14. května 2013

ODS představila plán na podporu živnostníků a drobných podnikatelů

ODS dnes představila část kroků, které bude do konce volebního období prosazovat na podporu živnostníků a drobných podnikatelů. Chce například rychlejší daňové odpisy, méně administrativy a výkazů nebo zrušení povinných vstupních lékařských prohlídek u lehčích prací. Současně ODS představila mediální kampaň a otevřený dopis předsedy ODS Petra Nečase na podporu živnostníků.

„ODS vždy stála na straně živnostníků a drobných podnikatelů,“ zdůraznil premiér a předseda ODS Petr Nečas. „Již dříve jsme prosadili například zrušení povinných registračních pokladen, zrušili jsme minimální daň i povinné vedení knihy jízd, zkrátili čas nutný na založení firmy nebo sloučili 124 volných živností v jednu. V koalici jsme uhájili živnostníkům také současnou výši výdajových paušálů,“ připomněl Petr Nečas.

„Chceme, aby podnikatelé měli možnost zrychlit daňové odpisy investic za pořízení nového majetku. Umožníme také, aby drobní podnikatelé mohli odevzdat daňové přiznání a přehledy na sociální a zdravotní pojištění na jednom místě namísto dosavadních tří úřadů. Chceme také zrušit povinnost mít na pracovišti kopie pracovních smluv v případě, že podnikatel má své zaměstnance řádně přihlášené,“ představuje některé z navržených bodů 1. místopředseda ODS a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu navíc ještě v červnu představí deregulační balíček, jehož součástí bude například výrazné omezení rozsahu statistických výkazů. Zejména z nich necháme odstranit vše, co si může Český statistický úřad zjistit například od finančního úřadu. Chceme také zrušit vyloženě zbytečnou povinnost absolvovat povinnou vstupní lékařskou prohlídku při nástupu i do fyzicky nenáročného zaměstnání,“ dodává Martin Kuba.

Podle Zbyňka Stanjury, člena vedení ODS a ministra dopravy, například zřejmě již tento týden Poslaneckou sněmovnou projde návrh na zjednodušení registrace vozidel. „Zatímco dnes musí zápis změny vlastníka nebo provozovatele vozidla do registru vozidel a vydání nových dokladů řešit jak prodávající, tak kupující, nově bude stačit přítomnost jednoho z nich. Zjednodušit by se mělo například také dokládání finanční způsobilosti dopravců.“

Opatření na podporu živnostníků a drobných podnikatelů prosazovaná ODS se dál zaměří například také na zjednodušení a zrychlení rejstříkových řízení na soudech nebo omezí administrativu u odpadového hospodářství. Do konce volebního období chce ODS zajistit například zrušení povinnosti zpracovávat plán odpadového hospodářství nebo nahradit sedm papírových evidenčních listů zavedením elektronického informačního systému.

Občanská demokratická strana také představila kampaň na podporu živnostníků a drobných podnikatelů, jejímž hlavním mottem je „poděkování téměř milionu živnostníků, že do svého podnikání dávají všechno. „Živnostníci jsou lidé, kteří stojí na vlastních nohou, nenatahují ruce ke státu a dávají i v době ekonomické krize práci mnoha zaměstnancům. Za to si zaslouží respekt a podporu,“ zdůraznil premiér a předseda ODS Petr Nečas.

„Kategoricky odmítáme množící se nápady představitelů sociální demokracie, kteří v případě volebního úspěchu plánují živnostníkům zakroutit krkem. Jejich program, který chce výrazně zvýšit odvody, zavést minimální daň nebo snížit výdajové paušály, nelze ani jinak nazvat. Jak správně říkají představitelé Unie středního stavu směrem k živnostníkům: užijte si roky 2013 a 2014, pak bude v případě vítězství levice už jen mnohem hůř,“ uzavírá Petr Nečas.