomili, že ekonomika skutečně zpomaluje, že příští rok odhadujeme už být pod průměrem dlouhodobého průměru České republiky, a přesto my držíme 40miliardový schodek. To znamená, to je 0,7 % HDP. Veřejné finance i příští rok budou téměř vyrovnané. To je potřeba takto vnímat a my už nejsme na růstu 3, 3,5 %, jsme prostě na růstu, teď jsme odhadli 2,5, příští týden zpřesníme, uvidíme, ten výsledek, ten oznámím příští týden. Příští rok jsme v té předběžné makroekonomické predikci odhadovali 2,3 %, a přesto všechno bych chtěla říct, že my nerezignujeme na investice. My do investic dáme z národních zdrojů v roce 20 asi 87 miliard a celkově 145 miliard, což je 9 % celkových výdajů, to bych chtěla zdůraznit.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pan
poslanec Stanjura nesouhlasně kroutí hlavou, tak, prosím, vaše výhrady, váš názor?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já nevím k čemu, protože jste dala prostor paní ministryni, aby si odehrála své.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Tak ale slyšeli jsme...


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já chci připomenout, že v tom původním návrhu rozpočtu byly příjmy i výdaje vyšší o 93 miliard. Pokud jsem dobře počítal to, co paní ministryně naslibovala v minulých dnech a týdnech svým kolegům, tak je to nějakých 15, 16, 17 miliard navíc výdajů. Takže z roku na rok se zvyšujou výdaje zhruba o 110 miliard. A například na dopravní stavby z těch 110 miliard půjde navíc proti letošnímu roku 1 miliarda. Tak kde tam vidíme nějaký investiční boom? Podle v prosinci schváleného výhledu na rok 2020 měl dostat Státní fond dopravní infrastruktury 97 miliard, je tam 87. Já jsem v úterý byl na jednání výboru a dozorčí rady a paní ministryně by měla slyšet ředitele největších investorských organizací, kteří říkají, že v tom rozpočtu těch peněz je prostě málo i na běžnou údržbu majetku, ne na významné investice. Takže ta slova o tom, že se mohutně investuje, 110 miliard navíc proti loňském, proti letošnímu roku, a přitom na ty dopravní stavby o 1 miliardu. Takže žádné úspory tam nejsou, rostou nadále provozní výdaje a to, co bylo v létě, tak byla skutečně jenom taková folklorní hra, kdy se paní ministryně prostě zvedne, odhadovaný počet příjmů tím pádem a na další výdaje. Sociální demokracie použila oblíbenou taktiku kdysi Vladimíra Mečiara, chtěli 20 miliard, řekli: bez 20 miliard přes to nejde vlak, pak jim stačilo 9. Mohli rovnou říct, že jim stačí 9, nemuseli si hrát na nějaké dramatické, dramatické zásahy. Takže to podstatné ale řekla paní ministryně.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Prosím o krátkou reakci paní ministryni.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já bych to, ekonomika zpomaluje.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Zůstaneme u těch investic, pane předsedo. Mícháte hrušky s jablky.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Jsou tady extrémní rizika.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Necháme domluvit pana Stanjuru, pardon.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Není to o 1 miliardu.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuju, paní ministryně.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
V loňském roce, vy to dobře víte, jsme z národních zdrojů do investic dali 79,7 miliardy.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale já nemluvím o národních zdrojích.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Dohromady 122,3, teď mluvím já, pane předsedo.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Buďte tak laskavá, nechte mě domluvit.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
A v příštím roce...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A ještě tady máme pana
poslance Dolejše.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Ano.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Prosím, pana Stanjuru, aby dokončil stručně a krátce.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Paní ministryně mi skočila do řeči a pak si ještě stěžuje, že se hlásím o slovo. Já se omlouvám. Loni byl rozpočet státního fondu, národních i evropských fondů, protože to je důležité, kolik se investuje, 86,3 miliardy, pro příští rok to bude o miliardu víc v tom součtu. Takže to jsou přesná čísla, tak bych prosil paní ministryni, aby nemátla diváky. Ano, je tam o něco víc z národních zdrojů, o něco méně evropských zdrojů, v sumě je to pouze o 1 miliardu víc. Ze 110 miliard výdajů navíc jde pouze 1 miliarda navíc na dopravní stavby. Takže jakýpak investiční boom, jakápak investice do budoucnosti? Nic z toho se nekoná.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A teď, prosím, slovo pro pana Dolejše, protože KSČM tedy prosazuje, aby schodek byl pokud možno 30 miliard a dali jste najevo, že bude-li tedy vyšší do těch 40 miliard, že budete požadovat zdůvodnění. Jaký pádný důvod byste tedy chtěli slyšet?

Jiří DOLEJŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /KSČM/:
Především jde o konečnou strukturu návrhu. I o těch věcech, o kterých jsme se tady před chvilkou mohli bavit. Jestliže jsou pokryté priority programového prohlášení vlády, jestliže jsou pokryté požadavky z našeho tolerančního patentu a politické sliby, které byly učiněny, například platy učitelů, tak si myslím, že ten rozpočet jde rozumným směrem a pokud posiluje investice vědu a výzkum, tak je to také dobrý počinek. Já si nemyslím, že tam je nějaký investiční boom nebo nějaké výrazně prorůstové zaměření toho rozpočtu. Ale jde určitým dobrým směrem. To znamená, že bych nemluvil o tom rozpočtu jako o katastrofickém. Řekněme si rovnou, že veřejné finance jsou víceméně vyrovnané díky územním rozpočtům, dokonce mohou být mírně v přebytku. Takže to není takové drama. Spíš nám šlo o to, abychom udrželi ten trend, že pokud ekonomika roste, tak bychom měli mít zájem na tom být daleko hospodárnější a racionalizovat ty výdaje. Racionalizace výdajů znamená také to, že se hledají úspory uvnitř resortu, a to chvíli trvá, a to také byl důsledek toho, že přes léto bylo takové to dohadovací řízení. To není divadlo, to je každý rok stejné, když vládla
ODS, tak se svými koaličními partnery předváděla totéž. Zkrátka si to musí sednout. A myslím si, že ještě to úplně není stoprocentní. Já jsem zmínil jednu položku, to jsou sociální služby, a ještě některé další položky budou předmětem finálního vyjednávání, na které my se také připravujeme a nejpozději začátkem září by mělo být jasno.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pan
poslanec tady zmínil jako klíčové některé investice jako do infrastruktury, do vědy, do výzkumu, přitom stále rostou mandatorní výdaje, populace stárne, jsou tady stále zvyšující se výdaje na penze, příští rok to bude poprvé přes půl bilionu. Nehrozí do budoucna, teď nemluvím o rozpočtu na příští rok, ale do těch dalších let, že právě tyto mandatorní výdaje převálcují ty důležité investice a výdaje?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Určitě problém minimálně do roku 2030 mít nebudeme, to prostě jsme schopni ufinancovat. Ale rokem 2030 a myslím si, že je to všeobecně známý fakt, neřeknu nic nového, přijdou do důchodu nebo odejdou do důchodu takzvané Husákovy děti, to znamená silné populační ročníky 70. let a jedna část veřejných financí, to znamená, důchodový systém začne mít problém. A my máme v podstatě 30 let tady nebylo žádná vláda schopna připravit, to si řekněme na rovinu, důchodovou reformu a my máme dneska zásadní změny.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ale ona ta důchodová reforma se neděje zatím ani teď.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
10 let musíme, na podzim já očekávám, že MPSV a takzvaná důchodová komise představí základní kontury, aspoň to paní ministryně takto avizovala, a my se musíme o těchto konturách bavit a musíme se bavit napříč spektrem, protože nesmí se dopustit, kdyby přišla jakákoliv jiná vláda, aby to zrušila, a máme na to pouhopouhých 10 let.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Stanjuro, prosím, velmi krátce. Z čeho do budoucna plnit důchodový systém?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Je potřeba zapojit více soukromých peněz do důchodového systému. To je jediné dlouhodobé řešení a souhlasím s tím, že musí vzniknout širší politická shoda, že je nejvyšší čas. A myslím, že na to máme tak 5, 6 let, ne 12, protože pokud se změní parametry v systému nebo systém jako takový, tak ty pozitivní efekty přijdou někdy za 10, někdy za 20 let, to není nikdy nic, co by se dělalo ze dne na den. Nicméně jsem velmi skeptický, paní ministryně Maláčová říká, že vlastně žádnou reformu nepotřebujeme, takže já na podzim žádné řešení, rozumné řešení, které by představilo ministerstvo práce a sociálních věcí, bohužel neočekávám.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A ještě prosím o krátkou reakci pana
poslance Dolejše. Jak získat peníze na důchody?

Jiří DOLEJŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /KSČM/:
Já jako člen penzijní komise vím, že se uvažuje o několika zásazích. Souhlasil bych s kolegou Stanjurou, že je tam třeba dostat peníze, ale nejenom do kapitálového spoření, ale i do toho státního pilíře. Uvědomme si, že v České republice dáváme klem 8 % HDP na penze a v jiných zemích je to 10 a více procent. Takže si myslím, že ta ekonomika by top utáhla, je to o prioritách pochopitelně, ale je to také o efektivnosti. Pokud ten třetí pilíř, to připojištění nedostatečně funguje, jeden z návrhů je tam zavést jako státní fond, který by ty občany přesvědčil, že tam ty peníze mohou dát a že nebudou ty peníze ztrátové.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Páni
poslanci, paní ministryně, děkuji vám a pěkný večer.

 

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS