8. března 2013

Uctili jsme památku T. G. Masaryka u příležitosti jeho 163. výročí narození

Položením květin u pomníku Tomáše Garrigue Masaryka v Hradci Králové si občané ve čtvrtek 7. března připomněli 163. výročí narození našeho prvního československého prezidenta, který dal českému a slovenskému národu svobodu.

Vzpomínkového pietního aktu se společně s hradeckými občany zúčastnili představitelé města Hradec Králové v čele s primátorem Zdeňkem Finkem, hradeckým zastupitelem a místopředsedou Evropského parlamentu Oldřichem Vlasákem (na snímku Oldřich Vlasák s místopředsedou KPV ČR a královéhradeckým předsedou KPV Zdeňkem Kovaříkem)  a dalšími zástupci města.  Květiny přišli položit a uklonit se památce TGM v neposlední řadě také zástupci Masarykovy společnosti, KPV ČR, bývalých PTP,  Klubu Milady Horákové, Sokola, Svazu bojovníků za svobodu,  Junáka, představitelé hradecké Občanské demokratické strany  a dalších královéhradeckých korporací.  Zazněla zde československá hymna i Masarykova oblíbená píseň v podání dětského sboru Ach synku, synku.

U pomníku TGM byly vysloveny myšlenky, které se váží i k nedávné volbě našeho nového prezidenta a jeho dnešnímu nástupu do funkce. Tomáš Garrique Masaryk stál v čele moderního demokratického státu 17 let. Vedl tento národ především tím, že dokázal interpretovat smysl dějinné chvíle a aktuální šance české společnosti v širokém kontextu evropského a světového vývoje. Jeho odkaz by pro nás měl být inspirací k prosazování demokracie a také lidských práv. T. G. Masaryk často navštěvoval města a obce ve své milované zemi, rád se setkával s lidmi a hovořil s nimi o jejich problémech. Také Hradec Králové byl jedním z mnoha míst, kam náš první prezident – osvoboditel - zavítal a historicky se zapsal do dějin tohoto města.

T. G. Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně a zemřel 14. září 1937 v Lánech. Masaryk byl pedagog, politik, státník a filozof. Byl poslancem rakouské říšské rady a univerzitním profesorem. V roce 1918 se stal prvním prezidentem Československa.