8. srpna 2018

Lidé se zdravotním handicapem budou moci cestovat autobusy v Královéhradeckém kraji snadněji.

V minulém týdnu jsem se na pozvání 1. náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka zúčastnil jako člen Komise Rady Královéhradeckého kraje pro osoby se zdravotním postižením a regionální rady Sjednocené organizace osob nevidomých a slabozrakých (SONS) jednání o přístupnosti veřejné autobusové dopravy v Královéhradeckém kraji pro handicapované. Jednání se zúčastnili také vedoucí pracovníci Odboru dopravy Královéhradeckého kraje (KHK) a vedení společnosti OREDO s.r.o., která je integrátorem regionální dopravy.

Jako člen těchto komisí se nejen při jejich jednáních setkávám s mnoha připomínkami k dostupnosti autobusové dopravy v Královéhradeckém kraji. A to jak od konkrétních lidí, tak od neziskových organizací, které pečují o osoby s různými druhy handicapu, zejména vozíčkářů, neslyšících či lidí nevidomých a slabozrakých. Byl jsem velice pozitivně překvapen vstřícným a empatickým přístupem všech zúčastněných partnerů. S kolegou z komise pro zdravotně postižené a předsedou krajské rady Národní rady osob se zdravotním postižením Jiřím Morávkem jsme prodiskutovali úskalí jednotlivých typů zdravotních znevýhodněních při cestování v Královéhradeckém kraji. Nalezli jsme mnoho řešení pro zlepšení možností cestování. Jednalo se zejména o využití moderních technologií v "mluvících" informačních tabulích, mobilních aplikací, používání bezdrátových RF vysílačů pro zpětnou zvukovou vazbu a podobně. Řešil se také systém pohybu, přestupů i cestování obecně. Nastínili jsme konkrétní analýzu pohybu na konkrétní místo, započetí cesty, nalezení odjezdového místa, nástup do autobusu, případný přestup a výstup s návazností na ostatní přepravu v MHD a podobně.

Touto cestou bych rád poděkoval náměstkovi Červíčkovi, který toto jednání svolal. Jsem přesvědčen, že je to dobrý začátek dalších jednání, jak usnadnit cestování lidem, kteří neměli v životě takové štěstí jako většina zdravé populace. Nicméně i handicapovaní chtějí cestovat a žít. Veškerá jednání byla velice konstruktivní a snažili jsme se s kolegou Morávkem držet hesla lidí s handicapem: „Nechceme, abyste se nám přizpůsobovali, ale nechte nás mezi vámi žít“.

Jiří Kričfaluši,

člen oblastní rady ODS Hradec Králové
člen komise rady KHK pro zdravotně postižené
kandidát 27 do komunálních voleb 2018