28. března 2014

ODS spustila petici pro českou korunu

Občanští demokraté v pátek spustili Petici pro českou korunu. Chtějí dát lidem možnost vyjádřit se k tomu, zda mají občané sami rozhodnout, jestli se má Česká republika vzdát koruny a přijmout euro. Petice volá po tom, aby vláda vyjednala trvalou výjimku, která umožní nepřijmout euro, pokud s tím nebudou občané souhlasit v jednorázovém speciálním referendu.

Sběr podpisů začne v krajských městech od pondělí. Podrobnosti k petici a petiční archy ke stažení jsou na adrese www.peticeprokorunu.cz Po spuštění webu byl zájem o petici tak silný, že stránky pod náporem návštěvníků na několik minut zkolabovaly. Nyní už jsou na silnějším připojení opět volně dostupné.

„Za deset let od našeho vstupu do Evropské unie se eurozóna výrazně změnila. Proto chceme dát lidem možnost vyjádřit se, zda chtějí sami rozhodnout, zda euro přijmout nebo ne,“ vysvětluje Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany, a dodává, že pokud vláda trvalou výjimku z povinnosti přijmout euro vyjedná, neznamená to, že bychom euro nemohli někdy v budoucnosti přijmout. „My však nahrazení české koruny eurem za dobrý krok nepovažujeme,“ zdůrazňuje Fiala.

„Občanská demokratická strana není typickou petiční stranou. Je to prostředek, který používáme výjimečně, ale v tomto případě má své opodstatnění. Pomůže nám zvýšit tlak na vládu, protože ta dnes není schopná o zavedení eura vést seriózní diskusi,“ říká Jan Zahradil, 1. místopředseda ODS a lídr kandidátky do Evropského parlamentu. „Přijetí eura dnes odmítá přes 75 procent českých občanů. To je počet, který žádná relevantní politická síla nemůže přehlížet. Bohužel strany vládní koalice se 75 procent českých občanů rozhodli ignorovat,“ dodává Jan Zahradil.

V petičním výboru Petice pro korunu je vedle Jana Zahradila také Filip Humplík, nový předseda pražské organizace ODS, a Tamara Koresch, místopředsedkyně sdružení Mladí konzervativci. „Složení petičního výboru symbolizuje to, čemu můžeme říkat nová ODS. Ukazují, jak se ODS mění, a jak by mohla vypadat v budoucnu,“ zmínil Jan Zahradil.

Petici pro korunu bude možné od pondělí podepsat v každém krajském městě; předseda občanských demokratů Petr Fiala i 1. místopředseda Jan Zahradil pod ní své podpisy připojí v pondělí v Brně, v Praze bude petiční stánek symbolicky před sídlem České národní banky, kde svůj podpis připojí i trojka kandidátky ODS do Evropského parlamentu a bývalá centrální bankéřka Eva Zamrazilová. Petiční archy je možné také stáhnout z webu, podepsat a odeslat petičnímu výboru.

Předseda občanských demokratů Petr Fiala zároveň ujišťuje, že se ODS v kontaktní kampani neomezí pouze na sběr podpisů. „Navštívím několik desítek českých měst, kde budu diskutovat s veřejností a se členy nejenom o názorech na Evropskou unii, ale také o změnách a směřování Občanské demokratické strany; o tom, jak se ODS mění a co by podle mě měla být ta pravá ODS a jak se v ní proměňujeme,“ uzavírá Petr Fiala.