21. února 2024

ČRo Plus: 150 km/h na dálnicích? Zlepší se plynulost dopravy, říká poslanec Ivan Adamec

(ČRo Plus) Parlamentem prošel návrh na zavedení nové nejvyšší povolené rychlosti na dálnicích ze současných 130 na 150 km/h? Vyplatí se ušetřené minuty pro řidiče a posádku vozu v porovnání s emisemi, které jejich rychle jedoucí auto vypustí? Jaké jsou důvody pro tuto změnu a je to vůbec bezpečné?

Celou debatu s Ivanem Adamcem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Parlament se rozhodl v rámci novely zákona dopravy na pozemních komunikacích, už před devíti lety jsme o tom diskutovali. Tehdy ta debata byla zrušena a ozývali se odpůrci. V tuto chvíli to máme na stole a ministerstvo dopravy se chová podle zákona a vybírá úseky, kde by se případně mohlo jezdit někdy až 150kilometrovou rychlostí,“ uvádí předseda sněmovního hospodářského výboru a místopředseda poslaneckého klubu ODS Ivan Adamec.

„Z hlediska pružnosti dopravy, kdy je prázdný a bezpečný provoz na dálnicích, je to podle mě správný krok,“ domnívá se Adamec.

„Myslím si, že zrovna tak, jak můžeme někde rychlost zvýšit, tak ji můžeme taky snížit. K tomu máme dnes prostředky, jako jsou telematické systémy, které nám ukazují proměnlivé značky. Takže toto je výjimka, která svým způsobem výjimkou úplně není,“ argumentuje Adamec s tím, že každý řidič by měl vyhodnotit situaci na základě svého uvážení, respektovat aktuální provoz a řídit se dopravním značením.

Zavedení kvůli plynulosti dopravy

„Je to o bezpečnosti, komfortu a plynulosti jízdy,“ říká Ivan Adamec. To je podle něj hlavní důvod, proč by se měla nejvyšší povolená rychlost zvýšit.

Mgr. Ivan Adamec

poslanec PČR
předseda hospodářského výboru PS PČR
místopředseda poslaneckého klubu ODS
předseda regionálního sdružení ODS