9. listopadu 2023

ČRo Plus: Liniový zákon procesy zjednoduší a zkrátí

(ČRo Plus) Novela liniového zákona má urychlit klíčové dopravní stavby nebo usnadnit těžbu nerostů. Sněmovna ji schválila s řadou pozměňovacích návrhů, které kritici označují za přílepky. „Je to o tom, jak si to kdo bude vysvětlovat. Všechno bude veřejné, akorát procesy budou jednodušší a kratší,“ naznačuje poslanec Ivan Adamec (ODS).

Celou debatu s Ivanem Adamcem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Podle Ivana Adamce by měla novela zrychlit procesy i díky opatření, které má zamezit praxi takzvaných blanketních odvolání. Připomíná, že využitím tohoto nástroje například ekologové oddálili stavbu úseku dálnice D11.

„D11 se v Královéhradeckém kraji staví už desítky let. Když jsme téměř měli stavební povolení a byl proveden výběr dodavatele, ozvala se ekologická organizace. Na konci lhůty podala tzv. blanketní odvolání. A co se teď děje? Proces se zastavil. Blanketní odvolání je prázdný papír, teď zase budou muset podání doplňovat a výsledek bude stejný jako předtím. Akorát zase máme zdržení,“ uvádí příklad předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Adamec.

Většina připomínek z hlediska ochrany životního prostředí má být podle něj vypořádána ve fázi EIA, což je posuzování vlivů stavby na životní prostředí.

„Ale ekologické organizace se vyjadřují ke všem fázím a vždycky se odvolávají, vždy najdou důvod. Mohou dokonce podávat blanketní odvolání až po lhůtách. To je všechno špatně. Okolní země nám ukazují, že jestli chceme ekonomický růst a rozvoj, toto musíme změnit,“ připomíná poslanec ODS Ivan Adamec.

Pozměňovací návrhy nejsou jednoduché a představa, že to poslanci dělají ad hoc, je podle něj mylná.

„Samozřejmě je tam spolupráce s profesními organizacemi, s lidmi, kteří v oborech pracují. Je to také spolupráce s ministerskými úředníky i s ministry. Kde nedošlo k souhlasu nebo alespoň k neutrálnímu stanovisku, tam pozměňovací návrhy neměly šanci projít a také neprošly,“ říká Adamec.

„Realita je prostě taková, že přípravná řízení trvají neúměrně dlouho. A pak jenom můžeme koukat, jak se v Polsku staví a my tady nejsme schopni pohnout se z místa,“ konstatuje poslanec ODS Ivan Adamec.

„Děti Země se u nás v regionu předvedly dostatečně. Je to klasické zdržování. Nic s tím nezmůžou, je to jenom oddalování a týdny v jednotlivých fázích pak dělají měsíce a v důsledku i roky. Státní správa se s tím nakonec vypořádat dokáže, ale trvá to strašně dlouho. Proto se mění liniový zákon, který se nakonec bude jmenovat zákon o strategických investicích,“ reaguje Adamec.

Mgr. Ivan Adamec

poslanec PČR
předseda hospodářského výboru PS PČR
místopředseda poslaneckého klubu ODS
předseda regionálního sdružení ODS