1. března 2020

Na vás taky dojde!

Velice mě, ale i řadu občanů, zasáhla smutná zpráva o úmrtí pana Jaroslava Kubery. Nechtěli jsme toto sdělení přijmout, neboť jsme s ním někteří strávili příjemné, vtipem proložené jednání v Praze na Kongresu ODS, den před jeho skonem. Osobně jsem se s ním neznala, ale bylo mi blízké, že též jako já, studoval matematiku a nezapomenu na některé jeho výroky, nad kterými jsem se nejdřív pousmála, a pak mě vedly k zamyšlení.

„A na vás taky dojde!“ zaznělo v souvislosti s rozebíráním připravované směrnice o průměrné váze Evropana, co se bude dít, až vám zakážou pít pivo, jíst bůček a vrcholem bude zákaz sexu v neděli, protože v pondělí pak lidé nepodávají patřičný pracovní výkon. Teď se tomu smějeme, ale jenom do chvíle, než se zrodí nový totalitní režim.

Další z výroků, který připomenu, se týká Romů. „Já žádného Roma neznám. Pro mě je Rom nepoznatelný, protože má v občance napsáno „národnost česká“. Oni pak za mnou přijdou a říkají: Vy nevidíte, že jsem černý? Odpovím, že nevidím. Pro mě to je normální občan, co má svá práva a povinnosti.“

Dlouholetý senátor Jaroslav Kubera proslul zejména tvrdou obhajobou kuřáků, ale tady bychom se neshodli. Co vím jistě, že zemřel velký člověk malého vzrůstu, který i složité otázky podal srozumitelně a se vtipem.

Bude nám chybět.

Mgr. Jana Drejslová

místostarostka Rychnova nad Kněžnou
zastupitelka Královéhradeckého kraje
předsedkyně sociálního výboru rady Královéhradeckého kraje

Štítky:
veřejná správa