11. července 2022

Premiér Petr Fiala se setkal s prezidentem Izraele Jicchakem Herzogem

(www.vlada.cz) Premiér Petra Fiala jednal v pondělí 11. července 2022 v Lichtenštejnském paláci s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem. Hovořili spolu o strategickém partnerství obou zemí a možnostech jeho posílení, spolupráci v oblasti obrany a obranného průmyslu či o dlouhodobé české podpoře Izraele v mezinárodních organizacích.

Oba státníci se shodli, že prioritou je brzké uspořádání pátých česko–izraelských mezivládních konzultací v Praze, které by podpořily společné vazby v oblasti obchodu a cestovního ruchu. Také spolupráce v oblasti obranného průmyslu či výzkumu, vývoje a inovací odráží naše mimořádné vztahy a důvěru, která mezi našimi zeměmi panuje.

„Vzájemné vztahy ČR a Izraele jsou dlouhodobě vynikající a my jsme dnes mluvili o tom, jak je můžeme ještě dále rozvíjet. Velké téma je spolupráce v oblasti obrany, vysokých škol a vzájemného obchodu. Dohodli jsme se také na tom, že v nejbližší době proběhne mezivládní jednání obou zemí,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Prezident Jicchak Herzog dnes zároveň českého premiéra Petra Fialu pozval na návštěvu Izraele.

Dalším tématem jednání byla i obchodně-průmyslová spolupráce v dopravě. Jeruzalém rozvíjí svou tramvajovou síť a české firmy mají bohatou tradici a zkušenosti s výrobou tramvajových souprav, kterou mohou společně se svými izraelskými partnery Jeruzalému nabídnout.

Premiér s prezidentem se shodli i na posilování vztahu mezi EU a Izraelem. Český premiér ubezpečil izraelského prezidenta o tom, že během předsednictví ČR v Radě EU se česká vláda plánuje věnovat i boji proti antisemitismu a vzdělávání o holokaustu.