20. května 2014

Česko se drží koruny. Kampaň ODS vstupuje do finále

Dnes v 15 hodin začal ve třech největších městech České republiky závěrečný předvolební happening ODS s názvem “Držme se koruny”.

 
Kandidáti občanských demokratů do eurovoleb i občané se od 15 do 18 hodin střídají v držení makety nejmenší české mince, jedné koruny. V Praze korunu podrželi v ulici Na Příkopě 14, v Brně v České ulici a v Ostravě na Jiráskově náměstí.
 
“Chceme tak symbolicky zdůraznit, že bychom se měli naší měny držet, neměli bychom teď spěchat do eurozóny, jak to bohužel předvádí současná vláda,” řekl lídr kandidátky ODS Jan Zahradil. Připomněl současně, že ODS je jedinou stranou domácího hlavního proudu, která s přijetím eura nesouhlasí.
 
“Jsme přesvědčeni, že přijetí eura je v současné době pro Českou republiku nevýhodné. Požadujeme proto, aby vláda vyjednala trvalou výjimku tak, aby se ze vstupu do eurozóny stala možnost, nikoli povinnost. Podmínky členství v měnové zóně se od našeho vstupu do EU v roce 2004 dramaticky proměnily, a máme proto právo je znovu zhodnotit, pokud možno se souhlasem či nesouhlasem občanů v referendu,” řekl Jan Zahradil. 
Maketa koruny má v průměru 160 centimetrů, váží 7 kilogramů a je vyrobena z tvrzeného polystyrenu. 
Ve středu 21. května se ostravská i brněnská koruna vydají do Prahy na závěrečný mítink. Brněnská koruna bude cestovat po dálnici, ostravská koruna pojede pendolinem. Ve 13 hodin potom začíná mítink ODS v Praze na náměstí Republiky před obchodním centrem Palladium, na kterém vystoupí předseda ODS Petr Fiala, lídr kandidátky Jan Zahradil a další kandidáti.
 
Kolem 14 hodiny se koruny spolu s několika desítkami tisíc podpisů sesbíraných pod Petici pro korunu a vzkazy občanů vydají na Úřad vlády ČR, do Poslanecké sněmovny a Senátu. Petici spolu s jednou maketou koruny převezme místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.
 
“Koruny a podpisy neseme nejvyšším ústavním činitelům, abychom jim připomněli, že skoro osmdesát procent občanů České republiky se české koruny nechce vzdávat. Předání podpisů v Senátu má pak ještě jinou než symbolickou hodnotu, protože Senát je povinen se zabývat každou peticí, která získá přes deset tisíc podpisů. Pod Peticí pro korunu jich máme několikanásobně více,” uzavírá Jan Zahradil.