11. února 2015

ODS v boji s energetickými štítky a tajemnými indikátory tepla

ODS dlouhodobě vystupuje proti nutnosti pořizovat průkaz o energetické náročnosti budov. Ačkoliv tato povinnost vyplývá ze směrnice EU, současná úprava jde nad rámec povinností, které nám Brusel ukládá.

 
Poslanec Ivan Adamec energetické štítky dlouhodobě kritizuje: „Stávající zákon jde nad rámec příslušné evropské směrnice, zbytečně obtěžuje občany. Vlastníci nemovitosti mají mít právo pořídit si štítek ve chvíli, kdy ho skutečně potřebují, ne když jim to nařizuje stát,“ upozorňuje Adamec, který ve Sněmovně uspěl se svým pozměňujícím návrhem. Odstranění zmiňované povinnosti znamená snížení administrativy pro vlastníky nemovitostí. Návrh vyjímá povinnost zpracovat energetický štítek pro vlastníky bytových domů a administrativních budov bez ohledu na jejich energeticky vztažnou plochu. Povinnost opatřit si štítek zůstane zachována v případě prodeje či pronájmu budovy nebo její ucelené části. 
 
Ministr Jan Mládek dále předložil návrh, který ukládá instalovat tzv. poměrové indikátory tepla. S touto zbytečnou povinností pro obyvatele bytových domů ODS zásadně nesouhlasí. „Ve skutečnosti jde o velmi nebezpečné řešení, které může narušit pohodu bydlení v bytových domech, vést ke stovkám právních sporů, plýtvání obrovskými finančními prostředky,“ vysvětluje poslanec a člen hospodářského výboru Martin Novotný. „Základní problém spočívá v tom, že ono měřidlo, indikátor, ve skutečnosti měřidlem není. Není měřidlem dle příslušného zákona o meteorologii a tento zákon výslovně říká, že pro stanovení ceny služeb nebo stanovení poplatků, tarifů lze použít pouze stanovená měřidla,“ dodává Martin Novotný. 
 
Ministr Mládek sám přiznal, že zákon není dostatečně připraven, ale že je třeba jej rychle přijmout a pak začít řešit nedostatky. „Takové jednání pana ministra je nepochopitelné. Sněmovna dnes v podstatě schválila zákon, který vědomě porušuje jiný zákon, který platí. Jediný možný výklad je ten, že se tak děje v zájmu konkrétní lobbistické skupiny, v tomto případě výrobců oněch tajemných ‚indikátorů tepla‘, “ shrnuje dnešní postup Martin Novotný.