15. října 2013

Zdravotnictví je priorita

Zdravotnictví je téma, které zajímá každého z nás. Kvalitní a dostupná zdravotní péče patří k prioritám každé vlády bez ohledu na stranickou příslušnost.

 

V praktickém naplňování této fráze se pak jednotlivé strany diametrálně odlišují.

Oblastní nemocnice v Jičíně zajišťuje dlouhodobě kvalitní péči pro občany celého regionu. O tom svědčí například ocenění – 1. místo v KHK v soutěži Nemocnice ČR očima hospitalizovaných pacientů. Nemocnice je součástí krajského holdingu a v současných podmínkách si ani z pohledu hospodaření nevede vůbec špatně. Přitom současně platná úhradová vyhláška je pro mnoho zdravotnických zařízení naprosto likvidační.

V minulých letech se v nemocnici hodně investovalo a určitě mně každý dá za pravdu, že je to znát. V tomto trendu se pokračuje i v roce letošním, kdy došlo k výměně technologie kotelny. Ekologické a úspornější vytápění bude mít v dalším období příznivý dopad na hospodaření. Důležitou investicí je rovněž nákup nového počítačového tomografu, jehož instalace proběhne do konce letošního roku.

I v dalších letech stojí před vedením nemocnice důležité úkoly, například zajistit finanční prostředky na přípravu a realizaci přestavby původního objektu interny. Vlastní rekonstrukce s přístavbou umožní sloučení laboratoří, přestěhování pacientů radiační a klinické onkologie a hemodialýzy do nových prostor. Nezbytná je rovněž obměna zdravotnické techniky pro oddělení ARO a centrálních operačních oborů, neboť ta stávající je z roku 1999.

Opravené prostory, moderní vybavení, dostatek kvalitního personálu a zodpovědné hospodaření zavazují i do budoucna. Krajští zastupitelé z našeho regionu by společně měli dohlédnout na to, aby naše nemocnice měla i v dalším období minimálně stejné podmínky, jako mají ostatní krajské nemocnice.

Ing. Martin Puš

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení

Štítky:
zdravotnictví