8. března 2020

Studentské týmy budou vyvíjet prospěšné aplikace

Na konci března se v prostorách Univerzity Hradec Králové sejdou středoškolské a vysokoškolské studentské týmy na akci Open Data Hackathon, kterou pořádá TECHNOLOGICKÉ CENTRUM Hradec Králové spolu s dalšími partnery. Otevírání dat veřejné správy vítá i Jakub Vít, člen Komise pro informatiku města Hradec Králové a Komise rady kraje pro otevřenost.

S jakými daty budou studenti pracovat?

Studenti IT oborů budou v rámci celodenní akce vyvíjet aplikaci vycházející z open-source a otevřených dat, která pro potřeby Hackathonu zpřístupní Královéhradecký kraj, město Hradec Králové a Ministerstvo vnitra ČR.

Proč zrovna otevřená data veřejné správy?

Jedním z našich cílů je i zlepšení komunikace mezi veřejnou správou a občany. Domnívám se totiž, že pokud státní správa nebo samospráva nějaká data zpracovává, měla by je také umět poskytnout dál. Open Data Hackathon vnímám jako skvělý způsob, jak se otevřít veřejnosti a zároveň využít potenciál, který se v datech veřejné správy ukrývá. Těším se proto na všechna zajímavá řešení, která z Hackathonu vzejdou.

Budou mít studenti „k ruce“ nějakou pomoc?

Datové sady jsou pro studenty dostupné už od konce února. Po celou dobu akce pak budou mít k dispozici zkušené mentory, kteří jim pomohou řešit případné nejasnosti a nebo je nasměrují, když se třeba ocitnou ve slepé uličce. Hackathon je samozřejmě soutěžní akce, takže odborná porota na závěr vybere tři nejlepší aplikace. Jejich tvůrci se mohou těšit na skvělé ceny a další podporu v rozvoji nápadu.

Více informací o akci: https://www.tchk.cz/akce/open-data-hackathon/

Zdroj: http://www.salonkyhk.cz/

Bc. Jakub Vít

předseda místního sdružení ODS HK střed
místopředseda oblastního sdružení ODS Hradec Králové
emeritní předseda regionálního klubu Mladých konzervativců
člen správní rady Technologického centra Hradec Králové