28. ledna 2020

Pracujeme na modernizaci hradecké hvězdárny

Když jsem naposledy navštívil hvězdárnu v Hradci Králové, tak jsem se vrátil do svých osmi let, kdy jsem tam byl ještě jako dítě. A to bohužel doslova a do písmene, neboť od té doby se v ní žádná zásadní investice nekonala, a to i přes nájem, který kraj městu Hradec Králové po léta platil.

Hvězdárna má své místo jak pro vzdělávání mladé generace, tak velký potenciál přilákat širokou veřejnost. Prostory hvězdárny však za 60 let fungování už mají své limity a potřebují modernizaci. V loňském roce jsme se s vedením města Hradec Králové dohodli na převodu budovy a přilehlých pozemků hvězdárny do vlastnictví Královéhradeckého kraje. Tímto krokem tak zrychlíme přípravu a samotné uskutečnění finančně náročné rekonstrukce. Postupně také dojde k modernizaci specializovaného přístrojového vybavení hvězdárny, abychom mohli návštěvníkům nabídnout kvalitní pozorování zajímavých objektů denní i noční oblohy a významných astronomických i jiných pozorovatelných jevů. V současnosti na místě probíhá stavebně-technický průzkum, jehož závěry budeme znát letos v létě. V případě dostupných finančních prostředků následně necháme vypracovat projektovou dokumentaci a poté vypíšeme veřejnou zakázku na zhotovitele rekonstrukce hvězdárny. Zásadní proměnu si rovněž zaslouží i pozorovací domek, na který již máme připravenou projektovou dokumentaci. Pevně věřím, že areál hvězdárny do několika let bude mít moderní kabát.

Mgr. Václav Řehoř

předseda ODS Hradec Králové
1. místopředseda ODS Královéhradeckého regionu
radní Královéhradeckého kraje pro investice a majetek