27. září 2023

CNN Prima News: Kdyby na armádu předchozí vlády dlouhodobě nekašlaly, tak jsme dnes nemuseli mít tak obrovské výdaje na její vybavení

(CNN Prima News) Podle Jana Bureše (ODS) je armáda dlouhodobě podfinancovaná, a kdyby ji předchůdci nezanedbávali, nemusela by prý na ni vláda vydávat tolik. Česko má jako člen NATO závazek vůči spojencům financovat armádu dvěma procenty z HDP.

Celou debatu s Janem Burešem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Jan Bureš reagoval, že kdyby všichni členové Aliance přistupovali k obraně způsobem, který v debatě na CNN Prima News uvedla poslankyně za ANO Balaštíková, nakonec by nezbyl nikdo, kdo by spojence NATO bránil. „Spoléhat jenom na kolektivní obranu se nám v minulosti hrubě nevyplatilo, třeba v roce 1938,“ připomněl.

„Za Andreje Babiše a Aleny Schillerové jsme byli v konjunktuře a na obranu jsme prostředky nedávali, teď jsme v recesi a zase je nemáme dávat. Kdy je teda máme dávat?“ ptal se Bureš. „Kdyby se na armádu dlouhodobě nekašlalo, tak jsme dnes nemuseli mít tak obrovské výdaje na její vybavení,“ řekl poslanec Jan Bureš.

Ing. Jan Bureš

poslanec PČR