7. srpna 2014

ODS představila kandidáty do Senátu

Lékaři, úspěšní sportovci, dlouholetí starostové, členové ODS i nestraníci – celkem 25 kandidátů, kteří míří do senátních voleb za Občanskou demokratickou stranu.

Právě dnes je ODS představila na setkání s kandidáty v Senátu. Akce se spolu s kandidáty zúčastnili i stávající senátoři a také někteří manažeři kampaní. Vedle samotného představení byla tématem setkání hlavně volební a politická strategie, financování kampaně a sdílení zkušeností.

„Naším cílem je zvrátit poměry. Senát vznikl jako ústavní pojistka a protiváha Sněmovně. Když levice obsadila všechny funkce od prezidenta přes Senát, tak naší snahou je, aby Senát byl pravicový. Chceme samozřejmě uspět v co nejvíce obvodech,“ říká Jaroslav Kubera, předseda senátorského klubu ODS.

„Senátní volby jsou o osobnostech, takže naši kandidáti povedou hlavně individuální kampaně. Pokud bychom ale měli udělat nějaký oblak slov, které naše kandidáty reprezentují, pak to je ‚rodina, odpovědnost, slušnost‘,“ říká Miloš Vystrčil, senátor a místopředseda občanských demokratů. Miloš Vystrčil také připomíná, že v dohodě s TOP 09 Občanská demokratická strana podpoří kandidáta TOP 09 ve třech tradičně levicových obvodech, naopak TOP 09 podpoří kandidáta ODS v pěti senátních obvodech.

„Senát by měl kompenzovat stávající politickou situaci, a tak ODS nabízí kvalitní tým lidí reprezentujících různé profese, ve kterých byli úspěšní, nemají škraloup a chtějí pracovat pro lidi. Jsem rád, že jsem se dostal do této skupiny kandidátů, kterých si velmi vážím,“ říká Oldřich Vlasák, emeritní primátor Hradce Králové a místopředseda Evropského parlamentu, který kandiduje v královéhradeckém senátním obvodu.

S Oldřichem Vlasákem souhlasí i Pavel Žáček, který kandiduje v Praze 5. „Když jsem zvažoval jako nezávislý kandidaturu za ODS, tak jedním z hlavních důvodů bylo, že by se podle mého přesvědčení měl Senát vrátit do rukou pravice, a k tomu chci přispět,“ říká Pavel Žáček, zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.

Jan Pijáček, který kandiduje na Uherskohradišťsku, považuje za klíčové oblasti, které zasluhují pozornost, školství, sociální problematiku a rozvoj venkova. „Ve školství je podle mě potřeba připravit podmínky pro to, aby mladí lidé dokázali získat praxi a následně dobrou práci, v sociální problematice je podle mě nezastupitelná role státu jako poskytovatele záchranné sociální sítě, ve které si ovšem velkou pozornost zaslouží i neziskový sektor. Třetím tématem je podpora rozvoje venkova. Na venkově žije víc než 50 procent obyvatel, sám pocházím z vesnice. Podle mě není možné, aby stát podporoval zahraniční korporace nebo i velké domácí firmy, ale zapomínal na drobné živnostníky a řemeslníky, protože ti jsou součástí naší historie a musí být i součástí naší budoucnosti.“

Karel Podzimek, který kandiduje na Znojemsku, dodává, že rozvoj venkova bude patřit i k jeho hlavním tématům. „Ze Znojma do Prahy je to 210 kilometrů. Kampaň jsem pojal jako běh do Senátu – běžím po Znojemsku oněch 210 kilometrů. Když vidím na vesnicích, jak se vylidňují, není to dobrý pocit. Stát musí pomáhat, a já se o to chci zasadit, drobným podnikatelům, zemědělcům, aby se vesnice nevylidňovaly,“ říká Podzimek.

Občanská demokratická strana obhajuje v podzimních senátních volbách tři mandáty, všechny z Prahy. Sociální demokraté z roku 2008 obhajují celkem 23 mandátů, byť se dva senátoři v průběhu volebního období rozhodli ČSSD opustit; jeden mandát před šesti lety získala KSČM.