6. června 2019

Pro a proti ČRo Plus: Demonstrace dávají naději

(ČRo Plus) Desetitisíce demonstrantů na náměstích požadují odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Co by ale následovalo, pokud by se svými požadavky uspěly? A nemohlo by to vést ke vzniku nové politické síly?

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury demonstrace mají jasný a správný cíl: „Začalo to požadavkem na demisi Marie Benešové, která se stala ministryní za podezřelých okolností, na ochranu nezávislosti justice a logicky se přidal i požadavek na demisi Andreje Babiše.“

Zdůrazňuje, že mezi opozičními stranami existuje vůle spolupracovat a hledat programové průsečíky, sněmovní počty jsou ale neúprosné: „Nemáme většinu v Poslanecké sněmovně – získat ji můžeme jen tak, že Andreje Babiše porazíme ve volbách. Což se určitě stane.“

Babiše silně podporuje i SPD a hnutí ANO se na jejich hlasy v klíčových okamžicích může spolehnout. Většina je tedy ještě větší, ale to neznamená, že by demonstrace neměly smysl.
Zbyněk Stanjura

Volební preference hnutí ANO ovšem neklesají, nejsou tedy protesty beznadějné? „V Evropských volbách už opoziční strany získaly více mandátů než ty vládní. Zdaleka to není beznadějné, naopak demonstrantům děkuji, protože dávají naději nám opozičním politikům,“ reaguje Stanjura.

Premiér odmítl požadavek předsedy ODS Petra Fialy, aby se hlasovalo o důvěře vládě. Jaký má tato výzva smysl, když opozice nemá dostatečnou sílu? „V politice nemůžete dělat jen kroky, pro které máte většinu,“ oponuje poslanec.

Pětice opozičních stran prý také vyzvala ČSSD a SPD, aby deklarovaly, zda jsou ochotné podporovat vládu za všech okolností. „Pokud řeknou ‚ano‘, dáme jim šanci, aby každý na mikrofon řekl, že podporuje Babišův dotační byznys,“ uzavírá.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS