2. srpna 2022

Zásobníky jsou plynem naplněny už z osmdesáti procent, energetický tarif pomůže těm nejpotřebnějším

(www.ods.cz) Česká republika má zásobníky plynu naplněné už přes osmdesát procent. Jejich plnění v posledních týdnech probíhá velmi intenzivně a nejrychleji v celé Evropě. Podle poslance Jana Bureše ale dlouhodobě nejde jen o cenu plynu, ale také o oblast bezpečnosti. Oceňuje proto probíhající rozhovory s Polskem.

„Osmdesát procent naplněnosti zásobníků pokrývá asi šestatřicet procent tuzemské spotřeby. Oceňuji proto další rozhovory s Polskem, které ale bohužel už nedoplní spolupráce s Norskem, kde už je plyn vykoupen jinými evropskými zeměmi,“ říká Jan Bureš, poslanec a člen rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny.

Poslanec Jan Bureš zároveň oceňuje energetický tarif: „ČEZ nyní prodává většinu produkce obchodníkům na tuzemském trhu, na burzu jde menší část. Energetický tarif má výhodu, že je fixní a jednoduchý. Pomáhá těm nejpotřebnějším. Musíme se snažit o cílenou pomoc. Je to v podstatě stejné jako sleva na poplatníka v daňovém přiznání. Na tento tarif se vyčlenilo 27 miliard korun. Plus minus ve stejné výši jsou tam i poplatky za podporované zdroje energie. Dalších deset miliard půjde do teplárenství.“

Ing. Jan Bureš

poslanec PČR