21. května 2014

Petici pro korunu vlastnoručně podepsalo 42 380 lidí. Sněmovna ji slíbila projednat

Petici pro korunu vlastnoručně podepsalo celkem 42 380 lidí. Všechny podpisy signatářů dnes do Senátu donesl průvod, který se zastavil také na Úřadu vlády a v Poslanecké sněmovně, kde symbolicky předal obří makety české koruny. Spolu s elektronickými podpisy na www.peticeprokorunu.cz Petici pro korunu podpořilo 65 843 lidí a 64 598 si ji oblíbilo na Facebooku.

„Petici pro korunu podpořilo víc než tisíc lidí denně,“ konstatuje Jan Zahradil, 1. místopředseda ODS a jednička kandidátky do Evropského parlamentu. „Je jasné, že si Češky a Češi chtějí českou korunu podržet a nesouhlasí s kroky vlády, která navzdory očekáváním voličů a v rozporu s našimi hospodářskými zájmy pospíchá s tím, abychom co nejrychleji nahradili českou korunu eurem,“ říká Zahradil.

V čele průvodu, který nesl podpisy signatářů petice do Senátu, nesli jeho účastníci tři makety české koruny v nadživotní velikosti. Jednu z nich předali i do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka. Ten slíbil, že petici projedná i Poslanecká sněmovna, ačkoli to není její povinnost. „Korunami jsme chtěli symbolicky zdůraznit, že bychom se měli držet naší koruny, protože přijetí eura pro nás v tuto chvíli není výhodné,“ vysvětluje Jan Zahradil.

Samu petici, která volá po tom, aby vláda vyjednala trvalou výjimku umožňující nepřijmout euro, pokud s tím nebudou občané souhlasit v jednorázovém speciálním referendu, v Senátu převzal Přemysl Sobotka, místopředseda horní komory parlamentu. Předání podpisů nemělo jen symbolickou hodnotu – Senát je povinen zabývat se každou peticí, která získá přes deset tisíc podpisů. Tento počet petice překročila několikanásobně.

Petice pro korunu v číslech

Petici pro korunu vlastnoručně podepsalo během 52 dnů od jejího spuštění každý den v průměru 815 lidí. Za každý týden tak pod ní přibylo 6 055 podpisů. Spolu s elektronickými podporovateli počet signatářů přibýval tempem 1 266 lidí denně a podobný počet si Petici denně oblíbil na Facebooku. Každá z maket koruny má v průměru 160 centimetrů, váží 7 kilogramů a je vyrobena z tvrzeného polystyrenu.