19. června 2022

Partie: Udivuje mě, jak nás Babiš odstřihl od norského plynu. Komu to sloužilo?

(CNN Prima News) Česká republika je téměř ze sta procent závislá na dovozu zemního plynu z Ruska. To je podle předsedy vlády Petra Fialy nebezpečná situace, do které nás podle něho dostal předchozí kabinet Andreje Babiše. „Norský plyn se na našem importu dříve podílel z jedné čtvrtiny. To jsou věci, které musíme napravovat, nemůžeme být tímto způsobem závislí na Rusku,“ řekl Fiala v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Děláme kroky, které se projeví během krátké doby, anebo několika měsíců či let. Snažíme se zajistit energií do České republiky, prostřednictvím ČEZ jsme získali podíl v LNG terminálu v Holandsku, obnovil jsem jednání o plynovodu Stork 2 z Polska, jednáme o LNG kapacitách v Polsku a Německu a děláme další kroky,“ vypočítával Petr Fiala opatření, která podle něj jeho vláda podniká s ohledem na řešení vysokých cen energií zejména na evropském trhu.

Podle Petra Fialy musí jeho kabinet napravovat chyby vlády předchozí, ve které mělo většinové zastoupení hnutí ANO. „Co mě ale nepřestává udivovat, proč nás předchozí vláda zbavila dodávek norského plynu, proč nás vystavila takové závislosti, prakticky stoprocentní závislosti, na Rusku. Ptám se – komu to sloužilo? Jeden z největších spotřebitelů plynu jsou chemičky Andreje Babiše. Jenom na to koukám s překvapením, jak se Česká republika vystavila energetickému nebezpečí,“ rýpnul si současný premiér do svého předchůdce.

Norský plyn kryl čtvrtinu našeho dovozu

Petr Fiala zmínil, že norský plyn se na českém dovozu plynu podílel až z jedné čtvrtiny. „Dnes máme 97 % závislosti na Rusku. Proč to předcházející vlády udělaly? ptám se. To jsou věci, které musíme napravovat, protože nemůžeme být tímto způsobem závislí na Rusku,“ dodal předseda české vlády v Partii Terezie Tománkové.

Petr Fiala rovněž uvedl, že jeho kabinet přemýšlí nad tím, jak využít zisků energetických firem při pomoci lidem se zvládáním následků inflace. „Jakou cestou to uděláme? Je ještě předčasné o tom mluvit,“ řekl Petr Fiala. Podle něho je namístě určitá míra solidarity těch, kterým vzrostl zisk „nikoliv proto, že by něco třeba inovovali, ale proto, že jim nahrává situace“.

Český premiér nechtěl blíže specifikovat, zda půjde o zavedení dočasné sektorové daně v energetice po vzoru Velké Británie, nebo o jiné konkrétní řešení. „Tam, kde vláda má vliv, což se třeba týká 70 % ČEZ, tak ty prostředky reinvestujeme do pomoci lidem překonat problémy s cenami energií,“ uvedl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Přepis debaty:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní dopoledne. Na Primě a CNN Prima News vás vítám u Partie, děkuju, že se díváte. Nabízíme 2 hodiny politiky a aktuálního dění. Kabinet premiéra
Petra Fialy vláda půl roku. Vládne v době ekonomické, energetické a uprchlické krize. Teď k tomu navíc přibyly vážné problémy druhé nejsilnější strany v pětikoalici. Dnes už bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hluboček je ve vazbě. Podle policie byl součástí organizovaného zločinného spolčení. Před hodinou v reakci na korupční skandál rezignoval ministr školství, místopředseda STAN Petr Gazdík, jehož jméno figurovalo v policejním spisu. Co bude následovat? Jak moc problémy hnutí ohrožují vládu? To jsou otázky přímo na předsedu vlády a předsedu Občanské demokratické strany pana Petra Fialu. Dobrý den, pane premiére.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, že jste přišel. Pan ministr školství Petr Gazdík oznámil svou rezignaci, svou demisi před hodinou v 10 dopoledne, kdy jste se ji dozvěděl vy?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Před tím jsem znal už to rozhodnutí pana ministra Gazdíka, které mi oznámil. Já jsem s ním mluvil už v pátek, bavil jsem se s ním samozřejmě o těch okolnostech. A musím říct, že ten krok pana ministra oceňuji. Podle těch informací, které jsou k dispozici veřejně, tak pan ministr není ani vyšetřován, natož aby byl obviněn, ale vyvodil politickou odpovědnost a je to i ukázka toho nového politického stylu, který se tu snažíme prosadit. My jsme tady byli svědky v minulém období spousty kauz včetně obžalovaného premiéra, vyšetřování na Ministerstvu pro místní rozvoj, kauza Stoka, Faltýnkovy deníčky atd., žádná politická odpovědnost se nevyvozovala. Tady ministr Gazdík, protože se tam objevují některé věci, které je potřeba vysvětlit, tak aby nezatěžoval vládu, aby nezatěžoval hnutí STAN, tak rezignoval. To si myslím, že je potřeba ocenit, a je to výraz politické odpovědnosti.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane premiére. Vy jste slibovali voličům změnu, teď to zmiňujete, že je to politická odpovědnost, ale nebyla ta změna, ten slib v tom, že už se toto prostě dít nebude, že pošlete jako vysoké nominanty svých stran do zodpovědných exekutivních funkcí lidi, kteří prostě tohle dělat nebudou? A teď tady máme skandál, korupce, konspirace, drogy.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to skandál v úrovni pražské komunální politiky a bohužel politické strany jako žádná lidská instituce se neskládají jenom z andělů. Jsou tam lidé, kteří dělají chyby. Ale to, co je důležité a v čem je ta záruka toho, že demokratická strana to zvládne, je ta reakce. Strany populistické, strany autoritativní začnou říkat: to je mediální spiknutí, mediální bublina, nic se neděje, všechno je v pořádku a taky se nic neděje. Zatímco demokratické strany reagují tak, jak reagoval STAN, to znamená, okamžitě se k tomu postavili čelem, odvolali pana Hlubučka ze všech funkcí a dnes rezignoval pan ministr Gazdík, který není mezi vyšetřovanými a obviněnými. Jenom je jeho jméno v souvislosti s některými lidmi a on z toho vyvodil tuto politickou odpovědnost. To je to, co může demokratická politika dělat. Nezabráníte nikdy tomu, že někdo někde zneužije svoji moc. Důležitá je ta reakce. A ta reakce musí být jasná a srozumitelná veřejnosti a taková, že dává záruku, že ty strany mají zájem, aby se tyto věci neopakovaly. A to určitě zájem demokratické politiky je.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, bylo to opravdu selhání jednotlivců? Byly to opravdu chyby jednotlivců ve stranách? Protože o chování, vyšetřování pana Hlubučka psala média už v únoru. To, že je na stranu přisátý pan Michal Redl a má kontakty se špičkami hnutí STAN, víme od roku 2017, 5 let. Proč podle vás hnutí STAN, ve vedení Vít Rakušan, nezasáhli?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nevím, jaké měl Vít Rakušan informace. Já mám informace, které teď vidíme v médiích, a myslím si, že prostě pokud se začne vyšetřovat a pokud dospějeme do tohoto stavu, což si asi nikdo z nás nepřeje, a dokonce já bych si něco takového ani nedovedl představit, tak pokud dospějeme do toho stavu, že se mluví o organizovaném zločinu a o lidech napojených na pražský magistrát, tak je potřeba jednat rázně, silně a rychle. To hnutí STAN dělá a to, co je důležité, a to já pokládám za nejpodstatnější, aby orgány činné v trestním řízení spravedlivě, rychle dospěly k závěru a ti, kteří se dopustili zločinu, tak aby byli potrestáni. To je prostě jediná možná cesta. A to, co mají politici dělat a co mají demokratické politické strany dělat, je být velmi citliví na to, když mají mezi sebou politiky, kteří v tu chvíli nedokáží nějaký svůj kontakt nebo něco vysvětlit. A pak je potřeba reagovat a to hnutí STAN udělalo, to dnes udělal pan ministr Gazdík, což je dobře a já to oceňuji.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, budete chtít po panu Rakušanovi vysvětlení, proč nezakročil ve svém hnutí razantněji, proč nezakročil dřív? Jsou tady například informace Neovlivní.cz, které novináři píší o tom, že Vít Rakušan a Věslav Michalik pokusili se vliv pana Hlubučka nějakým způsobem omezit, ale právě Stanislav Polčák a Petr Gazdík a ta skupina ve STAN kolem jim vzdorovala, budete chtít víc informací v této věci?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My se určitě o důsledcích té kauzy a o tom, jak třeba předcházet podobným situacím budeme bavit v rámci K5. Já jsem s Vítem Rakušanem samozřejmě o tom celém mluvil, pravda je ta, že v tuto chvíli máme k dispozici, a to je tak dobře, všichni jenom mediální informace. Musíme počkat, kam se to celé posune, jak skutečně hluboká je ta trestná činnost, které se tam ti lidé dopouštěli. Samozřejmě já tyhle věci nezlehčuji, mně korupce je odporná a myslím si, že všichni z toho musí vyvodit maximální odpovědnost. A jak říkám, pro mě ji hnutí STAN vyvodilo okamžitě, to je dobře, tak to má být, tak to být musí a teď se pojďme bavit o tom, co můžeme udělat dál pro to, aby se podobné případy neopakovaly.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Logicky, nepřekvapivě toho skandálu hnutí STAN a problémů vlády využívá opozice, svolává mimořádnou schůzi Sněmovny a volá po rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana. Chce po vás, abyste ho buď odvolal, nebo přeskupil ministerstva, aby nespadalo pod hnutí STAN. Odvoláte pana Rakušana, chystáte něco takového?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Za prvé, v minulém volebním období to byl jeden skandál za druhým včetně obžalovaného předsedy vlády. Obžalovaného. Vyšetřování na různých ministerstvech, podivné deníčky, kauza Stoka. Já si ani všechno nevzpomenu. Nestalo se nic.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já vám rozumím, proč se k té minulosti vracíte v té obhajobě, ale zajímá mě, co budete dělat dopředu.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já se vůbec na nic nevymlouvám. Jenom abychom, když opozice něco říká, tak abychom si připomněli, jak jednala opozice. Nestalo se vůbec nic. Tady je podezření na nějakou trestnou činnost na pražském magistrátu a hnutí STAN, vláda, všichni okamžitě reagují. A reagují s vyvozením plné politické povinnosti. To je to nové. A to je ten obrovský rozdíl. Takže samozřejmě opozice, to já chápu, ať svolává mimořádnou schůzi a dělá, co uzná za vhodné. Ale myslím, že by si měli zamést před vlastním prahem a podívat se, to je právě to, že populistické hnutí není schopno se ani postavit čelem k tomu, když jejich předseda je opakovaně obviněn a obžalován. Není schopno se postavit tomu, když jeho představitelé mají nějaký problém. Demokratická politická strana to řeší rychle a řeší to tak, jak to řešilo hnutí STAN. Samozřejmě se o tom můžeme bavit, je to role opozice, ale bylo by pěkné, kdyby se všem měřilo stejným metrem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K té mé otázce. Odvoláte pana Rakušana nebo plánujete nějakou větší rekonstrukci vlády, že by Ministerstvo vnitra, takto důležitý resort politicky, spadá pod něj policie, která bude tuto kauzu vyšetřovat, předáte nějaké jiné straně?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já pro to nevidím žádný důvod, protože logicky, kdyby Vít Rakušan, jako že nemůže, ale kdyby se mu nějak podařilo ovlivňovat policii, tak přece 3 měsíce před komunálními volbami nepropukne skandál na komunální úrovni, který takto oslabuje hnutí STAN. Toto je důkaz, jasný důkaz toho, že Vít Rakušan nic neovlivňuje, ani nemůže. Já mu v tom věřím. A podívejme se na ty kroky ministra vnitra v jeho funkci. Policejní prezident, když odešel předcházející policejní prezident, byla vybrána jeho pravá ruka. Je tam absolutní kontinuita. Když se teď měnilo NCOZ, zase je to jenom rekonstrukce, v čele zůstává ten, který tam byl, čili vůbec tady nedochází ani k žádnému zasahování. Takže v tomto smyslu má pan první vicepremiér a ministr vnitra moji důvěru. A ty kroky, které tady ukazuji, jasně dokládají, že on do ničeho nezasahuje a nesnaží se využívat svoji funkci pro něco, z čeho ho tady podezřívá opozice.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ty informace, že se pan Michal Redl, pojďme si říct, kdo to byl, byl to komplic, přítel Radovana Krejčíře, top mafiána v České republice, odsouzeného vězněného, člověk, který unikl soudu jenom proto, že má posudek lékařský, že není duševně v pořádku, je nesvéprávný, tak tento člověk, že se setkal se šéfem České pošty v prosinci. A to rychlé odvolání pana policejního prezidenta ve světle těch událostí a těch informací, co víme dnes, to na vás působí jak, pane premiére?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
K žádnému odvolání policejního prezidenta nedošlo, pan policejní prezident se, ještě než naše vláda nastoupila, než se stal Vít Rakušan ministrem vnitra, tak se rozhodl nepokračovat ve své funkci. A znovu opakuji, nový pan policejní prezident Vondrášek je naprosto zkušený, pro mě absolutně důvěryhodný policista, který byl předtím pravou rukou toho odcházejícího policejního prezidenta, který se sám rozhodl rezignovat. Takže i pro mě tady je kontinuita policejní práce a jasný důkaz toho, že se do ničeho nezasahuje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, tak to, že se pan Redl, člověk s touto pověstí a s touto minulostí a zjevně možná podle policie i současností, setkává se šéfem státní pošty, České pošty, takto důležitého státního podniku, který spadá pod Ministerstvo vnitra?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tuto informaci nemám. Ale vím, že s Českou poštou byla celá řada problémů, nakonec jedna z prvních věcí, kterou pan ministr vnitra musel řešit, je stav České pošty. Takže to je určitě věc, která bude k řešení dál tak, aby Česká pošta skutečně fungovala dobře ekonomicky a hlavně dobře sloužila občanům. Pokud tam existují nějaké věci, že došlo k nějakému ovlivňování, tak nepochybně to policie v rámci toho vyšetřování objasní. A to si myslím, že je jenom dobře. Já prostě tady ty mafiánské struktury napojené na stát považuji za něco opravdu odporného a jsem rád, že se ty věci rozkrývají a že se zmenšuje prostor pro ty, kteří chtějí využívat veřejné peníze a stát ve vlastní prospěch.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Hnutí STAN, váš koaliční partner, druhá nejsilnější strana v koalici, je de facto v rozkladu, to vedení strany. Odešel, zesnul pan Věslav Michalik, stipendista Jan Farský je pryč, není už ani
poslancem, teď rezignoval Petr Gazdík i na funkci ve vedení strany, je tam skandálem zatížený Stanislav Polčák, je pro vás STAN spolehlivý, důvěryhodný partner v koalici v tuto chvíli?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to spolehlivý partner a já přeji STAN, aby si rychle vyřešil ty problémy, které má. A víte, já u některých věcí, ne že bych je bral na lehkou váhu, ale přece jenom, tak se na to podívejme. Pan Farský. To se nemůže házet do jednoho pytle. Opravdu se nemůže házet do jednoho pytle nějaký zločin, kterého se dopustil na pražském magistrátu...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak jsem to nemyslela, ale myslela jsem to tak, že prostě pan Farský tady není, už není ani
poslancem a na stranu de facto nemá moc velký vliv. Tak jestli STAN je v tuto chvíli stabilní pro vás partner.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já jenom tak vždycky přemýšlím nad panem Farským, jednu větu k tomu řeknu, který získal stipendium v Americe, chvilku se rozhodoval, pak vyvodil politickou odpovědnost, vzdal se funkce
poslance, protože by nebyl často v Poslanecké sněmovně. Nedávno jsem si opakovaně vzpomněl na pana Farského, říkal jsem si, kdyby pan Farský létal na důležitá hlasování do Poslanecké sněmovny tak, jak slíbil, a neodstoupil, tak by měl pravděpodobně vyšší účast v Poslanecké sněmovně, než má Andrej Babiš, který nám tady jako takto káže morálku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vám hodně leží v žaludku pan Babiš.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Který slíbil lidem, že bude v
Poslanecké sněmovně pracovat, a nedělá to. Ne, tak já jenom abychom viděli, když mluvíme skandál – Farský, tak ty věci si postavme. Pan Farský odvodil politickou odpovědnost jenom z toho, že něco slíbil voličům a nemohl to na 100 % dodržet. Jiní žádnou politickou odpovědnost z ničeho nevyvozují a jenom nám tady kážou morálku, která je opravdu falešná.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, já jsem jenom neřekla, že je tam skandál, pan Farský, řekla jsem, že tady není a ta strana, de facto to vedení je v rozkladu.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tomu naprosto rozumím a je na STAN, aby si zvolil nové vedení. A některé ty věci jsou prostě tragické, jako je smrt třeba Věslava Michalika, která nás určitě všechny překvapila. To jsou věci, s kterými prostě nemůžete počítat. Tak ano, STAN si musí zvolit nové vedení, pokud vím, tak na tom začali pracovat, jak svolat nějaký mimořádný sněm, a určitě tato demokratická strana nebo hnutí to dá rychle do pořádku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A k té mé otázce, jestli je to stabilní partner v koalici v tuto chvíli?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já věřím, že ano. Mají problémy, se kterými se musí vyrovnat, které musí vyřešit co nejrychleji a co nejčestnějším způsobem a taky nejdůvěryhodnějším pro veřejnost a pro svoje voliče. Myslím, že ten dnešní krok rezignace Petra Gazdíka, který určitě nebyl jednoduchý ani pro Petra Gazdíka, ani pro STAN, tak je výraz politické odpovědnosti. Myslím, že pan ministr Gazdík to i tak formuloval, že nechce zatěžovat hnutí STAN a nechce zatěžovat vládu v době předsednictví. Já myslím, že takovýto výraz politické odpovědnosti opravdu musíme ocenit. A já přeju hnutí STAN, ať co nejrychleji se z těch problémů dostane.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K tomu vyjádření, pane premiére, pana Gazdíka. Vy jste říkal, že už jste o tom jednali i před dnešní desátou hodinou dopoledne. Poprosil někdo pana Gazdíka, vy nebo pan Rakušan, ač to udělá? Ať to urychlí?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to rozhodnutí Petra Gazdíka, které je výrazem politické odpovědnosti. Znovu říkám, já nemám žádné informace a ani nikdo, ani Petr Gazdík, že by byl Petr Gazdík jakkoliv vyšetřován, natož aby byl z něčeho obviňován. Ale jsou tam věci, které se obtížně vysvětlují, je potřeba je vysvětlit, ty kontakty s panem Redlem, tak Petr Gazdík se rozhodl vyvodit tuto maximální možnou míru politické odpovědnosti, že odstupuje z funkce jak místopředsedy STAN, pokud jsem dobře informován, tak z funkce ministra školství, což je to, co se mě týká.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Já se k tomu hned dostanu. A ještě k panu Gazdíkovi. Vy jste mi, promiňte, při vší úctě, moc neodpověděl, jestli mu to někdo doporučil, vy jako předseda vlády, který pod sebou ministry má, nebo předseda Rakušan, který má pod sebou tu stranu, která v koalici je. Doporučili jste mu to?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Znáte mě. Když se s někým bavím, tak nebudu říkat do detailu průběh toho rozhovoru. To, co je podstatné a co je důležité pro veřejnost – ministr školství Petr Gazdík vyvodil politickou odpovědnost a odstupuje z funkce. Je to jeho rozhodnutí a já to mohu jenom ocenit a je to výraz politické odpovědnosti a politické kultury, kterou naše vládní koalice chce do české politiky přinášet.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Máte s panem Rakušanem už nějakou dohodu, že víte, kdo Ministerstvo školství povede, takto důležitý resort? Nečekám, že mi tady řeknete jméno, ale máte tu dohodu? Už se něco rýsuje?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já teda musím říct, že pracuji opravdu rychle, ale takhle rychle ne. Takto rychle ne. Budeme muset o tom jednat s panem prvním místopředsedou vlády Vítem Rakušanem a určitě i hnutí STAN bude potřebovat nějakou chvíli na hledání vhodného kandidáta/kandidátky na tu funkci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, a zůstane ten resort STAN?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ministerstvo školství je důležité a nevidím žádný důvod k rekonstrukci vlády. Já jsem spokojen s tím, jak pracuje, fungujeme jako tým, a tak by to mělo i zůstat. Ministerstvo školství je velký a důležitý resort i z hlediska plnění programového prohlášení vlády, protože teď je teda neskutečně turbulentní doba, vy jste to sama řekla v tom svém úvodním slově, čemu všemu vláda čelí. Ale doufám, že přijdou i normálnější časy a před ministrem školství jsou velké úkoly, jako je třeba reforma rámcových vzdělávacích programů, změna toho školského systému, aby přinášel víc dovedností a znalostí pro děti, a ne tolik těch faktických informací, víc kvality na úkor kvantity, to jsou všechno velké úkoly. A myslím si, že pro to je potřeba, aby v čele ministerstva byla osobnost, která toto opravdu zvládne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To chápu, a proto se na to i, pane premiére, ptám, protože Ministerstvo školství je jeden z nejošemetnějších politických resortů, nevydrží tam ministři dlouho a nerostou na stromě. Na tom se asi shodneme, a když se podívám na nominace z minulosti koalice PirStan na školství, tak tam hnutí STAN mělo 2 nominanty. Pana Gazdíka a pana Mikuláše Beka, který už ve vládě je a zodpovídá za evropskou agendu, což nepředpokládám, že byste teď ho posouval na školství, nebo?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne. Pan ministr Bek dělá velmi důležitou práci při přípravě předsednictví a dojednávání všech těch věcí, které jsou důležité pro to, aby Česká republika v tomto uspěla.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proto se na to ptám, promiňte. Jestli hnutí STAN má vhodného kandidáta na to, aby zodpovídal za takto důležitý resort?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale určitě, ale o těch jménech se začneme bavit. To je zbytečné, tady o tom spekulovat. Já vám rád odpovídám na všechno, na co odpovědět mohu, ale na toto odpovědět nemohu, protože jsem ještě neměl čas ani s panem předsedou Rakušanem o těchto věcech hovořit. A máme na to i nějaký prostor, protože pan ministr Gazdík rezignoval ke konci června, což považuji za rozumné rozhodnutí, abychom měli všichni čas se s tou situací srovnat a připravit se na ni.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Pan Gazdík napsal v tom ještě ve svém prohlášení jednu věc. Informace uniklé z vyšetřovacího spisu stavějí do nepříznivého světla STAN, ale i vládu. Ohrožuje to celou vládu? Má to potenciál položit vládu, pane
předsedo?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To si myslím, že ne. Já to chápu tak, že je to skandál, který se týká pražské komunální politiky a jednoho z jejích představitelů...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Že rezignoval člen vedení a ministr váš?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No, ale ten rezignoval proto, že je zapojen nebo že měl osobní vztahy s lidmi, kteří jsou problematičtí, ne proto, že by byl přímo vyšetřován v rámci, aspoň jak mohu číst z médií, že by byl vyšetřován v rámci tohoto skandálu. To je výraz politické odpovědnosti, ale vládu jako takovou to neohrožuje. A znovu opakuji, je to případ v pražské komunální politice, který mě samozřejmě nijak netěší, to je vážná věc, je potřeba, aby se to co nejrychleji vyřešilo, a ti, co se dopustili nějakého trestního jednání, aby byli v dohledném čase potrestáni.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ten skandál, to načasování přišel v předvečer našeho předsednictví Evropské unie. Vláda už jednou padla při našem předsednictví. Jak silné máte ty obavy, ty reminiscence, že by se to mohlo opakovat, pane premiére?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já nemám, protože podle mých informací, a mám informace jako všichni, se to vlády nedotýká. A tam, kde jedině mohlo být nějaké podezření ze vztahů, které se těžko vysvětlují, tak byla vyvozena politická odpovědnost. Takže tohoto se neobávám. Myslím, že jsme na předsednictví dobře připraveni, slyšeli jsme i vyjádření opozice, kterému bych rád věřil, že v průběhu předsednictví nebude vyvolávat nějaké hlasování o nedůvěře.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Oceňujete to, pane premiére?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To samozřejmě oceňuji. A já jsem dokonce udělal to, že jsem se už 2× setkal s opozicí, naposledy tento týden. A bavíme se společně o zahraniční politice, evropské politice a tedy i předsednictví a jde mně o to, abychom v těch klíčových věcech táhli za jeden provaz, aby vlastně i to předsednictví proběhlo po této stránce dobře.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
O tom se bavíte přímo s Andrejem Babišem? Říkáte s opozicí, tak jmenovitě s ním?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, my jsme pozvali
předsedy opozičních stran Andreje Babiše a Tomia Okamuru plus jednoho, koho si s sebou chtěli vzít, jako experta na zahraniční politiku, bylo to už druhé setkání v tomto formátu. Podotýkám, že jsme u vlády půl roku a už podruhé jsem se setkal s opozicí nad zahraniční politikou, protože to jsem já chtěl tehdy jako představitel opozice, aby se dělo, moc se to nedělo. Teď jako předseda vlády takováto setkání organizuju, protože si myslím, že to je důležité, že my musíme navenek vystupovat pokud možno aspoň v klíčových věcech jednotně, protože pak jsme taky silnější a jsme bráni vážněji.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě jedna věc, pane premiére. Vy jste řekl, že korupce je vám odporná, a mnoho lidí, já mezi ně patřím, dovolím si být osobní, považuje za odporné i ty úniky ze spisů a z těch policejních odposlechů, které si čteme, a teď se nechci zastávat pana Hlubučka ani těch dalších lidí, ale žijeme v právním státě, mají nárok na spravedlivý proces. Čí je to zodpovědnost? Proč se to stále děje? Proč se to opakuje?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já s vámi naprosto souhlasím. A myslím si, že princip právního státu je, že i každý zločinec má právo na spravedlivý proces, na obhajobu a na to, aby byla dodržována všechna pravidla. U těch osob veřejného zájmu je to samozřejmě složitější, ale přesto si myslím, že zde určité hranice jsou. To, že všichni víme, že byl vzat do vazby pan Hlubuček a že je podezřelý z nějakého trestného činu, to je určitě v pořádku. To, že nám kolují v médiích, někde se objevují podrobnosti ze spisů, z vyšetřování, to už samozřejmě je problém, který je tu opakovaný. Děje se opakovaně. Já jsem požádal pana ministra spravedlnosti, aby se na to podíval, kde k těm únikům dochází. Ale někdy je to hodně složité, protože nevíte, jestli je to od obhájců, od policie, od státních zástupců. Já jenom doufám, že i to, co vy říkáte, i ten tlak vlastně ze strany médií a veřejnosti povede k tomu, a opravdu si toho vážím, že novinář řekne: já to nechci, aby to takhle probíhalo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale děje se to. Promiňte, s panem Blažkem jsem tady o tom mluvila a on říkal: ano, je to závažný problém a něco s tím udělám. A znovu teď si čteme úniky z policejních spisů krátce po tom, co…


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je velice obtížné zjistit, odkud to uniká a jak tomu zabránit, při tom, že vláda opravdu a vlastně státní moc musí být velmi opatrná už jenom při dotazech, které se týkají průběhu vyšetřování. Takže není to jednoduché, ale není nám to lhostejné a myslím si, že ale, a to bych nepodceňoval, i to, že vy jako novinářka a já jako politik řeknu: takhle to nemá být, pojďme to dělat jinak, my nechceme si číst věci, které prostě nepřísluší v této chvíli nikomu jinému než těm, kteří vyšetřují a jsou vyšetřováni, to už je krok k nápravě. My budeme samozřejmě hledat všechny legální cesty, jak tomu zabránit, protože právo na spravedlivý proces musí mít každý a posiluje to tu naši důvěru ve spravedlnost.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane premiére. Pojďme k vládě a k vaší agendě, která se týká pomoci lidem v této těžké době, jak vy jste spokojený s prací svých ministrů? Zvládají svou práci v této době těch tří krizí, které jsem jmenovala na začátku, dělají to dobře? Nebo tam někdo má rezervy a měl by zabrat?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, ne, ta doba je nesmírně složitá, obtížná jak samozřejmě pro občany, to především, tak nepochybně i pro vládu. A my se snažíme lidem pomoci, řešíme některá dilemata, která opravdu nejsou snadno vyřešitelná, protože na jedné straně se snažíme lidem pomoci s rostoucími cenami a zabránit tomu, aby se dostávali do existenčních potíží, deštník proti drahotě, všechna ta opatření, co jsme udělali...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se k tomu dostanu. Jste spokojený s těmi vašimi ministry?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Na druhé straně musíme bojovat s inflací, to znamená nedělat chyby, které dělala předcházející vláda. Já jsem s prací ministrů spokojený, vláda funguje jako tým a to je důležité. Samozřejmě, že můžeme tam či onde přidat, a to já kolegům vždycky říkám, kde cítím, že to říkat mám. Ale jinak si myslím, že vláda funguje jako tým a řešíme ty věci tak, jak přicházejí, a nejenom to, děláme i strategická rozhodnutí, která jsou důležitá pro budoucnost, abychom třeba lidem zajistili dostatek energií, a to není něco, co je úplně jednoduché.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já chápu, že tady nebudete plísnit své ministry v přímém přenosu, nicméně...


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nemám ani důvod.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nicméně ten problém, ta energetická krize, ekonomická krize, některá ministerstva nasvítila jinak, než byla v minulosti, pod kritikou i opozice, i
poslanců, že za nedostatečnou komunikaci, vysvětlování, zpožděné návrhy je často pan ministr pan Jozef Síkela s tím, že mu dlouho trvá příprava toho energetického balíčku, že ani po dvou měsících nevíme, jak bude vypadat ten úsporný tarif. Proč to nevíme, pane premiére?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Protože my chceme ty věci předkládat veřejnosti až ve chvíli, kdy to není snůška nějakých nápadů, které nejdou realizovat, ale je to něco, co je opravdu připraveno, propočítáno, promyšleno, a na rozdíl od předcházející vlády my se zabýváme i těmi dopady, jaké to skutečně bude mít. Proto ta naše opatření nejsou plošná, nesmyslná, nepůjčujeme si na dluh další a další peníze, neroztáčíme inflaci a děláme opatření, která lidem opravdu pomáhají. A to vyžaduje nějaký čas na přípravu. Ten úsporný tarif, jeho příprava se dokončuje, představíme ho v příštím týdnu a bude to věc, která určitě veřejnosti pomůže. Stejně jako všechna ta naše opatření v rámci deštníku proti drahotě ve výši zhruba sta miliard korun dohromady, to jsou věci, které lidem pomáhají, které jsou připraveny a které komunikujeme až ve chvíli, kdy opravdu víme, jak to bude vypadat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nehazardujete ale s důvěrou lidí, s jejich trpělivostí? Protože lidé nevědí, jestli a jak jim stát pomůže, ty ceny energií jsou opravdu závratné a mnoho lidí už se dostává do ekonomických, opravdu fatálních finančních problémů, nemají prostě na zaplacení těch faktur a nevědí to ani dodavatelé plynu, nevědí to dodavatelé elektriky, nevědí, co bude. Nehazardujete s důvěrou celého státu?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To určitě ne a lidé, kteří se dostávají do problémů, tak už díky našemu deštníku proti drahotě tu pomoc mají. Každý.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte. Velmi pomalu a velmi administrativně náročné, pane premiére.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To nemohu souhlasit. Já chápu, že lidé mají obavy vzhledem k tomu, co se děje, a vzhledem k dvojí válce, kterou vede Vladimir Putin, jedna ta válka je přímo proti Ukrajině, ta nás taky ohrožuje, druhá je vlastně ekonomická válka, kterou vede ze západním světem včetně České republiky a která se projevuje na těch cenách energií. Ale jenom uvedu příklad - díky opatřením vlády každý, kdo platí na domácnost včetně cen energií více než jednu třetinu, tak už má od státu pomoc, kterou může reálně čerpat, kterou jsme teď dokonce výrazně zjednodušili. Takže ta kritika, která byla na tu složitost příspěvku na bydlení, ta teď opadne, protože ten příspěvek na bydlení byl výrazně zjednodušen včetně toho, že nemusí dokazovat ty věci po čtvrt roce. To nějakou dobu trvalo, protože to jsme zdědili, tady tu byrokratickou složitost nesmyslnou po předcházející vládě, ale my jsme ji odstranili. Poskytujeme velmi silnou pomoc penzistům, trojí valorizace důchodů, nárůst o 2,5 tisíce při průměrném důchodu...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To je ze zákona...


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, to pokrývá, to je výrazná pomoc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane premiére, dovolím si nesouhlasit, pokud osamělý senior má opravdu nárůsty v řádu desítek procent...


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tak má nárok na pomoc, pokud nedokáže to platit z hlediska celkových nákladů na domácnost. Kromě toho ta valorizace penzí bude trojnásobná, ještě připravujeme tarif. Já vůbec nezpochybňuju problémy, které lidi mají, ale chci všem říct, vláda jedná tak, že pomáháme těm, kteří jsou nejpostiženější, výrazně jsme zvýšili množství lidí a domácností, kteří mají nárok na sociální dávky, ať se nikdo nebojí o ni požádat, když se dostane do problémů. Pomáháme trojí valorizací penzí seniorům, pomáháme rodinám s dětmi, samoživitelům a samoživitelkám, to je těch 5 000 Kč, jednorázový příspěvek v srpnu, a teď připravujeme tarif, který pomůže lidem s cenami energií překonat příští měsíc a příští zimu, kdy ten nápor bude největší. Čili děláme ty kroky včas, děláme je rozumně a současně dbáme na to, aby se lidem neznehodnocovaly úspory a neletěly ty ceny ještě víc nahoru, kdybychom roztáčeli inflační spirálu. Musíme to vážit jak na lékárnických vahách, a to my děláme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Evropská unie dala nicméně členským zemím velkou paletu nástrojů, které mohou dělat, aby zbrzdily dopady na své obyvatele. Země to dělají. My jsme opravdu v té Evropské unii výjimkou v tom, jak málo, pomalu plánujeme, jak málo tu pomoc využíváme, chcete mi říct, pane premiére, že ostatní země opravdu roztáčí inflaci a že jsou tak nezodpovědné, když dávají peníze lidem, zastropovaly ceny energií, tak se řítí do větší inflace?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To vám neříkám, ale je potřeba se podívat, co ty země dělají a co dělá Česká republika. My jsme dali na podporu lidí, kteří se dostávají do problémů, v poslední době zhruba 100 miliard korun. Když to srovnáte třeba s tím, co udělalo teď Rakousko, tak zjistíte, že my jsme poskytli pomoc, která překračuje 5 % výdajů státního rozpočtu. Rakousko poskytlo pomoc, která se pohybuje kolem 6 % výdajů státního rozpočtu. Je to něco velmi podobného, my jsme to udělali o něco dřív. A ten rozdíl, který tam je, to necelé procento, to je samozřejmě tím, že Rakousko má nižší inflaci, čili si mohou dovolit dát více peněz.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Zhruba poloviční…


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
A kromě toho vlastně my ještě připravujeme ten úsporný tarif, což budou desítky miliard, které do tohoto ještě nejsou započítány. Takže když si srovnáte ta čísla, jak pomáhá rakouská vláda a česká vláda, tak zjistíte, že to je velmi podobné. Dokonce my jsme to udělali o něco dřív. A vždycky u těch příkladů ze zahraničí je potřeba se podívat na to, co už kdo udělal a jaké jsou tam třeba legislativní a ekonomické podmínky pro to, aby něco dávalo smysl. Takže něco smysl dává, něco ne, my postupujeme srovnatelně jako jiné země, bohužel, a to, co je rozdíl proti jiným zemím, že jsme po předcházející vládě zdědili absolutní závislost v surovinách, v energiích na Rusku a ještě prostě nehospodárně zadlužený rozpočet, který roztáčí inflační spirálu. A i s tím si musíme poradit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nepomáhala tu past vykopat i
ODS zrušením superhrubé mzdy, to znamená snížením daně z příjmů, pane premiére? Nebyla to chyba? Protože i podle Národní rozpočtové rady ty peníze tam chybí a je to ten problém.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne. To je problém možná, že se trochu snížily příjmy státního rozpočtu, ale ty peníze na rozdíl od toho, co dělala předcházející vláda ve většině případů, kdy prostě si půjčila peníze a rozhodila je plošně do společnosti a někdy teda spíš na kasina a další, když se dívám na ty statistiky, ani ne k lidem, kteří to potřebovali, tak toto opatření vedlo k tomu, že lidé mají více peněz, které neodevzdávají státu. Takže když my teď voláme po tom, aby stát dával lidem více peněz, tak tady moje odpověď je: my jsme tím, že jsme snížili daň a nechali 7 % čisté mzdy každému člověku, tak jsme lidem v té těžké chvíli, a to jsme teda opravdu nevěděli, to já jako neříkám, že jsem věděl, co přijde, nikdo to nevěděl, tak jsme v těžké chvíli nechali lidem peníze. Toto je v pořádku. A to, co je také v pořádku…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale byly také peníze, které jste nechali v ekonomice, a podle ekonomů i Národní rozpočtové rady to bylo proinflační opatření. Kromě toho, že tam je deficit ve státním rozpočtu, tak to bylo i proinflační.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To je otázka, protože my bychom ty peníze vzali a zase je přerozdělovali lidem. To jsou jedny peníze. Ti lidé je mají a nakládají s nimi podle vlastního uvážení, takhle bychom je vzali, přerozdělili, něco z toho by zůstalo státu a zase bychom je někam poslali. Já si myslím, že toto je spíš otázka opravdu ideově politická, jestli si myslím, že je lepší lidem toho víc brát a přerozdělovat, nebo jim víc nechat. Já si myslím, že je lidem lepší víc nechat. Přece ten inflační problém, a to říkají všichni ekonomové, je jiný. Ten spočívá v tom, že Babišova vláda za 2 roky nás nejvíc zadlužila v Evropské unii, půjčovala si extrémní množství peněz, které prostě rozhazovala plošně do ekonomiky, a to způsobuje to, že máme třetí nebo dneska čtvrtou nejvyšší, protože už to začínáme krotit, čtvrtou nejvyšší inflaci v Evropské unii. Kdyby toto nebylo, tak ta inflace může být kolem 10 %. Ale tahle nezodpovědná politika, v které nemíníme pokračovat, ta vedla k tak vysoké inflaci a k tomu obrovskému zdražení. Nezapomeňme na ty příčiny. Na tom se ekonomičtí experti také shodnou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu, pojďme být fér, i opozice v době covidu a v těch kompenzací říkala a chtěla rozdávat a kompenzovat ještě více. A možná, pane premiére, vy jste to zmínil sám, že je to otázka politická a ideová. I vaši zastánci vás ale varují, že pokud se v této době vláda neposune od své ideologie, to znamená odmítání plošných opatření, může to mít velké sociální dopady a politické dopady v podobě sociálních nepokojů, společenských nepokojů a změny politické struktury v České republice. Toho se neobáváte?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Znovu mohu připomenout, my vlastně poskytujeme pomoc lidem, kteří tu pomoc potřebují. Sledujeme analýzy a varování, kdo třeba ze střední třídy je ohrožen, proto jsme se zaměřili v té první fázi na rodiny s dětmi, samoživitele a samoživitelky a těm pomáháme, soustředíme se na to, abychom teď nabídli lidem nějaké řešení s cenami energií, to je ten úsporný tarif, který bude jednoduchý, bez nějakých žádostí a pomůže vlastně lidem...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dosáhneme na něj, pane premiére, všichni?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
… pomůže lidem překonat, já o těch parametrech teď nechci mluvit, protože s nimi seznámíme veřejnost, až to schválíme na vládě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Já se na to ptám možná, abyste ty naše diváky, co nás sledují, uklidnil. Jestli na to opravdu dosáhnou všichni, nebo tam budou vážné překážky v podobě příjmů...


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No, jsou tam rozdíly podle těch jednotlivých tarifů. To jinak ani nejde nastavit a není to tak jednoduché, protože někdo topí elektřinou, někdo topí plynem. My musíme prostě nějakým způsobem pomoci všem domácnostem, které se mohou dostat do problémů, a současně to nemůže být vlastně celá ta spotřeba, proto taky úsporný tarif, bude to určitá část, která zase může vést lidi k tomu, aby přemýšleli nad tím, jestli třeba nějakou část, kterou budou platit naplno, neuspořit a tak dál. Čili toto všechno chystáme. Samozřejmě kde má stát vliv, aspoň na třeba dividendy ČEZ, všechno dáme na pomoc těm lidem, kteří potřebují pomoct s cenami energií, takže tohle všechno vláda dělá a myslím, že postupujeme velmi sociálně odpovědně. A znovu opakuji, to je opravdu vážení na lékárnických vahách. Pomoc lidem – inflace. A my musíme pomáhat lidem cíleně, těm, kteří to potřebují, a neroztočit inflační spirálu, jinak by to byla opravdu katastrofa. Co ještě musíme udržet, to je taky důležité, někdy si to lidé neuvědomují, my máme v tuto chvíli fakticky nulovou nezaměstnanost. Ona je nějaké 2 %, je to fakticky nulová nezaměstnanost. A to je taky důležité udržet. Nelze zaškrtit ekonomiku, nelze prostě zlikvidovat části podnikání, protože kdyby se inflace dala do kombinace, a to známe ze světa třeba ze 70. let, s nezaměstnaností, tak to je skutečná katastrofa. Takže musíme myslet i na to, abychom udrželi pracovní místa, a to naše vláda dělá.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak říkáte, jste pod dvěma tlaky, dobře hospodařit, dobře pomáhat, ale když se podíváme na plánované kumulativní schodky 1 200 miliard, vy jste voličům slibovali něco jiného. A jedním z největších kritiků je váš volič a váš podporovatel Miroslav Kalousek a TOP 09 teď vydala prohlášení, že si přeje, aby ty schodky byly nižší. Vy se o tom ve vládě nebavíte? TOP 09 nevěděla, když teď vydává takové politické prohlášení?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My si to taky přejeme a já to chápu od TOP 09 jako podporu té vládní politiky. To, co jsme zveřejnili, tak to je dáno ze zákona, že v tuto chvíli se musí zveřejnit nějaké výhledy. Ale já prosím všechny o pochopení, my to bereme tak, že to budeme upravovat. Protože za této turbulentní situace, kdy jsme vlastně v jakémsi ohrožení válkou, teď mám na mysli, že Vladimir Putin skutečně vede válku proti Ukrajině, která má na nás dopad třeba uprchlickou vlnou, dalšími, ale on vede ekonomickou válku proti státům Evropské unie nebo Evropě vůbec. Vemte si, co teď dělá s cenou plynu ve chvíli, kdy cena plynu díky tomu, to je taky dobré, aby lidi věděli, ve chvíli, kdy cena plynu začala klesat, protože Evropa začala mít alternativní dodávky, tak Vladimir Putin vlastně přiškrtil to, co přichází z Ruska, aby tu cenu dostal zase nahoru.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A bude to škrtit ještě víc, Gazprom už oznámil…


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
… a vede proti nám válku. Takže za této komplikované situace je velice těžké dělat nějakou predikci toho, jak bude vypadat státní rozpočet. To znamená, my otevřeně říkáme: ano, tady je nějaký nástřel, ale my to budeme upravovat stejně, jako budeme upravovat návrh státního rozpočtu na letošní rok, protože když jsme to připravovali, tak nikdo nemohl vědět, že bude válka na Ukrajině.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čili schodky mohou být ještě vyšší?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, naším cílem je, aby ty schodky byly nižší. To je naším cílem. Ale současně říkám: my nesmíme zaškrtit ekonomiku, musíme pomáhat lidem, kteří se dostávají do problémů, ale současně hlídat to, abychom neroztáčeli inflaci, to znamená, že naším zájmem je konsolidace těch veřejných rozpočtů, státního rozpočtu a nezvyšování těch schodků. Protože jakékoliv zadlužení, a to prostě nejde, aby ti kritici říkali jedním hlasem: tak jako udělejte něco s inflací, nesmíte mít schodky a na druhé straně dejte lidem maximální množství peněz. Když poslouchám opozici, to je, jak kdyby mně radili, že chtějí tady to turecké hospodářství. Já nechci turecké hospodářství. Turecko je hezká země na dovolenou, ale v Turecku mají sedmdesátiprocentní inflaci. Kdybych si poslechl pana Havlíčka, paní Schillerovou a pana Babiše a udělal, co oni chtějí, tak se dostanu s naší ekonomikou někam k Turecku. A to opravdu neudělám, protože naše politika musí být odpovědná.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A vy jste slíbili voličům, že nebudete zvyšovat daně. Měli jste to namalované i na billboardech, bylo to ve vašem programu. Udržíte ten slib, když vidíme, co se děje, jak vlády potřebují pomáhat? Neuvažujete o tom, pane premiére, o tom modelu třeba z Velké Británie, kde konzervativní vláda zavedla dočasnou sektorovou daň na energetické firmy, které teď velmi bohatnou, a možná by někomu přišlo i nemorální, že bohatnou na úkor vlastního obyvatelstva?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My opravdu nechceme zvyšovat daně a chceme udržet ty daně na té úrovni, na jaké jsou, mimo jiné proto, abychom dál nezatěžovali občany, ale taky proto, abychom neohrožovali ekonomiku. A my vlastně potřebujeme, aby ekonomika fungovala co nejlépe, protože zajišťuje pracovní místa a pomůže nám potom dostat se, jak odezní ty příčiny hlavní, což je válka na Ukrajině, dostat se z těch problémů, které teď všichni máme. Ale ta vaše otázka je dobrá a je namístě a my skutečně přemýšlíme nad tím, ne nad nějakými daněmi, ale jakým způsobem využít těch zisků energetických firem pro to, abychom pomohli lidem a společnosti. Jakou cestou to uděláme, to je ještě předčasné o tom mluvit. Ale myslím si, že nějaká míra solidarity ze strany těch, kteří mají vysoký zisk nikoliv proto, že by něco třeba inovovali, přišli s nějakým lepším řešením, tak, jak to obvykle v podnikání bývá, ale prostě proto, že jim nahrává situace a ostatní se dostávají do problémů, tak jak toto řešit. Jak říkám, tam kde máme vliv…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Bude to dočasná sektorová daň, nebo jakým způsobem to chcete udělat, pane premiére?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
O tom budeme přemýšlet, ale mohu všechny ujistit, že tam, kde vláda má vliv, což znamená třeba na 70 % ČEZ, tak tam všechny ty prostředky, které nám náleží, tak investujeme, reinvestujeme do pomoci lidem překonat ty problémy s cenami energií. Jinak chci říct, že my děláme kroky, které jsou z tohoto hlediska také jako důležité a projeví se během třeba krátké doby anebo několika měsíců či let, to je, že se snažíme zajistit dodávky energií do České republiky, prostřednictvím ČEZ jsme získali podíl v LNG terminálu v Holandsku, obnovil jsem jednání o Stork 2, tedy plynovodu z Polska, jednáme o LNG kapacitách v Polsku a v Německu a děláme další kroky. To, co mě ale nepřestává udivovat, je, proč předcházející vláda, ve které bylo hnutí ANO, nás zbavila dodávek norského plynu, proč nás vystavila takové závislosti, 100procentní prakticky na Rusku. Ptám se, komu to sloužilo, jeden z největších spotřebitelů plynu jsou chemičky Andreje Babiše. Já opravdu jenom koukám na to s překvapením, jak Česká republika se vystavila energetickému nebezpečí, ten norský plyn kdysi tvořil až čtvrtinu dodávek, importu do České republiky. Dneska máme 97 % závislosti na Rusku. Proč to předcházející vlády udělaly, ptám se. To jsou věci, které musíme prostě napravovat, protože my nemůžeme být závislí tímto způsobem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poslední otázka. Budu je směřovat s dovolením dopředu, pane premiére. Jestli můžu poprosit o stručnou odpověď. Říkáte, že o tom přemýšlíte, o nějakém zdanění, solidaritě energetických společností, ale ten čas už nazrál. Nepřijde to opět pozdě? Kdy to plánujete?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nepřijdeme pozdě tak, jak nepřijdeme pozdě s tarifem, tak, jak nepřicházíme pozdě s dalšími kroky. A když si to srovnáte s jinými zeměmi, tak zjistíte, že naše vláda je velmi aktivní. Ale bohužel musíme řešit věc, která většinu zemí tolik neohrožuje, a to je energetická bezpečnost. Čili my souběžně řešíme ceny energií, ale na rozdíl od jiných zemí se musíme starat i o to, aby těch energií bylo pro české občany dost. Tomu se věnujeme a mohu všechny ujistit, že jsme udělali rozhodující kroky pro to, aby plyn, ropné produkty a další věci byly v České republice v dostatečné míře. i to je výsledek práce naší vlády.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane premiére, že jste byl mým hostem. Děkuju vám a na shledanou.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání a na shledanou.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS