12. srpna 2019

Události ČT: Rezorty chtějí z rozpočtu víc

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT1.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A v Událostech teď vítám
Zbyňka Stanjuru, předsedu poslanců ODS, dobrý večer. Z vašeho pohledu, v čem je rozpočet na rok 2020 celkově dobrý a v čem kulhá?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ten rozpočet je špatný, protože zvyšuje výdaje proti letošnímu roku o 93 miliard. Přesto zůstává v deficitu 40 miliard. To znamená, ekonomika dlouhodobě roste a vláda není schopna nebo není ochotna sestavit minimálně vyrovnaný rozpočet. Takže v období hojnosti hospodaříme s dluhem.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pokud jde o investice, to je často opozicí kritizovaná věc, že jsou nedostatečné, například ministr dopravy, jak jsme před chvílí viděli, na ně tedy vyjednal 5 miliard navíc, je to pro tento resort dostatečná suma?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, tak tady vidíme jenom PR reklamu, protože letos na dopravní stavby je 86 miliard a po tom slavném zvýšení o 5 miliardy je na příští rok 70 miliard. To znamená, to je -16 miliard proti letošnímu roku, přitom loni jsme schválili výhled na rok 2020 a mělo tam by 97 miliard. Takže ministryně financí nebo vláda chce dát o 27 miliard méně, než byl plán, a ministr dopravy je spokojený. Tak já nevím, s čím je spokojený. Jedině s tím, že se stal ministrem, jinak nemůže být spokojený s tím rozpočtem. Takže místo aby ministryně financí a dopravy řekli popravdě, snižujeme razantním způsobem výdaje na dopravní stavby, a to o 16 miliard proti letošnímu roku, a o dokonce 27 miliard proti plánu, tak se pochvalují, že někde našli nějakých 5 miliard, ale to zdaleka nestačí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Alena Schillerová taky požaduje, aby ministerstva šetřila na vlastním provozu. Z vašeho pohledu, tyto plošné škrty. Je to krok správným směrem, anebo už to může být suma, která ohrozí chod jednotlivých úřadů?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale je to opět jenom reklama. Nikde se nešetří. Provozní výdaje se rok z roku zvyšují a to samé se chystá pro příští rok. Jestli někdo sníží výdaje pro neexistující úředníky a říká tomu úspory, tak je to opravdu úsměvné.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Říká předseda
poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Děkuju vám za to.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS