11. dubna 2021

Letos bude kraj investovat do silnic bezmála miliardu korun

V závěru tohoto pracovního týdne jsme společně s hejtmanem Martinem Červíčkem seznámili veřejnost a přítomné novináře s průběhem realizace dopravních staveb v letošní sezoně.

Letos se zahájí 22 nových staveb s předpokládanou hodnotou 569,8 milionů korun. Z loňska přechází 5 staveb, na nichž se letos prostaví přes 277,4 milionů korun. Například v rámci investic do průmyslové zóny na Rychnovsku se bude pokračovat výstavbě obchvatu Domašína, kde se letos prostaví přes 70 milionů korun.

V celém kraji se tedy bude pracovat celkově na 28 stavbách v celkové hodnotě 917,2 milionů korun, což představuje výstavbu 50 kilometrů silnic a 6 mostů. Vedle celkových rekonstrukcí budeme opět provádět i souvislé opravy.

Stát prostřednictvím ŘSD na letos zahajovaných stavbách obchvatů Doudleb nad Orlicí, Jaroměře a Nové Paky velmi pravděpodobně v tomto roce prostaví zhruba jednu miliardu korun, dalších 2,3 miliardy investuje do dvou úseků dálnice D11 a za dalších zhruba 550 milionů korun provede rekonstrukce silnic první třídy. To představuje dalších zhruba 3,8 miliardy korun investovaných do silnic v Královéhradeckém kraji.

Plně chápu, že vzniklá dopravní omezení v souvislosti s výstavbou či opravou komunikací leckdy naštvou každého z nás, nicméně abychom dostali naše silnice na úroveň civilizované části světa, jsou investice v tomto rozsahu zcela nezbytné.

Mgr. Václav Řehoř

místopředseda ODS Královéhradeckého regionu
radní Královéhradeckého kraje pro dopravu a majetek