25. června 2017

Jak na (ne)zaměstnanost v Královéhradeckém kraji?

Začátkem června jsem byla na pracovním jednání s ředitelem Úřadu práce Královéhradeckého kraje Mgr. Horákem. Jednání se zúčastnil i člen komise Rady Královéhradeckého kraje pro osoby se zdravotním postižením Jiří Kričfaluši.

Nejprve jsme diskutovali o sociální politice kraje z pohledu úřadu práce a ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a o stávající a připravované legislativě.

 

Dále jsme konzultovali oblast zaměstnanosti na Rychnovsku, problémy se zaměstnáváním cizinců a nedostatek zaměstnanců v oblasti automobilovému průmyslu v souvislosti s Škodou Auto v Kvasinách.

Jednali jsme o možnostech zaměstnávání zdravotně handicapovaných občanů přímo na pracovištích firem. MPSV i úřad práce bude v budoucnu, k chráněným dílnám, podporovat větší integraci zdravotně postižených přímo na pracovištích a vytvářet dotační pobídky pro přípravu pracovišť daných firem.

 

Navrhli jsme i komunikační kanály pro jednání oběma směry obce > kraj > úřad práce > MPSV. Shodli jsme se i na inicializaci odborných seminářů s neziskovými organizacemi, které se starají o zdravotně postižené občany společně se zaměstnavateli v regionu.

 

V oblasti sociální péče jsme diskutovali o možnostech zjednodušení legislativních procesů či objem a spravedlnost při rozdělování sociálních dávek a příspěvků.

 

Závěrem chci velice poděkovat panu řediteli Horákovi za jeho vstřícnost, profesionalitu a ochotu odborné pomoci v oblasti sociální politiky a zaměstnanosti v našem kraji. Velice se těšíme na další plodnou spolupráci.

Mgr. Jana Drejslová

místostarostka Rychnova nad Kněžnou
zastupitelka Královéhradeckého kraje
předsedkyně sociálního výboru krajského úřadu